+ Toon categorieën

Een konijn uit de dierenwinkel

03/14/2017 13:33:00

Wij lezen het regelmatig op ons forum en horen het in onze omgeving nog zo vaak: mensen kopen een konijn in een dierenwinkel. Helaas is dat zo'n beetje de slechtste plek waar je een konijn kunt kopen. Sommige mensen lezen zich wel eerst wat in, maar kiezen vervolgens voor een dierenwinkel, omdat het de minste moeite kost om daar een konijn te halen. Ze zitten er immers altijd: je hebt geen wachtlijsten of afspraak nodig om daar een konijn te kopen. Andere mensen worden op slag verliefd bij het zien van zo'n jong pluizenbolletje en lezen zich niet of pas later in. Ook bezwijken veel ouders voor de smeekbedes van hun kinderen. De konijntjes zien er zo klein en schattig uit.

Verkooppraatjes

Maar wat is er precies mis met dierenwinkel konijnen? De dierenwinkelmedewerker zal vertellen dat de dieren van hobbyfokkers komen. Dat ze gezond en oud genoeg zijn. Vaak zijn ze ook (onvolledig)ingeënt en krijg je zelfs een zakje voer mee, wat het diertje gewend is. Natuurlijk is dat een merk dat de dierenwinkel in grootverpakking verkoopt. Vaak krijg je ook nog een foldertje mee met informatie. Sommige dierenwinkels hebben zelfs keurmerken, van de dierenbescherming of stichting dierbaar. Op het eerste gezicht denk je misschien een goede aankoop gedaan te hebben, het komt allemaal netjes en professioneel over.

De realiteit is helaas bijna altijd anders dan dat ideaalbeeld dat mensen hebben van hun dierenwinkelkonijntje.

De voorlichting in dierenwinkels en tuincentrums is ontzettend slecht. De kennis is achterhaald en gericht op de verkoop, niet op het dierenwelzijn. Wat wij vaak op de forums voorbij zien komen zijn vragen als " mijn konijn heeft een onverwacht nestje gehad" omdat de dierenwinkel zei dat het twee mannetjes of vrouwtjes waren. Of mensen kopen bewust een koppel en zitten plots midden in de winter, als het heel hard vriest, met een nestje, waar de jongen het niet van overleven. Of mensen willen geen nestje en komen thuis met een tweetal konijnen van het zelfde geslacht. Om er dan vervolgens rond de puberteit van die konijnen achter te komen dat ze toch niet meer samen in een hok kunnen leven. Daarnaast zijn er ook veel mensen die problemen hebben met de gezondheid van hun konijn. Cocciodiose is bijvoorbeeld een reden, dat veel jonge konijntjes die in dierenwinkels gekocht worden, jong sterven. Dit zijn allemaal dingen die voorkomen kunnen worden als iemand goed geïnformeerd en op de juiste manier begint met het houden van konijnen. En hier op bunnybunch zijn wij het er allemaal over eens dat konijnen ontzettend leuke huisdieren zijn, die een goed leven verdienen.

Dit is een voorbeeld van een van de groothandels waar jouw konijn (of vogel of knager) vandaan kan komen:

http://dierengroothandel.com/

Dit is voor zo ver wij weten een van de grootste dierengroothandels die er in Nederland zijn.

Zij verkopen honderden dieren per dag. Winkels kunnen op bestelling de dieren die ze willen in het winkelwagentje stoppen en binnen een paar dagen worden de gewenste dieren dan daar afgeleverd. Waar ze vandaan komen? Een deel waarschijnlijk wel van eigen fok van die bedrijven en wat broodfokkers in de omgeving, maar de vraag is zo groot dat het bijna niet anders kan dan dat ze ook dieren importeren.

De buitenkant ziet er netjes uit hoor, maar wat zit er achter?

Ik zeg niet dat het bij deze bedrijven zo is, ik heb daar nooit achter de schermen mogen kijken. Maar Peta Duitsland is wel achter de schermen geweest bij een aantal bedrijven die de konijnen, knaagdieren en volgels kweken die in dierenwinkels verkocht worden, en daar is dit filmpje uit gekomen:

Of bekijk dit filmpje van Kassa, over cavia's uit de dierenwinkel. 


Broodfok

Naast dat jouw konijn als je het bij een dierenwinkel koopt hoogstwaarschijnlijk dus een ongezonde start heeft gehad en weinig socialisatie heeft gehad, houd je met jouw aankoop de broodfok en dierenhandel in stand. Binnen de dierenwinkel branche is groot verweer op de acties die je tegenwoordig vaak tegen komt om de verkoop van dieren in winkels te stoppen. Winkeliers zijn namelijk bang dat ze omzet mislopen. Dieren zijn volgens de ondernemers nodig voor de beleving in de winkel. Een enkeling stopt gelukkig wel met de verkoop van dieren en verwijst door naar een opvang, maar dat zijn er nog niet veel.

Dan ook nog de vraag: Wat gebeurt er met konijnen die niet verkocht worden? Die mag je als winkel weer mee teruggeven aan de groothandel. Wat er dan mee gebeurd? Wie zal het zeggen? Wordt er mee gefokt? Gaan ze naar een poelier? Eindigen ze als reptielenvoer? Of worden ze gedood en weggegooid?

Ik wil nogmaals echt benadrukken: koop geen konijnen in dierenwinkels. Ook niet om ze te redden. Ook niet als je ze gratis mee krijgt. Het is heel moeilijk, je hart doet gewoon pijn als je die diertjes ziet zitten. Maar doe het niet!!! Je houd hiermee de broodfok in stand. Voor het konijn dat jij meeneemt, zit er een week later weer een ander. En weer een ander, en weer een ander. Het houdt niet op bij het ene konijn dat jij redt, sterker nog, je zorgt met dat konijn dat je redt dat er weer plek is voor een nieuw konijn dat het zelfde leed heeft doorstaan.

Goed praten


Vaak praten de nieuwe konijnenbaasjes het voor zichzelf goed. Maar mijn dierenwinkel, zomaar een kleine lokale winkel, geen keten, die doet het echt anders hoor!

Helaas moeten we je toch echt uit de droom helpen. Natuurlijk pakken dierenwinkels ook wel eens konijnen aan van een fokker of een particulier die een nestje had. Maar op die manier kunnen ze nooit een constant gevarieerd aanbod van jonge dieren houden. En klanten verwachten ook nog eens keuze, verschillende kleuren, hangoren, staande oren, bont en effen. De tentoonstellingsfokkers fokken geen toverballen nesten. Dan kom je dus al snel uit op nesten van konijnen die zelf ook uit dierenwinkels komen.

Daarnaast is als ze konijnen aanpakken van particulieren het probleem dat konijnen die niet verkopen en groot worden, hun eigen verantwoordelijkheid is. Die kunnen ze niet teruggeven aan een fokker. Die konijnen houden hokken bezet voor de jonge dieren die wel verkopen, klanten gaan naar een andere winkel als er geen aanbod van jonge konijnen is. Daarnaast heb je als winkel ook geen garantie op dieren die je aanneemt van een fokker of particulier, en krijg je vaak wel vergoeding als er iets gebeurd met dieren die je inkoopt bij een groothandel. Voor een ziek of dood konijntje, krijg je van de groothandel gewoon een nieuwe. De meeste winkels nemen dus niet of nauwelijks konijnen aan van particulieren, maar maken echt de keuze om bij een dierengroothandel te bestellen.

Wij mensen willen vaak van het goede uitgaan en maken onszelf daardoor blind voor de achterliggende ellende. Omdat je zelf niet tot iets in staat zou zijn, ga je er vanuit dat anderen dat ook niet doen. Zo ook met de konijnen, knaagdieren en vogels uit een dierenwinkel. Naast de slechte start die de dieren op die manier krijgen, werkt het ook impulsaankopen in de hand. De aanschaf van een huisdier moet nooit een impuls zijn, maar een goed doordachte keuze.

Wij vinden dat levende dieren niet in een dierenwinkel verkocht moeten worden. Honden en katten worden al lange tijd niet meer verkocht in winkels. Het wordt tijd dat ook konijnen, knaagdieren en vogels niet meer in winkels verkocht worden. Het is zelfs zo dat wij adviseren om helemaal niets voor je konijnen te kopen in winkels die ook levende dieren verkopen. Steun die winkels niet, maar ga naar een winkel waar ze geen levende dieren meer verkopen. Steeds meer dierenwinkels stoppen met de verkoop van levende dieren, stichting konijnenbelangen heeft een keurmerk voor winkels die gestopt zijn met de verkoop van konijnen. Dat zegt overigens niets over de verkoop van andere diersoorten dan de konijnen.

Wat dan wel?

Het beste advies is; ga naar een konijnenopvang. Die zijn er door heel Nederland en België, neem maar een kijkje op deze lijst. Er zitten daar ook jonge konijntjes, die in de opvang zijn geboren, maar ook oudere konijntjes in allerlei soorten en maten, en zelfs raskonijnen met tattoo's kom je er tegen.

De meeste konijntjes in een opvang zijn inderdaad wel begonnen als dierenwinkelkonijntjes. Als niet goed doordachte impulsaankoop aangeschaft, of omdat het leuk zou zijn voor de kinderen, maar het zwaar tegen viel. Sommige konijntjes hebben dus ook niet de beste start gehad en zijn daarna ook nog door hun eerste baasjes afgedankt, omdat het houden van een konijn toch tegenviel. Geef zo'n konijntje een mooie tweede kans en een fijn warm mandje! Het voordeel van een konijn uit de opvang is dat de opvang je zal voorzien van goed advies. Klikt het niet met jouw eigen konijn of is er een andere reden dat je niet langer voor het konijn kan zorgen, dan mag het konijn terug naar de opvang en zoeken ze verder naar een goed huisje. Opvangen zijn eerlijk over het karakter en de gezondheid van de asieldieren: ze hebben er niets aan om het niet te zijn. Veel opvangen geven zelfs een permanent plekje aan zieke en zwakke konijnen. Die konijnen kun je vaak alleen financieel adopteren.

Kun je niet in een konijnenopvang slagen, of heb je echt je zinnen gezet op een konijn van een bepaald ras dat niet in de opvang zit, dan is er als alternatief nog naar een fokker gaan. Dat is alleen wel lastig, omdat het heel moeilijk is om een goede fokker te vinden. Het is niet zoals bij honden en katten, dat er best veel goede fokkers zijn. Een goede konijnenfokker is heel zeldzaam. En een goede fokker is niet op marktplaats of makkelijk op internet te vinden, omdat ze daar niet voldoende konijntjes voor fokken, ze zijn te kleinschalig.
Ook is het lastiger om te koppelen, omdat de meeste fokkers geen speed-date service kennen en de konijnen daar niet gecastreerd zijn. Zorg dus dat je je goed inleest en goede afspraken maakt met de fokker voor je het konijn koopt. Het zou zonde zijn als jouw raskonijn uiteindelijk ook in een opvang belandt omdat het niet samengaat met een ander konijn. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om dan nog twee extra konijnen te adopteren, om twee koppels kunnen te maken van de twee niet matchende konijnen.


Meer informatie over de aanschaf van een konijn staat in dit artikel.

Meer lezen over beginnen met konijnen houden?

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Geplaatst in Konijnen koppelen nieuw konijn konijnenrassen Door  
Labels:
aanschaf    beginnerstips