+ Toon categorieën

Compost van konijnenkeutels

03/10/2017 10:32:00

Het klinkt een beetje vreemd, van poep iets nuttigs maken. Maar wist jij dat je met konijnen geweldige compostfabriekjes in huis hebt gehaald?

In het wild lopen konijnen overal en laten ook overal keuteltjes achter tijdens het verzamelen van hun voedsel. Hierdoor wordt de toekomstige plantengroei bevorderd, wat er voor zorgt dat er ook het volgende jaar voldoende voedsel is voor de konijnen.

Waarom gooien wij de konijnenkeutels dan in de vuilnisbak zonder er verder iets mee te doen? Ze produceren genoeg keutels om je bloemen mooier te laten bloeien en je kan ook enorme groentes kweken op konijnenkeutels, zoals pompoenen. Het recyclen van de keutels van je konijn is niet alleen goed voor je tuin, maar het betekent ook dat er minder verspilling is, er minder afval vervoerd hoeft te worden en als jouw gemeente kosten per lediging van de groene bak rekent, kost het je ook nog eens minder geld.


Compost maken van konijnenkeutels


Je hebt niet veel ruimte nodig om compost te maken. Een hoekje van 50 vierkante centimeter is al voldoende om aan de slag te gaan. Kies gerust een plekje achter in de tuin of op een plek verstopt achter een boom of struiken. De compostbak moet direct op de grond zitten, zodat de wormen er goed in kunnen komen. De meeste kant-en-klare compostbakken hebben een bodem met gaten of zelfs geen bodem, zodat de wormen er goed bij kunnen en het water kan weglopen. Zorg er wel voor dat je er goed bij kan komen, de bak moet regelmatig omgespit worden. Het hoeft geen bijzondere of mooie bak te zijn. Je kan ook zelf een “bak” maken van gaas of houten pallets. Een gekocht compostvat kan wel sneller compost maken van van je keutels, vaak al in 10 weken. Als je zelf een compostbak maakt, duurt het meestal wat langer.

De volledige inhoud van het konijnenhok mag op de composthoop gegooid worden. Inclusief bodembedekking en hooi. Houtvezel duurt langer om compost te worden, dan bijvoorbeld houten kattenbakvulling of bodembedekking op papierbasis (zoals back 2 nature). Ook alle kapot geknaagde eierdozen, karton en wc rollen mogen mee op de composthoop. Het is zelfs zo dat het beter tot compost te maken is, als je konijn zich er eerst op heeft mogen uitleven en alles goed versnipperd is.

Naast de inhoud van het konijnenhok mogen ook andere producten op de composthoop gegooid worden zoals theezakjes, groenteafval wat niet naar de konijnen kan, bladeren, oude bloemen, karton en gemaaid gras.

Keer de hoop elke 6 weken ondersteboven. Als de compost fijn genoeg is kun je deze zeven met bijvoorbeeld een stuk kippengaas. Strooi het fijne compost dat door het gaas kan in je tuin. Een laag van zo’n 2 cm doet wonderen voor je planten!

Keutels direct als bemesting gebruiken

Vind je het te veel gedoe om met een composthoop te werken? Het kan ook makkelijker! Konijnenkeutels zijn ook direct in de tuin te gebruiken, zonder dat je ze eerst op de composthoop tot compost maakt. Dan is het alleen wel handig om de keutels te scheiden van bodembedekking. Of gebruik fijne bodembedekking zoals hennepvezel of back-2-nature. Bij warm weer moet je er wel aan denken om de keutels water te geven, anders drogen ze uit zonder af te breken. Je kan de tuin dus het best bemesten met keutels als ze regenachtig weer af geven. Ook het begraven van de keutels zorgt dat het proces sneller gaat.

Konijnenkeutel-thee

Een derde optie is om compost-thee te maken van de konijnenkeutels. Doe de keutels in een bak of emmer en vul deze verder met water. Laat de keutels een paar dagen goed trekken. De thee die daardoor ontstaat kun je aan je planten geven als meststof.


Zelf geen tuin?

Informeer of de buren wel interesse hebben in konijnenkeutel-compost. Of als je familie of kennissen hebt met een moestuin, kun je ze vast ook gelukkig maken met konijnenkeutel-compost.

Meer leren over konijnen?

Bekijk het overzicht met alle konijneninformatie via de onderstaande link:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/overzicht-van-alle-konijneninformatie

Geplaatst in Konijnen huisvesting Door  
Labels:
konijnenkeutel    gezondheid