+ Toon categorieën

Chinchilla's

01/01/2017 13:12:00

Chinchilla's zijn niet echt bekende huisdieren. Dat maakt ze niet minder leuk!  Je kan ze het beste vergelijken met een kruising tussen een minikoalabeertje en een cavia. En niet te vergeten: ze hebben ook nog een lange pluimstaart zoals een eekhoorn.


Voeding


chinchillaHet belangrijkste is dat er weinig calorieën inzitten.
Het voornaamste onderdeel van het voer is hooi. Het liefst natuurlijk vers en losverpakt. Ik neem altijd kubussen kruidenhooi. Ook moeten ze kleine hoeveelheden droogvoer krijgen. Neem altijd voer dat specifiek voor chins is! Supreme Science Selective Chinchilla is bijvoorbeeld een prima keuze. Extra's mag je ze geven maar in kleine hoeveelheden: Hoogstens een dobbelsteentje per dag.
Snoep uit de dierenwinkel is heel ongezond, je kan ze beter fruit zoals appel geven. Bijna alle chins zijn dol van rozijntjes. Om te knagen geef je hard hout van een wilg, appelboom... knaagstenen zijn een ongezonde manier om de tanden af te slijten en het zogezegd gezonde zout en mineralen in knaagstenen zijn schadelijk voor de gezondheid.


Huisvesting

voer
Je kan je chins het beste houden in kooien zonder plastic. Plastic knagen ze kapot.
De kooiafmetingen voor 2 chins zijn minstens een dikke meter hoog, een kleine meter breed en ongeveer een halve meter diep. Inrichting: minstens 1 zitplankje, drinkflesje dat aan de buitenkant bevestigt wordt, zwaar (tegen het omstoten) etensbakje, bak met chinchillazand, slaaphuisje en speeltjes. Op de bodem leg je het beste stofvrije houtkrullen met erboven een flinke pluk hooi. De bodembedekking moet elke week ververst worden.


Gedrag


Het zijn sociale beestjes dus moeten ze minstens met 2 gehouden worden. Bijna alle chins zijn heel nieuwsgierig. Sommige worden zo tam dat ze op je schoot in slaap vallen en andere zullen je handen altijd uit de weg gaan. De meeste chins zijn heel eigenwijs. Voor de rest heeft iedere chin een eigen persoonlijkheid.


Levensverwachting


Chins worden gemiddeld rond de 15 jaar met zeldzame uitschieters tot 20.

nest
Gezondheid


De meest voorkomende ziekte is diaree door slecht hooi, vuil drinkwater, te veel extra's en te snelle overgang van droogvoer.
Tip: Kook water en laat er goed hooi in trekken, haal het hooi er na een kwartier uit en laat de "thee" afkoelen voor je hem aan je chin geeft. Geef hem voor de rest alleen hooi.
Eender welke ziekte, eender welke gedragsverandering, ga naar de dierenarts!

Geplaatst in Knaagdieren Chinchilla's Door