+ Toon categorieën

Cavia's

01/17/2017 12:34:00

Als je een huisdier aanschaft voor een kind is een cavia een van de beste opties. Je moet je echter wel realiseren dat de verzorging voor het grootste deel toch voor de ouders zal zijn, de ouders zullen altijd verantwoordelijk zijn voor de goede verzorging en voor het welzijn van het dier. Een kind heeft niet voldoende verantwoordelijkheidsgevoel om dag in dag uit voor de cavia's te zorgen. Ze raken er over het algemeen snel op uitgekeken. Als de kinderen door de ouders begeleid worden bij de verzorging kan het houden van cavia's erg leerzaam voor ze zijn, ze leren hoe ze met dieren om moeten gaan, dat ze ze niet in hun slaap mogen storen, rustig moeten zijn, ze niet te ruw mogen behandelen en ook leren ze dat ze elke dag voor het dier moeten zorgen, dit kan het kind verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen.

Cavia's zijn beter geschikt voor kinderen dan bijvoorbeeld konijnen of hamsters, dit is omdat ze leuke geluidjes maken, ze kunnen op schoot gezet worden en blijven dan meestal rustig zitten om geknuffeld te worden, en een cavia die gewend is aan mensen zal ook zeker niet snel bijten.


Aanschaf


Je kunt je cavia gewoon in de dierenwinkel kopen. Echter net zoals bij alle andere dieren is het dan zo dat je weinig van het diertje af weet. Je kunt het treffen maar het kan ook echt een miskoop zijn, en veel ellende met zich meebrengen. Als je zeker wil zijn dat je een gezonde lieve cavia koopt, kun je hem beter bij een goede fokker of opvang vandaan halen.
Als je een cavia koopt moet je er op letten dat hij er gezond uit ziet. De cavia moet actief zijn, niet te mager (de botten moeten niet zichtbaar zijn, maar wel te voelen) en geen zichtbare tekenen hebben van ziektes. De neus moet schoon zijn, de tanden moeten goed staan, de cavia moet geen problemen hebben met eten. De tanden moeten ook mooi wit zijn. De onderkant van de cavia, de buik en ook de anus moeten schoon zijn. Er mag geen poep aan vastkleven en de vacht moet ook niet geel en nat zijn van de urine. De vacht moet glanzen en glad zijn, geen kale of rare plekken op de huid.

Cavia's hebben overigens het liefst een soortgenootje bij zich wonen. De combinatie maakt niet zo veel uit, zolang de karakters bij elkaar passen zijn er verschillende combinaties mogelijk. De mogelijke combinaties zijn; 2 dametjes, 2 mannetjes of een gecastreerd mannetje met één of meerdere vrouwtjes. Binnen deze combinaties kan het echter ook fout gaan, het is dus bij het kiezen van een partner voor je cavia belangrijk dat je goed kijkt of de dieren wel bij elkaar passen. Een opvang kan je hier ook goed bij helpen, en omdat zij meerdere dieren hebben zitten kun je daar ook kijken of het klikt tussen jouw cavia en zijn nieuwe vriendje of vriendinnetje. Als je de goede "match" hebt gevonden, is het koppelen van cavia's niet zo moeilijk.Huisvesting


hokCavia's kunnen binnen en buiten gehuisvest worden. Als het echter in de winter te koud word (kouder dan -10) is het wel noodzakelijk om te zorgen voor een goed tochtvrij nachthok gevuld met een flinke laag bodembedekking. Hiervoor kan bijvoorbeeld Russel bedding gebruikt worden, dat is zacht stro wat geen oogirritaties kan veroorzaken, zoals het gewone stro kan doen. Eventueel kun je de cavia's ook naar een beschutte, warmere plek te halen, bijvoorbeeld in huis of in een bijkeuken. Let wel op dat de cavia niet gelijk van de kou buiten naar een verwarmde kamer binnen gaat, laat de cavia geleidelijk aan wennen. Zorg er dan natuurlijk als het wat kouder begint te worden voor genoeg materiaal om zich warm te houden, dus extra bodembedekking.

Cavia's die buiten wonen kunnen in een konijnenhok gehuisvest worden. Bij voorkeur natuurlijk ook met een ren er aan, en zo groot mogelijk. Let op dat de loopplankjes als het om een hok met verdiepingen gaat niet te stijl zijn.
Cavia's die binnen komen te wonen kunnen in een traliekooi of dunabak gehuisvest worden. In een dunabak is er minder snel tocht, maar dit is wel benauwd voor de cavia, en de schadelijke ammoniakdampen die vrij komen uit uitwerpselen van de cavia kunnen niet goed weg. De voorkeur gaat dus uit naar een traliekooi. Deze zijn in verschillende maten te koop, neem als het even kan de grootste die je kunt vinden! Natuurlijk kun je ook zelf een mooie binnen- of buitenkooi maken. De minimale maat voor een kooi waar één cavia in gehouden wordt is 80x50cm, voor twee cavia's minimaal 100cm breed. Hoe groter, hoe beter!

De kooi moet op een lichte, tochtvrije plek komen te staan. Bij voorkeur tegen een muur aan, een stukje van de grond af. Niet vlak bij of boven de CV of kachel. De kooi moet niet vol in de zon staan. De cavia moet altijd schaduw hebben.

In de kooi moeten de volgende dingen aanwezig zijn; een etensbak, drinkfles of drinkbak, eventueel een hooiruif. Verder moet er ook speelgoed en knaagmateriaal in de kooi zijn, en cavia's stellen het erg op prijs als er een houten slaaphokje in de kooi staat. Als bodembedekker kun je geperste houtkorrels, aubiose of russel bedding gebruiken. Een toiletje is niet nodig, cavia's zijn namelijk niet zindelijk te maken.

Niet alle cavia's vinden speeltjes even leuk en doen er iets mee. Veel huisjes, schuilplekjes en tunnels wordt altijd wel gewaardeerd. Ook speeltjes gemaakt van of met hooi doen het goed, een simpele wc-rol gevuld met hooi vinden cavia's vaak al erg leuk.


Voeding

 

Je kunt je cavia voer geven dat te koop is in de dierenwinkels en specifiek voor cavia's bedoelt is. Kies je voer van goede kwaliteit, bijvoorbeels Supreme Science Selective Cavia, dan hoef je geen extra vitamine C bij te voeren. Vitamine C is erg belangrijk voor een cavia, in dit artikel kun je lezen waarom. Bij de meeste voeders is het nodig om vitamine C bij te voeren. Dit gaat het best met de tabletjes die bij de drogist te koop zijn (bijv. van roter). Deze tabletjes kun je uit de hand voeren of door het eten mengen. Bij een tekort aan vitamine C kan een cavia ernstig ziek worden.
Een cavia moet onbeperkt hooi kunnen eten. Er zijn verschillende soorten hooi en er is zelfs hooi met kruidensmaakjes. Om er achter te komen welke soort jouw cavia het lekkerst vind kun je verschillende merken uitproberen.
Verder houden cavia's erg veel van groenvoer. Dit is ook erg goed voor ze, zorg er daarom voor dat ze een gevarieerd menu voorgeschoteld krijgen. Je kunt hierbij denken aan groentes zoals andijvie, wortels, witlof, paprika etc. De lijst van giftige en veilige planten voor konijnen kun je ook raadplegen voor je cavia's. Ook kun je je cavia verwennen met stukjes fruit, dit is gezonder dan al het snoep en knabbelstengels etc. uit de winkels, en ze vinden het net zo lekker!


Verzorging


De kooi van een cavia moet elke week verschoond worden, afhankelijk van het aantal cavia's en de grootte van de kooi.
Langharige cavia's (met uitzondering van Lunkarya's en Tessels) moeten worden geborsteld. Hiervoor heb je een zachte borstel en een kam nodig. Kortharige cavia's kun je met een zachte borstel kammen, om de losse haren uit de vacht te halen. Als het in de zomer erg warm is of als er achterstallig vachtonderhoud is kun je de vacht van langharige cavia's ook knippen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, maar pas wel heel goed op dat je de cavia niet verwond. Laat liever wat meer vacht staan, dan hem tot op de huid kort te knippen.
De nagels van cavia's moeten regelmatig geknipt worden, dit kun je laten doen door de dierenarts of een knaagdierenopvang, maar als je eenmaal weet hoe het moet kun je het ook zelf doen. Je hebt dan een special nagelschaartje nodig.
Je kunt je cavia als hij vies is geworden ook wassen. Als alleen de kont van de cavia vies is kun je deze in een bakje met een laagje lauw water schoon weken. Als je cavia echt heel vies is kun je hem ook helemaal wassen, dit moet je natuurlijk niet elke week doen, maar alleen als het echt nodig is. Je moet er wel altijd goed op letten dat het niet tocht! Je moet de cavia dus echt heel goed droogwrijven, en eventueel op een lage stand föhnen. Je kunt beter geen shampoo gebruiken, maar als het echt nodig is dan kun je het best een zo mild mogelijk product gebruiken (er zijn speciale shampoos op de markt voor cavia's). Spoel de vacht goed uit na het gebruik van shampoo, er mag niets in de vacht achterblijven. Zorg er ook voor dat je de cavia niet in een te hoge laag water zet, het is niet de bedoeling dat hij kan verdrinken. Het best is om verschillende bakken water en de gootsteen te gebruiken.


De geluiden van de cavia


Van alle knaagdieren die er zijn maken cavia's de meeste geluiden. Als het voedertijd is houden ze soms hele concerten om jou te helpen herinneren dat het nu tijd is om van de bank te komen om hun voerbakjes te vullen. De geluiden van een cavia variëren van piepen als ze bang zijn, fluiten als ze opgewonden zijn, klappertanden als ze aan willen geven dat ze de baas zijn tot grappige grom en bromgeluidjes als ze heerlijk zitten te genieten van een knuffelbeurt.


Voortplanting


caviaDe draagtijd van een cavia is 65 tot 70 dagen. Er worden tussen de 1 en 6 cavia's geboren per nest. De jongen van een cavia worden behaard, met de ogen open en met volgroeide tanden geboren. Na een paar dagen eten ze al mee met de moeder. De moeder mag tijdens de zwangerschap en het zogen onbeperkt droogvoer hebben.
De jongen kunnen het best vanaf het begin gesocialiseerd worden. Aai ze, pak ze voorzichtig op en laat ze wennen aan mensenhanden. Als de moeder schuw is is dit natuurlijk lastig, maar als ze goed tam is zal ze het toelaten.
Als het nest uit mannetjes en vrouwtjes bestaat moeten de mannetjes met 4 weken of bij een gewicht van 300 gram bij de moeder weg. Op een leeftijd van 4 weken zijn de jonge cavia's namelijk vruchtbaar, het het kan voorkomen dat een 4 weken oud jong al gedekt word. Daarom is het verstandig de mannetjes weg te zetten bij het nest met 4 weken of een gewicht van 300 gram. 4 weken is veel te jong om zwanger te worden.

Als je een koppeltje van een mannetje en een vrouwtje wil houden, dan kan het mannetje op de leeftijd van 4 of 5 maanden gecastreerd worden. Er bestaat tegenwoordig ook vroegcastratie bij cavia's. Er zijn echter nog niet veel dierenartsen die dit toepassen omdat het een zekere kennis en kundigheid met cavia's vereist die niet iedere dierenarts heeft. Gecastreerde cavia's zijn erg gevoelig voor abcessen na de operatie, hou dit dus goed in de gaten. Pas na minimaal 5 weken mogen ze bij de vrouwtjes gezet worden, dan zijn ze niet meer vruchtbaar.


Geslachtsbepaling


Mannetjes, beertjes hebben ballen en een penis. Ze kunnen hun ballen echter intrekken, dus let daar even op. De geslachtsopening van een beertje lijkt op een i. Het streepje is de anus en het puntje op de i is waar de penis zit. Soms kan deze te voorschijn komen als je lichte druk uitoefent op de buik, maar dit wil niet altijd lukken.
Vrouwtjes, zeugjes zijn te herkennen aan de y-vormige geslachtsopening. Er zit dus geen stipje boven, zoals bij mannen wel een stipje op de i zit. Soms zijn er bij vrouwtjes ook verdikkingen te zien naast de geslachtsdelen, dit zijn dan echter geen ballen, maar het vrouwtje heeft dan verdikte vaginalippen.
Beide geslachten hebben overigens twee tepels, dus bij cavia's is het geslacht daar niet aan te zien.

Geplaatst in Knaagdieren Cavia's Door