Oorsprong: Engeland, ontstaan uit rasloze, gevlekte konijnen die overeenkomsten vertoonden met de Lotharinger.
Gewicht: tussen 2,5 en 3,5 kilo
Kleuren: Komt in veel verschillende kleuren voor maar niet alle kleuren zijn erkend. Meest voorkomend zijn blauw en zwart.
Karakter: Vriendelijk, attent en levendig. Erg in trek bij kinderen omdat het dier een grappig uiterlijk heeft en een handzaam formaat.
Bijzonderheden: Gefokt als luxe konijn, dus niet voor pels of vlees.
Medisch: Bij bonte konijnen komt een gen voor, dat je vooral naar voren ziet komen in nesten waar bont x bont gefokt wordt. Als beide ouders drager zijn van het Engelse spot gen, heeft 25% van de jongen in dat nest erfelijk megacolon, een aandoening waarbij de dikke darm te groot. Dit zorgt voor afwijkende keutels, verstopping, gasbuiken, diarree en de konijnen kunnen vaak ook minder goed voedingsstoffen opnemen uit hun voedsel. Deze konijnen worden vaak niet ouder dan 1-2 jaar. Het komt vooral voor bij de rassen Lotharinger, Rijnlander en Papillon.
Een Papillon als huisdier:  Vriendelijke konijnen, die goed als huisdier gehouden kunnen worden. Het kost over het algemeen niet veel moeite om deze konijnen tam te maken. Ze zijn ook goed geschikt om te trainen, bijv. clickertraining.