Zo rond februari worden er veel bomen gesnoeid. De meeste bomen zijn dan in winterrust en daarnaast kun je bij een kale boom goed zien wat je snoeit. De tijd van het jaar dus om als konijnenbaasje te kijken of je aan knaaghout kan komen! Na het succes van onze nieuwsbrief in januari 2018 over dit onderwerp, hebben we de informatie nu ook in een artikel op de website gezet, zodat deze voor iedereen te vinden is.

 

Veilige soorten knaaghout


Niet al het hout is veilig om aan konijnen te geven. Er zijn zeker ook giftige soorten! Zorg dat je er zeker van bent dat je een veilige soort knaaghout aanbied, zeker als je het zelf uit de natuur haalt. Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed.

 


Van onderstaande soorten is het veilig om hout aan de konijnen te geven:
Appelboom (geen sierappel)
Bamboe
Beuk (beukennootjes wel met mate!)
Berk
Eik (met mate ivm looizuur)
Els
Hazelaar (hazelnoten wel met mate!)
Perenboom
Populier
Tamme kastanje (kastanjes wel met mate!)
Wilg (alle soorten)

 

Fruitbomen

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, kersen, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's).

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen.

De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate).

Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave. En in de pitten van appels en peren.

 

Tussen veilig en giftig in

Tussen de veilige soorten die je mag geven, en de echt giftige soorten, zitten nog een heleboel boomsoorten in. Dat zijn over het algemeen soorten die niet erg giftig zijn, niet giftig genoeg om op onze lijst met giftige planten voor konijnen te komen in ieder geval. Maar helemaal veilig zijn ze vaak ook niet, omdat ze bijvoorbeeld op lange termijn wel schade kunnen aanrichten in het konijnenlijfje of omdat ze bijvoorbeeld snel diarree of verstopping kunnen veroorzaken. Wij raden aan dat je altijd de veilige opties kiest en het dus houd bij de boomsoorten die op het lijstje hier boven vermeld staan.

 

Hoeveel knaaghout mag je geven?


De dagelijkse voeding van een konijn hoort te bestaan uit 80% hooi, 10% vers groenvoer, 5% brokken en 5% gezonde snacks. Die gezonde snacks, dat kan een klein stukje fruit zijn, een verantwoord konijnensnoepje, wat gedroogde kruiden, maar het kan ook knaaghout zijn. Als je de percentages omzet naar grammen dan zou een konijn per kilogram lichaamsgewicht (volwassen gewicht!) ongeveer 160 gram hooi, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer en 20 gram gezonde snacks mogen eten, per dag.

Nou hoef je knaaghout niet tot op de gram af te wegen en is het ook niet erg dat de konijnen een keer iets meer dan 20 gram er van eten. Een goede maatstaf is om te kijken naar de hoeveelheid hooi die het konijn eet. Het eten van takken mag nooit ten koste gaan van het eten van hooi.

Het is aan te raden als je aan vers gesnoeide takken kan komen, dat je deze in stukjes van 15-25 cm lang zaagt. De takken die je in een winkel koopt hebben meestal al ongeveer dit formaat. De stukken knaaghout van die lengte vormen een prima dagelijkse portie voor een klein tot middelmaat konijn. Heb je een flink middelmaat konijn of een groot konijn, kun je twee van die stukken per dag geven. Geef niet elke dag (hetzelfde) knaaghout, maar wissel het ook wat af. Te veel van hetzelfde is op lange termijn niet goed. Het meest ideaal is natuurlijk dat je wat verschillende houtsoorten kan afwisselen.

Konijnen hoeven het eten van knaaghout niet aan te leren zoals ze groenvoer moeten leren eten, toch is het aan te raden om het wel wat rustig te introduceren en de keutels in de gaten te houden. Een enkeling met hele gevoelige darmen kan diarree krijgen van voedingswisselingen, dus ook van een nieuw soort knaaghout.

 

Schoonmaken en bewaren


Van knaaghout dat je in een winkel koopt en geschikt is voor konijnen, kun je er van uitgaan dat het gewassen en gedroogd is, en klaar voor gebruik. Haal je echter takken uit de natuur, of krijg je takken van bijvoorbeeld de appelboom van de buren of wilgen die gesnoeid zijn door groenbeheer, dan is het aan te raden deze takken goed na te kijken voor je er iets van aan de konijnen geeft. Als je takken uit de natuur zelf wil oogsten, raden wij aan toestemming te vragen aan de eigenaar of beheerder van het terrein waar de bomen staan.

Heb je vers knaaghout gekregen? Vraag eerst na of het bespoten hout betreft. Wij raden aan om geen bespoten takken en bladeren te geven. Zelfs al was je de takken en het hout, dan nog is de schil, de bast, de plek waar dat gif in is opgenomen. En dat is nou precies het deel wat de konijnen het liefst eten. Bij een biologische fruitteler, een privé tuinder die geen gif gebruikt, de boom uit eigen tuin en bomen uit de natuur is vaak geen gif gebruikt. Zodra je daar zeker van bent, en als je bevestigd hebt dat het inderdaad een houtsoort is die konijnen mogen eten, dan weet je dat je het veilig aan je konijnen kan voeren.

Ook al betreft het onbespoten hout, was de takken altijd goed af. Takken waar vogelpoep op zit kun je beter niet geven. Sorteer het hout en leg alle bruikbare takken apart van de niet-geschikte takken. De bruikbare takken kun je in handzame stukken knippen met een snoeischaar of met een zaag. Wij adviseren stukken van 15-20 cm omdat dat een mooie dagelijkse portie is. Van de veilige boomsoorten mogen de bladeren die eventueel nog aan de takken zitten ook gewoon gegeven worden. Wil je het hout echter langer bewaren voor je het geeft, dan kun je de bladeren er beter afhalen in verband met de kans op rotting en schimmel.

Je kan het knaaghout dat je niet direct gaat voeren op een droge plaats leggen, en verder laten drogen. Zorg dat er wel zuurstof bij komt, maar geen vocht, anders gaat het schimmelen. Je kan knaaghout als het goed gedroogd is jaren bewaren.

Wil je liever zo lang mogelijk vers knaaghout voeren en het niet drogen? Dan kun je het invriezen! Knaaghout blijft dan ongeveer een half jaar vers. Let wel op dat je de takken even op temperatuur laat komen voor je het aan de konijnen voert.

 

Knaagspeelgoed


Veel speelgoed dat gemaakt is voor konijnen is of bestand tegen knagen, of juist geschikt om helemaal op te knagen. Wilgenballen zijn het meest populaire knaagspeelgoed in onze webwinkel. Wij verkopen wilgenballen in allerlei soorten en maten. Simpel of juist extra leuk gemaakt met een bel er in of gevuld met extra knaagmateriaal.

Ook grassen en hooi worden veel gebruikt om knaagspeelgoed van te maken. Deze materialen zijn prima te vlechten in een leuke vorm en veilig om aan te knagen. Ideaal speelgoed om de konijnen bezig te houden en om ze af te leiden van dingen waar je liever niet wil dat ze aan knagen. Speelgoed gemaakt van gras en hooi is vaak ook veilig aan de konijnen te geven als je er niet bij bent, controleer wel altijd even of er geen andere materialen in gebruikt zijn, waarbij toezicht wel nodig is.

Naast knaaghout in speelgoedvorm, zijn er ook verschillende soorten "gewoon" knaaghout in winkels te koop. Denk dan bijvoorbeeld aan kleine takjes, juist wat grotere dikke takken, ringen of schors van verschillende houtsoorten.

Bekijk al het knaagspeelgoed in de Bunnybunch webwinkel.

 

Meer weten over konijnenvoeding?

Dan zijn onderstaande artikelen misschien interessant voor jou!

 

Voeding voor konijnen

Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?

Tips om konijnen meer hooi te laten eten

Voedingsbehoefte van konijnen (het etiket van konijnenvoer uitgelegd)

Groenten voeren aan konijnen

Kruiden voor konijnen

Knaaghout voor konijnen

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige planten lijst)