Hooi moet een groot onderdeel zijn van de dagelijkse voeding van je konijn. Is dat nog niet het geval? Dan zou je de voeding van je konijn moeten aanpassen. Een konijn hoort namelijk zijn eigen formaat in los hooi per dag te eten. Dat is behoorlijk veel! Brokjes hoeven maar minimaal gevoerd te worden en groenvoer is een lekkere aanvulling daar op. Maar het hoofdvoer voor konijnen is niets anders dan hooi.  In dit artikel vind je tips hoe je je konijn meer hooi kan laten eten.


Veel konijnen eigenaren doen veel moeite om de juiste brok te vinden. Heel goed natuurlijk, maar een brok hoeft maar minimaal gegeten te worden en vormt maar een klein deel (5%) van de dagelijkse voeding. Waarom besteden wij dan niet dezelfde aandacht aan het uitkiezen van de juiste hooisoort voor ons konijn? In dit artikel bespreken we de verschillende hooisoorten die er zijn.

 

Waar komt Timothy vandaan?


Timothy gras komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd lang geleden ingevoerd naar Europa. Het komt nu bijna in heel Europa voor, alleen niet in het zuiden. Timothy gras komt veel voor in Nederland. Het staat in veel weides waar paarden, schapen en koeien lopen. Het is een voedzaam en voor de grazers een smakelijk gras. In Nederland groeit Timothy gras spontaan in de wegberm en op dijken. Naast timothy gras staan er in een weide waar grazers lopen meestal meerdere grassoorten. Veel voorkomende soorten, naast timothy,  zijn engels raaigras, veldbeemdgras, beemdlangbloem, rood zwenkgras, kropaar, rietzwenkgras en grote vossenstaart. Timothy gras wordt in een gemengd weiland vaak door de andere grassen verdrongen. Het is dus noodzakelijk voor boeren om het telkens opnieuw in te zaaien. Timothy gras kan goed tegen maaien en wordt daarom ook veel in hooi gebruikt.


De zaden van timothy gras hebben weerhaakjes. Hierdoor worden de zaadjes verspreid door mensen en dieren. De zaadjes blijven bijvoorbeeld in de vacht van wilde hazen en konijnen hangen, en vallen er op een ander punt weer af. Zo verspreid het gras zich. De haakjes moeten eerst worden verwijderd als je het zaad wil zaaien.


In deze afbeelding staan een aantal grassorten die veel in hooi gebruikt worden:


1 Glanshaver of Frans raaigras of Arrhenatherum elatius
2 Kropaar of Dactylis glomerata
3 Gewoon reukgras of Anthoxanthum odoratum
4 Timoteegras of Timothee of Phleum pratense subsp. pratense
5 Grote vossenstaart, beemdvossestaart of Alopecurus pratensis
6 Gestreepte witbol of Holcus lanatus
7 Engels raaigras of Lolium perenne
8 Rietzwenkgras of Festuca arundinacea of Festuca elatior


Waarom timothy hooi?


Timothy hooi word vaak als hooi voor konijnen gebruikt omdat het een hoog vezelgehalte heeft, een laag eiwitgehalte en een laag calciumgehalte. Voor konijnen die nierproblemen hebben en voor konijnen die moeten afvallen, is dit een hele fijne hooisoort. Maar ook voor gezonde konijnen is het een ideale hooisoort, omdat het deze problemen helpt voorkomen.


Tand- en kiesproblemen


De tanden en kiezen van konijnen groeien eindeloos door. Hoewel dierenwinkels ons wijs proberen te maken dat er knaagstenen en extra calcium nodig is om gezonde tanden en kiezen te krijgen, is dat niet geheel waar. Er moet zeker wel calcium in de voeding van een konijn zitten, anders komen er gebitsproblemen. Maar een te veel aan calcium geeft juist weer nierproblemen en blaasgruis. Een goede balans van de voedingsstoffen is dus erg belangrijk voor een goede gezondheid. Meer informatie over calcium in konijnenvoer vind je in dit artikel.   Ook zijn de stengels van timothy hooi wat steviger dan het normale hooi, zodat konijnen er extra lang op moeten kauwen. Nog een pluspuntje voor het afslijten van de tanden dus.  


Blaas- en nierproblemen


Ook voor konijnen met blaas- en nierproblemen is Timothy hooi ideaal. Niet alleen zorgt het vezelrijke hooi er voor dat het konijn meer gaat drinken, het lage calciumgehalte zorgt er ook voor dat er een minder groot overschot ontstaat. Dat overschot aan calcium is juist hetgeen wat de problemen verooraakt, het lichaam kan een teveel aan calcium niet goed verwerken waardoor het in de blaas en urinewegen achterblijft. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld nierstenen ontstaan. Een laag calciumgehalte en een hoog vezelgehalte in het hooi werken er aan mee om blaas- en nierproblemen te voorkomen.


Timothy hooi mengen

 

Natuurlijk hoef je niet altijd één hooisoort te geven aan jouw konijn. Als jij een gezond konijn hebt, is een gevarieerd dieet een goede keuze. Het is dan niet nodig om enkelvoudig te voeren door alleen timothy hooi te geven. Meng dus gerust verschillende hooisoorten met elkaar, of wissel het af. Je mag ook gerust gedroogde kruiden door het hooi heen mengen. Gedroogde kruiden zorgen er voor dat het hooi extra smakelijk wordt en hebben vaak ook een positieve werking op de gezondheid van jouw konijn. 

Voor konijnen met gebitsproblemen of problemen aan de blaas- en urinewegen zou ik wel kritisch kijken naar de producten waarmee je het timothy hooi mengt. Voor deze konijnen kan het van belang zijn een strikt dieet aan te houden om problemen in de toekomst te voorkomen. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd overleggen met je dierenarts.

 

 

Bewaren

Save

Save