Mensen maken zich in de winter vaak druk om hun konijn omdat hij in de kou buiten zit, maar eigenlijk moet je je in de zomer meer zorgen maken. Er sterven meer konijnen aan oververhitting dan aan kou! Op dagen dat het warmer is dan 25 graden, heeft ook een konijn het warm.

In de natuur zitten konijnen op warme dagen lekker koel in holen onder de grond. Onze huisdierkonijnen hebben die mogelijkheid vaak niet. Daarom moet je als baasje zorgen dat jouw konijnen toch koel de zomer door komen.

 

 

Wat wel en wat niet doen bij warm weer op een rijtje:

- WEL een icepod, bevroren waterflesje, coolpod of coolpad geven voor verkoeling.
- WEL een parasol of schaduwdoek ophangen boven het verblijf.
- WEL een koele plek in het hok maken, door stoeptegels neer te leggen of te zorgen dat konijnen op gras (in de schaduw) kunnen liggen.
- WEL zorgen voor zo veel mogelijk rust op warme dagen.
- controleer WEL regelmatig op plakpoep en wondjes, in verband met myiasis.
 

- GEEN koelelementen voor mensen gebruiken ivm giftige inhoud.
- GEEN glazen flessen met bevroren water gebruiken.
- GEEN donkere lakens of kleden over het hok heen hangen, ook niet als deze nat zijn.
- GEEN kleden voor de openingen van het konijnenverblijf hangen, zorg voor zo veel mogelijk ventilatie
- NIET het konijn opsluiten in een (klein) standaard konijnenhok waar het niet aan de warmte kan ontsnappen.
- doe konijnen NIET in bad.
- leg GEEN natte handdoeken op de grond in het verblijf, als konijnen daar op liggen kunnen ze een vochtige, broeierige vacht krijgen, waardoor de kans op myiasis groter is.
- voer GEEN bevroren producten aan de konijnen.

- NIET koppelen of andere stressvolle activiteiten ondernemen op warme dagen (behendigheid, clickertraining, verhuizingen etc).
 

Hieronder worden bovenstaande punten verder uitgelegd en staat nog veel aanvullende informatie over konijnen in de zomer:

 

Zon en schaduw


Natuurlijk hopen wij dat jullie het traditionele kleine hokje vervangen hebben voor een ruimer exemplaar met konijnenren, zodat de konijnen in de zomer in ieder geval ruimte hebben om te bewegen en een ander plekje te zoeken waar het koeler is. Is dat nog niet het geval? Schaf dan alsnog een veilige konijnenren aan om te voldoen aan de minimale huisvestingsmaten voor konijnen.  Meer tips over huisvesting lees je in dit artikel.

Zorg er voor dat het konijnenhok en de ren niet in de zon staan. Staat het wel in de zon? Zet er een parasol boven of hang een schaduwdoek op, zodat de konijnen toch schaduw hebben.  Het nadeel van dit soort oplossingen is wel dat de warmte er ook onder kan blijven hangen. Zorg dus wel voor voldoende ventilatie. Maak ook in de ren diverse schaduwplekken voor jouw konijnen. Kartonnen doosjes met een opening of paraplu's kunnen daarbij handig zijn.

Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen en ook niet hijgen zoals honden. Een konijn kan alleen via de oren warmte kwijtraken.


Konijnen kunnen ook verbranden door de zon. Zeker witte konijnen en albino konijnen kunnen daar last van hebben. Alle konijnen met lichtroze huid kunnen verbranden in de zon. Sommige konijnen hebben ook erg weinig beharing op hun oren, waardoor die gevoelig zijn voor zonlicht. Huidkanker bij konijnen is wel heel zeldzaam, maar het lijkt ons toch niet lekker voor een konijn om zijn huid te verbranden.


Het helpt om te zorgen dat jouw konijnen een schaduwrijk verblijf hebben.  Bij konijnen die gevoelig zijn voor verbranden adviseren wij zelfs om het hele verblijf in de schaduw te maken. Een schaduwdoek ophangen kan daarbij bijvoorbeeld helpen. Sommige konijneneigenaren smeren de dunbehaarde plekken met lichte huid in met een milde (bioogische) zonnebrandcrème voor kinderen. Nadeel is wel dat konijnen en hun maatjes dat wel oplikken en het is niet bekend of dat schadelijke gevolgen heeft. Ook wortelzaadolie en frambozenzaadolie worden gebruikt als natuurlijke zonnebrand voor konijnen die snel verbranden.

 

Verkoeling


Op hele warme dagen (denk aan 28+ graden) is schaduw alleen niet genoeg. Het is dan nodig om konijnen ook echt verkoeling aan te bieden in de vorm van een koelelement.

Leg de dag van te voren een plastic flesje water in de vriezer en geef dit op de warme dag als "koude kruik" aan je konijn. Gebruik geen glazen flessen, die kunnen kapot gaan! In onze webwinkel verkopen wij zelfs hoezen voor om de plastic waterflesjes. Nadeel is wel dat flesjes kapot geknaagd kunnen worden en als het water dan smelt wordt het in het konijnenverblijf een natte boel. Een alternatief is om een (stoep) tegel in de vriezer leggen en bij de konijnen in het verblijf leggen. Zorg er wel voor dat de konijnen altijd de keuze hebben of ze wel of niet tegen het koelelement aan willen liggen.

Gebruik geen koelelementen voor mensen. Als je even niet oplet en jouw konijn knaagt een koelelement kapot, is een enkeltje naar de dierenarts vaak het restultaat. Echt niet gebruiken dus, de vloeistof die er in zit is zeer giftig voor konijnen!

Er zijn wel konijnvriendelijke alternatieven te koop voor de koelelementen. Zoals de icepod. Een harde knaag-proof schijf die je in de vriezer kan koelen. Deze is onder andere in onze webwinkel te koop. Bestel op tijd, als het echt zomerweer is gaan ze zo snel dat ze binnen korte tijd uitverkocht raken. Het is aan te raden om twee icepods aan te schaffen zodat je ze kan wisselen op warme dagen. Niet alle konijnen gaan er direct op liggen. Sommige konijnen moeten er eerst even aan wennen. Toch is het aan te raden om de icepod ook in het verblijf te leggen als ze er nog niet op liggen, het koelt toch de omgeving af.

Heb je geen vriezer? Overweeg dan een coolpod of coolpad te kopen. Deze zijn minder koud maar koelen wel lekker af als jouw konijn er op gaat liggen. Ook deze producten verkopen wij in onze webwinkel. De coolpads zijn ook ideal mocht je op een warme dag met je konijn in een reismand op pad moeten. Niet zo koud dat ze onderkoeld kunnen raken, maar toch verkoeling tijdens de reis.


Doe je konijn NIET in bad. Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten! Ook komen op een vochtige vacht sneller maden af.

Als het om medische redenen moet, dan kun je je konijn natuurlijk wel in bad doen. Zorg er wel voor dat je het konijn goed droog maakt en overweeg of het het risico van stress, maden en oververhitting waard is op een warme dag of dat het bad uitgesteld kan worden tot de temperatuur daalt.

Laat jouw konijn op warme dagen ook vooral met rust. Doe niet te veel gekke dingen en ga niet elk half uur de complete konijnenren verbouwen. Te veel aandacht, anders dan normaal, kan juist ook voor stress zorgen. Dat wil je juist voorkomen met warm weer.

Plan bij voorkeur ook geen afspraak voor castratie of inentingen bij de dierenarts op een dag dat het warmer wordt dan 25 graden. Dierenartsbezoekjes veroorzaken helaas altijd heel wat stress, en afspraken die je kunt plannen kun je dus beter op een moment maken dat het minder warm is.

 


Water


In de zomer is het extra belangrijk dat je konijn altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Zet eventueel naast een drinkfles ook een waterbakje neer, zodat ze net wat gulziger kunnen drinken. Voldoende drinken zorgt er voor dat alle afvalstoffen worden afgevoerd.

Verkleurd het drinkflesje groen of geel? Dit zijn algen. In de zomer, als het zonnig is vormen zij zich sneller. Je kunt de drinkfles schoonmaken door er een beetje water in te doen en wat ongekookte rijst. Goed schudden en je flesje is weer schoon. Je kunt hiervoor ook een metalen ketting gebruiken (zoals er aan een stop vast zit voor in een bad of gootsteen) of een flessenborstel speciaal voor drinkfessen, of één voor een babyfles.  Er zijn isolatiehoezen voor rond drinkflessen te koop. Deze zorgen er voor dat er minder tot geen algen in de drinkfles komen.


Voeding


Als je de juiste voeding geeft aan jouw konijnen, hoef je die in de zomer in principe niet aan te passen.Wil je toch wat extra's doen, dan staan er hieronder enkele tips.

Geef je konijn (mits hij er aan gewend is) vochthoudende verse groentes zoals een plakje komkommer of wat witlof.

Geef groentes niet direct uit de koelkast, maar laat ze eventjes op temperatuur komen. Ook niet te lang, het is niet de bedoeling dat ze slecht worden. Haal de niet opgegeten groentes na een uurtje weg.


In de zomer als het erg warm is, zijn konijnen ook wat minder actief. Vaak hebben ze meer behoefte aan vers groenvoer dan aan krachtvoer. Het kan dus zijn dat je in de zomer de hoeveelheid brokvoer voor volwassen konijnen iets kunt minderen. Controleer regelmatig het gewicht en de conditie van je konijn, dan kun je zijn voeding precies afstellen op zijn wensen.

Helaas zien wij op sociale media tegenwoordig wel eens "konijnenijs" voorbij komen. Baasjes geven de konijnen dan bevroren fruit, fruitijsjes voor mensen of ijsblokjes met eetbare producten er in aan konijnen. Dit raden wij echter sterk af. voer GEEN bevroren producten aan konijnen, het kost de konijnen alleen maar meer energie en zorgt er daardoor voor dat ze het juist nog warmer krijgen.   Daarnaast is de kans ook nog groot dat ze er diarree van krijgen, en dat wil je ook voorkomen met warm weer, omdat je daarmee het risico op een madenbesmetting vergroot.


Maden


Bij warm weer is plakpoep extra gevaarlijk. De vliegen en maden die dit met het warme weer extra aantrekt kunnen je konijn ziek maken. Check dus regelmatig het kontje van je konijn op plakpoep. Myiasis komt doordat groene vliegen eitjes leggen op jouw konijn. Uit die eitjes komen maden. Die maden beginnen te eten... van jouw konijn. Dit is zeer pijnlijk en kan zelfs tot de dood lijden. Voorkom dus echt dat jouw konijn maden krijgt.

Heeft jouw konijn plakpoep? Maak het goed schoon, met een vochtig doekje of een vochtig babydoekje (dit ontsmet de huid ook). Vergeet ook niet het konijn goed af te drogen na het schoonmaken van de vieze plekken.  Als je konijn erg gevoelig is voor plakpoep kun je dit regematig herhalen.  Achterhaal ook de oorzaak van de plakpoep! Meestal komt het door voedingsfouten, maar het kan bijvoorbeeld ook door een wormbesmetting komen. Meer informatie over konijnenkeutels lees je in dit artikel.

Er zijn een aantal middelen op de markt die je preventief kunt gebruiken bij konijnen met plakpoep, bijvoorbeeld Beaphar anti- Myiasis. Plakpoep (meestal of door diarree of door niet opgegeten blinde darmkeutels) is meestal een gevolg van verkeerde voeding, zorg er dus voor dat het probleem vanaf de bron wordt aangepakt en kijk kritisch naar het voedingsschema van je konijn!

Naast plakpoep kunnen ook wondjes en een vochtige, broeierige vacht vliegen en dus maden aantrekken. Ook konijnen die beperkt zijn in hun bewegingen, bijvoorbeeld omdat ze EC hebben gehad of een verlamming, hebben meer kans op myiasis. Wij adviseren ook die konijnen te behandelen met een preventief middel.

Zorg er voor dat je in de zomer het konijnenhok echt goed op tijd schoon maakt, verschoon de toiletbak gerust 2x per dag en het hok echt 1x per week. Zo voorkom je maden en andere insecten zo veel mogelijk. Leg geen natte handdoeken in het verblijf waardoor konijnen een broerige vacht kunnen krijgen.


Myxomatose en VHS


Er zijn een drietal virusziekten die bij konijnen voorkomen. Myxomatose, VHS en RHD-2. Vervelende ziektes waar een konijn dat er niet tegen is ingeent aan dood zal gaan. In de zomer zitten er veel muggen, vliegen en vlooien, die de ziektes verspreiden. Ook kun je de ziektes aan je schoenen en kleding meenemen. 

Je kunt je konijn hiertegen laten inenten. Dit is in Nederland zeker aan te raden. Het komt hier zo veel voor dat het niet de vraag is of jouw konijnen het gaan krijgen, maar wanneer. Neem het zekere voor het onzekere en laat jouw konijnen (half)jaarlijks inenten tegen deze ziektes. 

Wil je meer over deze ziektes weten, lees dan het artikel over myxomatose en VHS. Wil je weten of deze ziektes bij jou in de buurt voorkomen of een melding maken van deze ziektes? Dat kan in dit topic op ons forum.

 

 


Wat te doen bij overhitting?

 

Konijnen zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Bij temperaturen hoger dan 25 ˚C heeft een konijn het warm. Zorg er met de tips die in dit artikel staan voor dat het konijn voldoende mogelijkheden heeft om verkoeling te zoeken. Met al die voorzorgsmaatregelen zou je oververhitting moeten kunnen voorkomen.

Konijnen kunnen niet zweten, zoals wij mensen kunnen. Ook kunnen konijnen niet goed door de mond ademen, ze kunnen dus ook niet hijgen om warmte kwijt te raken, zoals honden. De oren van konijnen bevatten grote bloedvaten, die gebruikt worden om warmte kwijt te raken aan de omgeving.

Konijnen met overgewicht, hele jonge konijnen en oude konijnen hebben een groter risico om oververhit te raken.

Gaan jouw konijnen zelf in de zon liggen op een warme dag? Zorg er dan voor dat ze daar niet te lang liggen om oververhitting te voorkomen.

Hoe herken je oververhitting bij konijnen?
- lichaamstemperatuur boven de 40 graden (normaal is 38-39.5)
- Snelle ademhaling, soms zelfs ademen met de bek open
- Suf en lusteloos, konijn is te rustig, ook voor een warme dag
- uitgestrekt liggen met de ogen half open
- speekselen / kwijlen
- Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden kunnen bij oververhitting ook donkerrood zijn.
- de oren voelen warmer dan normaal

In sommige gevallen krijgen konijnen bij oververhitting zelfs epileptische aanvallen en kunnen ze in coma raken. Let dus goed op jouw konijnen op warme dagen en voorkom dat het zo ver komt!

Heb je het vermoeden dat jouw konijn oververhit is geraakt? Temperatuur dan om er achter te komen of dat inderdaad zo is. Is jouw konijn echt oververhit, neem dan direct actie. Haal hem uit de zon en zorg voor een plekje op een koele plaats, vaak is het op warme dagen binnen in huis koeler dan buiten. Bel direct de dierenarts of je daar terecht kan en vraag ook de dierenarts om advies.

Als een konijnecht  oververhit is moet je je konijn wel koelen met water, maar gooi niet direct zeer koud water of ijswater over het konijn heen en maak hem ook niet direct helemaal nat. Als een konijn van oververhitting te snel afkoelt kn het konijn vervolgens weer onderkoeld raken. Rustig aan afkoelen dus. Maak de oren met lauwwarm water nat. Houd bijvoorbeeld twee washandjes of een theedoek tegen de oren aan.  Laat het konijn lauwwarm water drinken als dat mogelijk is en als het konijn bij kennis is. Ga geen water dwangvoeren als het konijn bewusteloos is. Zorg er voor dat je zo snel mogelijk bij een dierenarts komt met het konijn voor een juiste behandeling.

Is de lichaamstemperatuur van jouw konijn hoger dan 40 graden celcius is het echt een spoedgeval. Het is verstandig dan direct de dierenarts er bij te halen, hij kan jouw konijn tegen shock behandelen. Als een konijn niet behandeld word tegen oververhitting zal hij sterven. Let op de temperatuur van het konijn, je kunt een konijn met overhitting ook te veel laten afkoelen en zo een onderkoeling veroorzaken!! Als de lichaamstemperatuur blijft stijgen, ook regelmatig opnieuw het konijn koelen. Oververhitting kan verschillende gezondheidsproblemen geven zoals leverfalen, nierfalen en stollingsstoornissen.

 

Wintervacht

Deze tijd van het jaar ben je er als konijnenbaasje waarschijnlijk helemaal niet mee bezig. Maar wist je dat na de langste dag (meestal op 21 juni) de aanmaak van de wintervacht al gaat beginnen? Als je slim bent bedenk je nu alvast of je jouw konijnen deze winter binnen of buiten wil huisvesten! Meer over de aanmaak van de wintervacht lees je in het artikel "konijnen in de herfst".

 

Veelgestelde vragen over konijnen in de zomer

In bovenstaand artikel hebben wij al heel wat vragen beantwoord, maar soms krijgen wij toch nog wel eens andere vragen binnen van konijnenbaasjes over dit onderwerp. Hieronder beantwoorden wij een aantal van deze vragen:

- Kan ik een icepod gebruiken zonder hoes?
Ja dat kan. Bij mensen mogen bevroren koelelementen niet direct op de huid en moet er een doek tussen. Een konijn komt echter niet met de naakte huid in aanraking met de icepod, of het bevroren waterflesje. Ze hebben er een vachtje tussen zitten. Een hoes gebruiken mag, maar hoeft niet. Wel zo fijn voor de konijnen die graag slopen!

- Kan een konijn tegen airco?
Ja, een konijn kan tegen airco. Let wel op dat konijnen gevoelig zijn voor grote temperatuurwissellingen. Haal buitenkonijnen op warme dagen dus niet naar binnen bij een airco, waar het dan opeens 10 graden koeler is, om ze eind van de dag dan weer gewoon naar buiten te doen.

- Kunnen konijnen tegen tocht?
Tocht is nooit goed voor konijnen. Maar ventilatie is wel belangrijk. Zorg dus dat er in het konijnenverblijf, of in huis als je binnenkonijnen hebt een goede ventilatie is, zonder dat er te veel tocht is.

 

 

Meer weten?

 

Meer informatie over konijnen in de verschillende seizoenen:

konijnen in de lente

konijnen in de zomer

konijnen in de herfst

konijnen in de winter

Seizoensproducten in onze webwinkel.

 

Save

Save

Save

Save