Hoewel konijnen uit Spanje en Portugal komen, zijn het dieren die zich goed kunnen aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Dat komt omdat de temperatuur onder de grond, waar ze in burchten leven, vrij constant is.  Onze huisdierkonijnen leven over het algemeen boven de grond, in een hok of in huis. Het kan dus zijn dat de per seizoen bepaalde maatregelen moet nemen om te zorgen dat ze de seizoenen goed doorkomen.

Aandacht

In de herfst worden de dagen weer korter en de temperaturen lager. In Nederland valt er in de herfst ook altijd veel regen. Voor buitenkonijnen kan het zijn dat dit de periode wordt dat ze minder aandacht krijgen van het baasje. Zorg er dus voor dat jouw konijnen in koppels of groepen leven, zodat ze toch voldoende aandacht krijgen van elkaar.  

Een maatje kan de aandacht van het baasje niet volledig vervangen. Konijnen zijn prooidieren. Ze laten pas zien dat er iets mis is, als ze echt goed ziek zijn. Als baasje wil je de eerste tekenen dat er iets mis is natuurlijk niet missen. Hoe eerder je kan ingrijpen, hoe groter de kans is dat jouw konijn het overleefd. Ga dus minimaal 2x per dag bij jouw konijnen kijken en neem daar even rustig de tijd voor. Is het donker, neem dan een goede zaklamp mee of zorg dat er verlichting is bij het konijnenhok. Let goed op de conditie, het gedrag, wondjes, het achterwerk, de keutels en hoe goed ze eten. Als het goed is weet jij als baasje wat normaal is voor jouw konijnen. Is er iets anders dan anders, al is het maar een gevoel:  “hij was net iets later bij de voerbak” of “hij hupt anders dan normaal”. Laat het niet zitten, dan is het meestal te laat. Maak een afspraak bij de dierenarts zodra je (kleine) signalen ziet dat er iets mis is. De kans is groot dat je dan mooi op tijd bij de dierenarts staat en er nog genoeg te doen is om te voorkomen dat jouw konijn ernstig ziek wordt.

Het verblijf

In de herfst is het weer altijd net wat wilder, natter en winderiger dan de rest van het jaar. Controleer op tijd of het konijnenverblijf hier tegen kan. Kan het niet onder water komen te staan? Kan het regenwater goed weg? Zit alles stevig vast? Kunnen er geen bladeren van giftige planten in de ren waaien? Zitten de konijnen wel droog in het nachthok? Van welke kant komt de wind meestal, en staat het hok dan wel in de goede richting?

Voor konijnen met zere hakjes is de herfst een vervelende tijd, de grond is bijna altijd vochtig wat voor extra problemen kan zorgen. Besteed voor die konijnen dus extra aandacht aan de juiste ondergrond in het verblijf. Meer informatie over zere hakjes lees je in dit artikel.

Zorg er voor dat jouw konijnen tijdens alle weersomstandigheden een geschikte plek hebben om te leven. Zorg dat ze bij barre weersomstandigheden genoeg plekken hebben om veilig weg te kruipen.

Binnen of buiten?


Rond half september, net voor de herfst dus eigenlijk, is de limiet om te beslissen of jouw konijnen binnen of buiten komen te leven die winter. Later beslissen kan niet, omdat binnenkonijnen dan geen wintervacht aangemaakt hebben. Van buiten naar binnen halen kan wel en is soms nodig ivm ziekte, maar zorg er dan wel voor dat de overgang niet te groot is. Laat jouw konijnen dan in een onverwarmde slaapkamer of bijkeuken wonen, en niet gelijk in de woonkamer.  Als je konijnen van binnen naar buiten wil verhuizen kan dat voor half september of na half mei pas weer.

Luchtwegproblemen

Mensen krijgen vaker een verkoudheid of griepje in de herfst en winter. Bij konijnen komen luchtwegproblemen ook vaker voor in de koudere maanden. Bij konijnen is het meer een optelsom van omgevingsfactoren dan dat het een virus is.

Oorzaken van luchtwegproblemen bij konijnen zijn: stress door verhuizen naar een nieuw verblijf, stress van een koppeling, te veel dieren in een te kleine ruimte, verkeerde bodembedekking, slechte hygiëne en te weinig ventilatie. Als een konijn luchtwegproblemen heeft kun je dat zien aan niezen, snot in de neus, natte voorpootjes van het afvegen van het snot, stoppen met eten, zwaarder ademen, dieper of juist minder diep ademen.  Een luchtwegprobleem is voor konijnen extra vervelend omdat konijnen normaalgezien alleen door hun neus ademhalen. Als een konijn door de mond moet ademhalen, is er iets ernstig mis en heeft het konijn het verschrikkelijk benauwd.  

Behandeling van luchtwegproblemen gaat via de dierenarts en de behandelmethode is afhankelijk van wat de oorzaak precies is. Hoe eerder je bij de dierenarts bent hoe effectiever de behandeling is.

Verharen

Het najaar is ook verhaartijd. In het begin worden vooral de nachten weer kouder en de dagen worden korter. Tijd voor onze konijnen om hun wintervacht aan te trekken!  Het ene konijn komt wat beter door de verharing heen dan het andere konijn. Het is aan te raden om in de verhaarperiode regelmatig even te borstelen en/ of te plukken. Bij plukken trek je de losse(!) haren uit de vacht om het proces wat te versnellen. Daaronder zie je dan wat plekjes tevoorschijn komen met korte haartjes, dat is de nieuwe wintervacht. Meer informatie over vachtverzorging lees je in dit artikel.

 

Konijnen die gevoelig zijn voor verstoppingen kunnen er extra last van krijgen in de verhaarperiode. Zeker voor die konijnen is het van belang ze zo goed mogelijk door de verhaartijd heen te krijgen. Er zijn ook middeltjes die je in de erge verhaarperiodes preventief kan geven om verstopping te voorkomen zoals verse ananas en ananassap (niet uit blik!) en prozyme.  Let wel op dat je deze middelen niet moet geven als er al sprake kan zijn van verstopping, dan kan het namelijk een maagzweer veroorzaken. Het werkt alleen preventief. Meer informatie over verstopping lees je in dit artikel

 

Meer weten?

 

Meer informatie over konijnen in de verschillende seizoenen:

konijnen in de lente

konijnen in de zomer

konijnen in de herfst

konijnen in de winter

Seizoensproducten in onze webwinkel.

.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Save