Konijnen kunnen het best samen gehouden worden met soortgenootjes. Konijnen begrijpen elkaar en hebben de zelfde gewoontes en gebruiken. Toch zijn er veel mensen die nog andere huisdieren rond hebben lopen, en willen weten of die dieren samen kunnen met konijnen. Ook zijn er mensen met een heel groot stuk grond waar ze naast konijnen andere dieren op willen laten lopen. Hieronder bespreek ik een aantal diersoorten die wel eens samen met konijnen gehouden worden.

 

In oktober 2017 hebben wij onze forumleden gevraagd of er andere huisdieren in het verblijf van de konijnen kunnen komen. Dit kan zijn omdat die dieren samen in één ruimte leven, of omdat ze samen onder toezicht loslopen.

 


Konijnen en cavia’s


Het gebeurt vaak dat konijnen samen met cavia's worden gehuisvest, dit is niet aan te raden omdat de verschillen tussen hen heel veel groter zijn dan de overeenkomsten. De manier van communicatie verschilt enorm, ze kunnen dus ook niet met elkaar communiceren. Bovendien kan het konijn de cavia snel bewust of onbewust verwonden. Ook hun voedingspartoon verschilt enorm. Wat voeding betreft kunnen ze niet samen eten. Cavia´s hebben energierijkere voeding nodig en voeding met extra vitamine C. Een konijn word van caviavoer dik en krijgt er ernstige nierproblemen van. Cavia´s krijgen van konijnenvoer vitamine C te kort, wat ernstige gezondheidsproblemen (tot verlamming aan toe) kan veroorzaken. Ook al gaat hij bij een ander wel goed, ons advies is echt om cavia's samen met cavia's te huisvesten en konijnen met konijnen, en deze diersoorten niet bij elkaar te huisvesten.


Konijnen en kippen


Sommige mensen houden kippen en konijnen in dezelfde ruimte. Zelf ben ik hier geen voorstander van, ik heb te vaak konijnen gezien met wonden en uitgepikte ogen, omdat ze ruzie kregen met de kippen waar ze bij liepen. Mocht u toch besluiten wel kippen en konijnen samen te houden dan moet u met de volgende dingen rekening houden; de kippen en konijnen moeten elk aparte schuilruimtes / nachthokken hebben en er moet zeer veel ruimte zijn wil dit goed gaan! Ook het voeren moet apart gebeuren. De konijnen mogen geen kippenvoer eten en de kippen geen konijnenvoer.

Toch adviseren wij om geen kippen en konijnen samen zetten als het even kan; kippen pikken veel te hard naar konijnen en kunnen ze te erg verwonden. Kippen zijn gelukkiger met andere kippen in één verblijf en konijnen zijn ook gelukkiger met een soortgenootje.

 

 

 

Konijnen en katten


Konijnen en katten kunnen goed samen gaan, vooral als de kat vanaf kitten opgegroeid is met konijnen en hem aangeleerd is dat hij niet te ruw met ze om mag gaan. Groot formaat konijnen kunnen zich over het algemeen wel redelijk verweren tegen de gemiddelde huiskat.

Katten en konijnen mogen echter nooit alleen samen gelaten worden! Katten zijn nou eenmaal jagers, en hoe goed het ook gaat met u er bij, de kat kan aan zijn instincten toegeven als u de kamer uit bent!

Zeker met klein formaat konijnen en jonge konijnen is het oppassen. Maar ook andersom kan het mis gaan: als het konijn geen kat in zijn verblijf op prijs stelt kunnen ze deze flink in het nauw dragen en zelfs bijten en daarmee verwonden.

Lopen er veel wat wilde buurtkatten in de omgeving en heb je buitenkonijnen? Zorg dan dat de katten niet in het verblijf van de konijnen kunnen komen.

 

 


Konijnen en honden


Bij veel mensen gaat dit onder toezicht goed als de hond het gewend is en goed is opgevoed. Kijk ook goed naar de oorsprong van je hond. Bij sommige honden zit er zo veel jachtinstinct in, dat ze niet samen kunnen leven met een konijn.
Honden kunnen soms wel wat druk worden, vooral jonge honden, en dan moet je goed uitkijken met je konijn. Er zijn genoeg konijnen die lekker naast een hond een dutje doen, en er zijn ook genoeg honden die een konijn een lekkere wasbeurt geven. Het kan dus goed gaan, maar je moet er altijd bij blijven, en als het karakter van je hond erg druk of speels is, of het is echt een jachthond die achter alles wat beweegt aanvliegt, dan kun je ze beter niet samen laten.
Blijf er altijd bij als je hond en konijn samen in één ruimte zijn, laat ze ook nooit alleen samen.

Konijnen en geiten

 


Als je konijnen en geiten samen wil houden, kun je het best voor een groot konijnenras kiezen. Het is aan te raden om konijnen alleen bij onthoornde of hoornloze geiten te houden. Gehoornde geiten kunnen namelijk konijnen flink verwonden. Daarnaast moeten de konijnen ook een eigen nachthok en/of schuilhok hebben waar de geiten niet in kunnen. Ook is het verstandig de konijnen in een ruimte te voeren waar de geiten niet bij kunnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save