Konijnen kunnen het best samen gehouden worden met soortgenootjes. Konijnen begrijpen elkaar en hebben de zelfde gewoontes en gebruiken. Toch zijn er veel mensen die nog andere huisdieren rond hebben lopen, en willen weten of die dieren samen kunnen met konijnen. Ook zijn er mensen met een heel groot stuk grond waar ze naast konijnen andere dieren op willen laten lopen. Hieronder bespreek ik een aantal diersoorten die wel eens samen met konijnen gehouden worden.

 

In oktober 2017 hebben wij onze forumleden gevraagd of er andere huisdieren in het verblijf van de konijnen kunnen komen. Dit kan zijn omdat die dieren samen in één ruimte leven, of omdat ze samen onder toezicht loslopen.

 


Konijnen en cavia’s


Het gebeurt vaak dat konijnen samen met cavia's worden gehuisvest, dit is niet aan te raden omdat de verschillen tussen hen heel veel groter zijn dan de overeenkomsten. De manier van communicatie verschilt enorm, ze kunnen dus ook niet met elkaar communiceren. Bovendien kan het konijn de cavia snel bewust of onbewust verwonden. Ook hun voedingspartoon verschilt enorm. Wat voeding betreft kunnen ze niet samen eten. Cavia´s hebben energierijkere voeding nodig en voeding met extra vitamine C. Een konijn wordt van caviavoer dik en krijgt er ernstige nierproblemen van. Cavia´s krijgen van konijnenvoer vitamine C te kort, wat ernstige gezondheidsproblemen (tot verlamming aan toe) kan veroorzaken. Ook al gaat hij bij een ander wel goed, wat je vaak hoort als argument om het wel te doen: ons advies is echt om cavia's samen met cavia's te huisvesten en konijnen met konijnen, en deze diersoorten niet bij elkaar te huisvesten.


Konijnen en kippen


Sommige mensen houden kippen en konijnen in dezelfde ruimte. Zelf ben ik hier geen voorstander van, ik heb te vaak konijnen gezien met wonden en uitgepikte ogen, omdat ze ruzie kregen met de kippen waar ze bij liepen.

Mocht u toch besluiten wel kippen en konijnen samen te houden dan moet u met de volgende dingen rekening houden; de kippen en konijnen moeten elk aparte schuilruimtes / nachthokken hebben en er moet zeer veel ruimte zijn wil dit goed gaan! Ook het voeren moet apart gebeuren. De konijnen mogen geen kippenvoer eten en de kippen geen konijnenvoer. Konijnen krijgen gezondheidsproblemen van het eten van kippenvoer, van gasbuiken tot gebits- en nierproblemen. Houd het voedsel dus echt gescheiden. Houd er ook rekening mee dat wormbesmettingen en coccidiose veel vaker voorkomt bij konijnen die bij kippen in het verblijf wonen. Ook mijten en luizen komen vaker voor. 

Ook wat dit betreft is het antwoord dus weer dat konijnen echt beter alleen met andere konijnen samen kunnen leven. Ook kippen zijn gelukkiger met andere kippen in één verblijf. het is dus echt beter om deze diersoorten elk in een eigen verblijf te houden. 

 

 

 

Konijnen en katten


Konijnen en katten kunnen goed samen gaan, vooral als de kat vanaf kitten opgegroeid is met konijnen en hem aangeleerd is dat hij niet te ruw met ze om mag gaan. Groot formaat konijnen kunnen zich over het algemeen wel redelijk verweren tegen de gemiddelde huiskat.

Katten en konijnen mogen echter nooit alleen samen gelaten worden! Katten zijn nou eenmaal jagers, en hoe goed het ook gaat met u er bij, de kat kan aan zijn instincten toegeven als u de kamer uit bent!

Zeker met klein formaat konijnen en jonge konijnen is het oppassen. Maar ook andersom kan het mis gaan: als het konijn geen kat in zijn verblijf op prijs stelt kunnen ze deze flink in het nauw dragen en zelfs bijten en daarmee verwonden.

Zelfs als de kat de konijnen niets zou doen, kunnen konijnen nog veel last hebben van stress door de aanwezigheid van deze roofdieren in de buurt. Zorg dus echt voor een prettig en veilig verblijf voor de konijnen met voldoende schuilplekken, als er ook katten in huis zijn. 

Lopen er veel wat wilde buurtkatten in de omgeving en heb je buitenkonijnen? Zorg dan dat de katten niet in het verblijf van de konijnen kunnen komen. Voor binnenkonijnen geldt hetzelfde: als je niet thuis bent, zorg er dan voor dat de konijnen toch een veilig verblijf hebben. 

 

 


Konijnen en honden


In het tijdperk van social media zie je regelmatig de uitzonderingen op de regel voorbij komen: honden die goed met konijnen samen gaan.

Bij sommige mensen gaat dit inderdaad ook goed; onder toezicht goed als de hond het gewend is en goed is opgevoed. Wat daarbij wel mee telt is wat voor type hond het is. Jachthonden gaan over het algemeen totaal niet goed met konijnen. Terwijl kleine gezelschapshonden en andere honden die weinig jachtinstinct hebben er soms wel mee samen kunnen. Ga er bij aanschaf van een hond niet van uit dat het altijd goed komt omdat je een bepaald ras hebt gekozen, elke individuele hond is verschillend. Bij sommige honden zit er zo veel jachtinstinct in, dat ze niet samen kunnen leven met een konijn.

Honden kunnen soms wel wat druk worden, vooral jonge honden, en dan moet je goed uitkijken met je konijn. Er is maar één speelse beet van de hond nodig, of het konijn sterft. 

Ook met honden is het zo dat zelfs als de hond goed met konijnen kan, dat niet wil zeggen dat het konijn ook goed met honden kan. De aanwezigheid van een roofdier zoals een hond in de omgeving van konijnen kan enorme stress veroorzaken, en daardoor ook gasaanvallen. Heb jij konijnen in de huiskamer, en komt er iemand met een hond op bezoek, is ons advies om die echt ver uit de buurt van de konijnen te houden. 

Mocht je een hond en konijnen hebben die samen gaan: laat ze dan echt alleen samen onder streng toezicht, nooit als je niet in de zelfde ruimte bent of niet thuis bent. Of liever, zorg dat er een veilige afscheiding tussen de hond en de konijnen in zit. 

 

Konijnen en geiten


Op kinderboerderijen zie je ze soms samen in een weide lopen. Ideaal is het niet. Maar als de ruimte groot genoeg is kan het wel. Als je konijnen en geiten samen wil houden, kun je het best voor een groot konijnenras kiezen. Het is aan te raden om konijnen alleen bij hoornloze geiten te houden. Gehoornde geiten kunnen namelijk konijnen flink verwonden. Daarnaast moeten de konijnen ook een eigen nachthok en/of schuilhok hebben waar de geiten niet in kunnen. Ook is het verstandig de konijnen in een ruimte te voeren waar de geiten niet bij kunnen en andersom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save