+ Toon categorieën

Wat betekent het oormerk van een konijn

08/21/2016 12:11:36

Heb jij een konijn gekocht bij een fokker, of een konijn geadopteerd of overgenomen van iemand en staat er een tatoeage in zijn oor? De betekenis van dat oormerk leggen wij hieronder uit.

 

Waarom hebben sommige konijnen een oormerk?

Konijnenfokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging en die willen showen met konijnen, laten de konijnen tatoeëren op jonge leeftijd. Met behulp van die tatoeage kan het konijn herkend worden, en kan er een eigendomsbewijs aan het konijn gekoppeld worden. Zo weet een keurmeester zeker dat hij het juiste konijn beoordeeld.

Heb jij een konijn gekocht als "ras konijn", maar heeft hij geen oormerk? Dan heb je waarschijnlijk geen echt ras konijn gekocht. Het konijn is dan waarschijnlijk niet bij een bij een rasvereniging aangesloten fokker gefokt, maar komt waarschijnlijk uit een pretnest. 

Weetje: Niet in alle landen krijgen ras konijnen een tatoeage. Er zijn ook landen waar ras konijnen worden geringd. Dan krijgen ze een metalen ring aan hun poot.

 

Doet het pijn?

Ja, het zetten van een tatoeage doet pijn.Voor veel diersoorten is er daarom inmiddels ook over gegaan op een chip. Voor konijnen helaas nog niet. Wij hopen toch dat dat snel gaat gebeuren. Het plaatsen van een chip doet minder pijn dan het zetten van een tatoeage. Op een chip kan namelijk veel meer informatie opgeslagen worden zoals het adres van de eigenaar.

Een tatoeage wordt gezet op een vrij ouderwetse manier. Er wordt een speciale tang gebruikt om te tatoeëren , waarmee ze wondjes maken in het oor, in de vorm van de letters en cijfers, en dan wordt er een soort inktpasta, een tatoeagepasta gebruikt om te zorgen dat de nummers zichtbaar worden.

Jonge konijntjes worden rond de leeftijd van 6 weken voorzien van een tatoeage, de grote ras konijnen vaak wel wat later.


Wat betekent het oormerk van een konijn?

In Nederland krijgt een konijn in beide oren een tatoeage. Aan de hand van die cijfers en letters kun je achterhalen in welk jaar het konijn geboren is, bij welke rasvereniging de fokker van het konijn aangesloten was en wat zijn geboortemaand is.


In het ene oor staan één cijfer en twee letters. Het cijfer staat voor het laatste cijfer van het jaartal waarin het konijn geboren is. De letters staan voor de rasvereniging waarbij de fokker is aangesloten. In het geval van de foto rechts is het konijn in 2010 geboren, een 0 dus voor het jaartal. SN is de afkorting van de fokkersvereniging, in dit geval Nut & Sport Stolwijk.


In het andere oor staan drie cijfers. Het eerste cijfer staat voor de maand waarin het konijn zijn tatoeage gekregen heeft, de laatste twee cijfers staan voor het hoeveelste konijn het is dat in die maand. In het geval van de foto rechts staat er 505, 5-05. Het konijn is in de maand mei geboren, en is het die maand nummer 05, het vijfde konijn van de vereniging dat getatoeeerd is in die maand. 



Het oormerk van mijn konijn klopt niet!

Dan kan het zijn dat het een konijn uit het buitenland betreft, daar staan andere combinaties van cijfers en letters in de oren van de raskonijnen. In België en Duitsland heeft elke fokker een eigen nummer wat in de oren komt te staan. In Engeland krijgen konijnen om één van de achterpoten een metalen ring en in Oostenrijk krijgen ze een metalen oormerk, een loodje met een nummer er op.

Wat ook nog kan, is dat het nummer in het oor van jouw konijn geen echte tatoeage is. Helaas zijn er ook commerciele konijnenvermeerderaars die hun konijnen tatoeeren zonder dat het een erkend ras betreft. Bij "Duitse reuzen" zien wij dat wel eens terug. De tatoeage heeft in zo een geval absoluut geen waarde en is in onze ogen nutteloos en zeer dieronvriendelijk.

 

  

Bij welke fokker komt mijn konijn vandaan?

Het is erg moeilijk om aan de hand van een tatoeage de fokker van een konijn terug te vinden. Dat is jammer, want ook veel raskonijnen worden gedumpt en dan zou het fijn zijn als je op die manier de oorspronkelijke eigenaar terug kan vinden.

In de praktijk werkt dat helaas niet. . Een enkele keer is het wel mogelijk om er achter te komen bij welke fokkersvereniging het konijn vandaan komt. Die vereniging zou dan in sommige gevallen de fokker moeten kunnen achterhalen. Maar als die fokker het konijn verkocht heeft, dan is het eigenlijk al niet meer te achterhalen. De meeste konijnenfokkers houden geen goede administratie bij met gegevens van verkoop en nieuwe eigenaren van hun konijnen. De privacywetgeving heeft het opvragen van dit soort informatie allemaal nog minder makkelijk gemaakt. Voor een particulier is het niet te achterhalen aan de hand van een tatoeage waar een konijn precies vandaan komt. Veel verder dan een fokkersvereniging kom je meestal niet. 

Helaas hebben wij geen complete lijst met de rasverenigingen in Nederland en de bijbehorende afkortingen. Via de website van kleindierliefhebbers kun je wel zien welke rasverenigingen er in Nederland zijn, maar daar staan geen afkortingen bij.

Geplaatst in konijnenrassen Door  
Labels:
konijnenfokker    konijnenrassen