+ Toon categorieën

Afrikaanse Dwergmuis

01/04/2017 18:50:00

De Afrikaanse dwergmuis komt uit Afrika, en is samen met de Europese dwergmuis het kleinste knaagdier van de wereld. De Latijnse naam van de Afrikaanse dwergmuis is Mus minotoides, en de Engelse naam is African pygmy mouse.


Hoe ziet een Afrikaanse dwergmuis er uit?


De Afrikaanse dwergmuis heeft een lichaamselengte van 3 tot 6 cm, en een staartlengte van 3 tot 6 cm. Hij weegt minimaal 2,5 gram en maximaal 12 gram. Het is een klein rood-bruin muisje met een witte buik, hals en onderkaak. Er is ook een grijze variant.


Huisvesting


Het beste zijn ze te huisvesten in een terrarium of aquarium. Ze zijn erg klein, dus het verblijf moet goed afsluitbaar zijn. Door een kiertje of gaatje, dat groter is dan een 50 mm kunnen ze heel gemakkelijk ontsnappen. Als bodembedekking kun je zand, kleine beukensnippers en hooi gebruiken. In het hooi zullen ze niet veel te zien zijn dus hou dat beperkt. Het is wel ideaal als nestmateriaal. De muizen leven voornamelijk op de grond maar houden ook wel van klimmen dus een aantal takken in het verblijf is wel aan te raden. Aangezien de diertjes uit Afrika komen kunnen ze niet tegen kou. De diertjes zijn erg klein en het kost ze dan ook veel energie om op temperatuur te blijven. Als minimum temperatuur wordt 21ºC aanbevolen, met als aanvulling een warmtelamp op het nest om warm te blijven.


Voeding


Het beste is fijn vogelzaad, en universeelvoer. Dit alles kun je aan vullen met verse groeten en wat fruit. De muizen hebben ook behoefte aan dierlijke eiwitten wat je kan geven in de vorm van insekten (buffalowormen zijn het meest geschikt) en kattenbrokjes. De muizen moeten altijd beschikken over voldoende vers water en voldoende eten omdat hun stofwisseling er snel is.


Gedrag


Dwergmuizen zijn redelijk territoriale dieren. Het beste kunnen ze in triootjes gehouden worden, 1 man met 2 vrouwen. In een groot terrarium of aquarium kunnen 2 of meerdere triootjes gehouden worden, mits gezorgd wordt voor meerdere nestgelegenheden, voer- en drinkplaatsen. Het introduceren van nieuwe dieren kan lastig zijn er er wordt altijd wel even gevochten om de rangorde te bepalen.


Voortplanting


De Afrikaanse dwergmuis is geslachtsrijp op een leeftijd van 5 a 6 weken. De draagtijd is 19 tot 21 dagen, en in een nest zitten 2 tot 6 jongen. Deze jongen drinken tot een leeftijd van 3-4 weken bij de moeder, dan kunnen ze gespeend worden. Een Afrikaanse dwergmuis wordt 2 tot 3 jaar oud, en kan 2 tot 3 nesten per jaar krijgen.


Hanteren


Het hanteren van deze diertjes is niet eenvoudig. Ze zijn erg klein en snel. Je zou ze bij de staart kunnen oppkakken maar dat is niet zo makkelijk omdat ze zich snel kunnen omdraaien en dan hard bijten! Het makkelijkste is om een oud waterflesje door midden te knippen en de daar dan mee op te scheppen uit de bak. Aangezien het flesje doorzichtig is, kan je dan meteen de geslachten bekijken.

Geplaatst in Knaagdieren Muizen Door