Ga naar inhoud

Konijntje uit asiel gromt en bijt


Arielle

Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

 

Ik heb een Lotharinger voedster; Muffel. Zij loopt 24/7 vrij rond in huis. Ze heeft een kooi, maar die staat dus permanent open. Ze is gecastreerd (dus de baarmoeder eruit).

 

Voor haar zocht ik een maatje en heb een rammelaar gevonden in het asiel, gecastreerd uiteraard. De leeftijd wisten ze niet aangezien hij gevonden is. Hij zou bij kinderen kunnen en houdt ervan geaaid te worden. En het klopt; hij is zeker niet bang en schuwt niet om de omgeving te verkennen en eist dat je hem aait. Vrij dominant dus. Echter gromt hij zodra je de ruimte in stappen. Ook voor hem staat de kooi open en kan hij vrij rondhuppelen. Ik wil hem namelijk dat al aanleren zodat hij straks ook heerlijk vrij kan rondhuppelen. Aan ruimte ligt het dus volgens mij niet.

 

Maar dat is Muffel net zo. Helaas verliep de koppeling niet goed en beten ze elkaar. Ze bieden nu een koppelvakantie aan zodra er plek is. Nu zitten ze dus weer uit elkaar. Maar hij gromt, valt aan door te krabben en soms bijten. Ik trek mijn hand niet terug omdat ik weet dat dit juist aanspoort. Ik probeer veel tijd door te brengen met hem op dagelijkse basis. Ik zit met het handen in het haar; ik wil mijn nichtje hier laten komen zodra ze oud genoeg is maar het moetniet zo zijn dat er dan een konijn grommend aan komt. Anderzijds is het misschien en stopt dit?

 

Weten jullie wellicht de oorsprong en belangrijker: is dit om te buigen? Ik zoek graag naar een eerlijk antwoord omdat ik konijnen vrij wil laten rondlopen, maar mijn visite moet zich natuurlijk ook welkom en veilig voelen. Als dat niet het geval is gun ik hem een ander leuk huisje via de opvang en ga ik Muffel niet door de stress van een koppelvakantie halen.

 

Dankjewel alvast! 

aangepast door Arielle
Link naar reactie
Delen op andere sites

De koppeling verliep dus niet goed, maar het asiel heeft hem wel meegegeven aan jou? Of je hebt hem meegenomen en thuis geprobeerd te koppelen? Want het e.e.a. is wel nodig voor een succesvolle koppeling en een groot territorium, dus het hele huis, geeft gegarandeerd problemen. De konijnen moeten elkaar leren kennen op een kleinere neutrale ruimte, die niet naar Muffel ruikt, want anders is de kans heel groot dat zij de rammelaar niet toleert of dat ze elk een territorium gaan stichten op verschillende plekken in huis en die dus gaan verdedigen. Daar kan het grommen e.d. dus wel vandaan komen, dat hij vindt dat de kamer van hem is en daarom zo aggressief reageert op 'inbrekers' die jullie zijn. Je hand ruikt waarschijnlijk ook naar Muffel, als je haar ook hebt geaaid.

 

Hoe hard is er gebeten en hoe lang hebben ze bij elkaar gezeten?

 

Meer informatie over koppelen vindt je hier: https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de koppeling thuis gedaan in een neutrale ruimte op zolder, waar ze beide nooit zijn geweest. Nu moet ik zeggen dat bij het wennen hij het grommen ook al deed. Ze hebben zeker een aantal dagen bij elkaar gezeten, opbouwend in tijd omdat het er vrij heftig aan toe ging. De laatste keer bijten was daadwerkelijk met wonden, toen ook op advies van het asiel ze uit elkaar gehaald. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je schrijft over een asiel Ik heb meer op met een konijnenopvang. Ik weet nog dat we langs de konijnen liepen om er één uit te zoeken en bleef bij een kooi staan. Die is niet geschikt, zei Kaatje Keutel. Als je met je hand in het hok komt, gromt hij en kan krabben. Die zou zij dus nooit meegegeven hebben. Deed het konijn dat in het asiel ook?

Bij mij komen ook geregeld kinderen en ik blijf er wel altijd bij. De konijnen zijn niet bang, maar ik weet dat als je Flo uit je hand laat eten dat hij gretig toehapt en het misschien niet goed ziet en je vinger er tussen zit. Verder op en op betrouwbaar. Dus De ander mogen ze voeren en Flo ook maar dan het brokje bij het uiterste puntje vasthouden.

Het lijkt me dat dit geen goede match gaat worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bijten met wonden is voor mij genoeg om de koppeling af te breken.

 

Een keer een wondje van een plukje haar uittrekken kan, maar het zou niet veel meer dan dat moeten zijn. Zeker nu je nog in de beginkoppelfase zit en het een konijn uit het asiel betreft, dit klinkt gewoon niet als een goede match. Ik zou het met een andere partner gaan proberen, hopelijk heeft jouw konijn daar dan meer klik mee 🙂 Soms is het gewoon nodig om even te zoeken naar een partner die goed past en het juiste karakter heeft. 

 

Ik denk dat ik - als je vertrouwen hebt in dit asiel en hun kennis over konijnen - voor de koppelvakantie zou gaan, maar dan niet met het konijn waar je het nu mee probeert.

Ik zie geen reden om tot een uiterste te proberen dit te laten werken, en dan misschien tot een relatie te komen die wel werkt, maar geen echte liefde is. Dan kun je beter even verder zoeken naar een betere match, waar die klik er wel wat sneller is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, Arielle zei:

Ik heb de koppeling thuis gedaan in een neutrale ruimte op zolder, waar ze beide nooit zijn geweest. Nu moet ik zeggen dat bij het wennen hij het grommen ook al deed. Ze hebben zeker een aantal dagen bij elkaar gezeten, opbouwend in tijd omdat het er vrij heftig aan toe ging. De laatste keer bijten was daadwerkelijk met wonden, toen ook op advies van het asiel ze uit elkaar gehaald. 

 

Bij onze konijnenopvang is grommen bij de koppeling een teken van aggressie en dan wordt hij gewoon afgebroken. Ik vind het ook niet als een goede match klinken.

Uit elkaar halen en weer bij elkaar zetten wordt tegenwoordig niet meer zo aangeraden. Zeker niet als je er zelf bij kan zijn, want elke keer als je ze weer introduceert, krijg je vaak gelijk weer een dominatiestrijd. En die strijd wordt dan vaak steeds heftiger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat jullie zo uitgebreid reageren!

Ik was al ergens bang dat dit geen goede match ging worden... maar ik vind het hartverscheurend om een konijn terug te brengen naar het asiel. En natuurlijk wilde ik ook niet zomaar opgeven, want konijnen hebben natuurlijk altijd een reden om zo te reageren. En daarnaast had ik al een aantal keer het asiel gebeld, maar toen was hun reactie niet helemaal wat ik had gehoopt en eerder wat verwijtend. Ik snap dat ze graag konijnen een huis willen geven, maar ik zag al dat het er nogal heftig aan toe ging de koppeling. Dat wilde ze echter niet geloven, ook na de filmpjes niet. Daarnaast is de castratie bij Muffel in het verleden niet goed gegaan. Een inwendige hechting sprong open waardoor er een stuk darm uit hing. We zijn toen in de holst van de nacht nog naar het dierenziekenhuis gegaan en ze is acuut geopereerd. Ze heeft echt veel pijn gehad en op een haar naar dood. Sindsdien vind ze het erg moeilijk om in de handen te zijn van vreemde mensen. 

 

Dankjewel voor jullie eerlijkheid! Ik ga toch maar met pijn in de maag straks het asiel bellen dat ik het niet meer ga doorzetten. Voordeel is dat ik jullie heb gevonden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is zeker pittig als een koppeling niet lukt - zeker als je een konijn ook al zelf hebt ontmoet en daar ook alweer gehecht aan bent geraakt. Ik vind eerder dat het asiel hier steken heeft laten vallen en jammer dat ze dus niet echt goed reageren op wat er nu echt aan de hand is. Konijnenopvangen weten hoe moeilijk koppelingen soms kunnen zijn. Scarlett onze diva heeft meer dan 5 mislukte koppelingen achter de rug. Dat is zeer uitzonderlijk, maar ze is nu eenmaal extreem dominant. Wij mochten haar uiteindelijk adopteren, omdat ze zo kieskeurig was en toen mochten we er eentje bij zoeken daar. Onze eerste keus Lodewijk is het geworden, maar zij hebben het eerst met onze tweede keus geprobeerd, omdat hij al lang in het asiel zat. Die moest ze ook niet. Dame van 4,5kg die een volledige Vlaamse Reus van 7,5kg in de hoek drukt.

 

Het is echt niet jouw schuld als een koppeling dus niet werkt. Zeker niet met zo snel al aggressie tekenen zoals grommen en dan escalatie naar bijten. Natuurlijk komt het ergens van: beide konijnen zijn te dominant voor elkaar. Ze willen dus beide de baas spelen en dus blijven ze elkaar opjagen en bijten. Geen van de twee wil wijken en dus blijft het elke keer een gevecht. Konijnen zijn helaas niet zo alles katten - als die elkaar niet moeten gaan ze vaak elk naar een gedeelte van de kamer - konijnen kunnen elkaar echt doodbijten.

 

Wat naar dat je ook al zoveel hebt meegemaakt met Muffel. Ik ben blij dat er toen op tijd bij was en dat het allemaal goed gekomen is. Konijnen kunnen heel lang een wrok houden. Lodewijk was 4 maanden! nadat mijn man hem had opgepakt nog wrokkig.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat gaat dat er raar aan toe bij het asiel waar je geweest bent. De meeste opvangen koppelen de konijnen en geven ze pas mee bij een match. Bij mij hebben ze een koppelvakantie van 5 dagen gedaan. En dan kreeg ik nog de belofte dat als het thuis fout ging ik terug mocht komen. Ik vind het heel gek dat ze je thuis laten koppelen en als het dan misgaat, wat een reeële kans is, dat zouden zij toch moeten weten, ze allerlei verwijten maken. Dat vind ik niet terecht, je hebt het toch een eerlijke kans gegeven op een neutraal gebied. Zeker als er zo gebeten wordt, zouden ze toch moeten schrikken. Het kan toch niet zo zijn dat er straks iets misgaat omdat zij het konijn niet terug willen nemen? En begrijp het probleem ook niet, want dan koppel je met een ander konijn bij hen en krijgt die een fijn plekje bij jou, dus ze raken hoe dan ook een konijntje kwijt.

Hoewel ik nu eerlijk gezegd wel liever naar een andere konijnenopvang zou gaan, want ik vind dit zowel naar jou als de konijnen niet erg netjes. Waar ben je geweest als ik vragen mag?

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop dat het asiel zich in je keuze kan vinden. In dit geval denk ik dat je deze konijnen tegen elkaar in bescherming moet nemen. Wat Bunnyempress terecht opmerkt, konijnen gaan zo ver dat ze elkaar afmaken! Als je elkaar al tot bloedens toe verwond hebben, dan moet je niet nog een keer forceren, maar zeggen, dit werkt niet. Ik hoop dat ze nog een ander konijn hebben waarmee het wel matcht, maar anders zou ik kijken of je een in konijnen gespecialiseerde opvang kunt vinden die voor jou qua afstand te doen is.

 

Ik weet natuurlijk niet of je het op deze manier hebt gedaan omdat je eigen konijn zo eenkennig is of omdat zij dit altijd zo doen. Ik vermoed vooral het laatste. Meestal kun je bij een asiel alleen speeddaten. Ik zou mijn konijn sowieso niet achterlaten voor een koppelvakantie met een konijn waar al mee gevochten is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uren geleden, Marjoleink zei:

Is dit een dierenasiel of een konijnenasiel? Gezien het verleden van Muffel lijkt me een gespecialiseerde opvang of asiel een goed idee.

Ja daar twijfelde ik al over in het begin. Maar toen zag ik dit konijntje langskomen dat eigenlijk qua karakter wel voldeed. Wilde het toch een kans geven. Maar voor de volgende keer ga ik naar een opvang...

Link naar reactie
Delen op andere sites

23 uren geleden, bunnyempress zei:

 

Bij onze konijnenopvang is grommen bij de koppeling een teken van aggressie en dan wordt hij gewoon afgebroken. Ik vind het ook niet als een goede match klinken.

Uit elkaar halen en weer bij elkaar zetten wordt tegenwoordig niet meer zo aangeraden. Zeker niet als je er zelf bij kan zijn, want elke keer als je ze weer introduceert, krijg je vaak gelijk weer een dominatiestrijd. En die strijd wordt dan vaak steeds heftiger.

Tegen mij zei het asiel aan de telefoon: maar je kan konijnen heel goed daarna weer herintroduceren bij ons op neutraal terrein, dan gaat het vaak toch goed. Naja had er wel wat twijfels over na mezelf ingelezen te hebben. Ik vind het een verdrietige keuze maar ik ga dit Muffel niet aan doen. Dan moet ik mijn eigen verdriet toch opzij zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uren geleden, BaasjevanBrownie zei:

Wat gaat dat er raar aan toe bij het asiel waar je geweest bent. De meeste opvangen koppelen de konijnen en geven ze pas mee bij een match. Bij mij hebben ze een koppelvakantie van 5 dagen gedaan. En dan kreeg ik nog de belofte dat als het thuis fout ging ik terug mocht komen. Ik vind het heel gek dat ze je thuis laten koppelen en als het dan misgaat, wat een reeële kans is, dat zouden zij toch moeten weten, ze allerlei verwijten maken. Dat vind ik niet terecht, je hebt het toch een eerlijke kans gegeven op een neutraal gebied. Zeker als er zo gebeten wordt, zouden ze toch moeten schrikken. Het kan toch niet zo zijn dat er straks iets misgaat omdat zij het konijn niet terug willen nemen? En begrijp het probleem ook niet, want dan koppel je met een ander konijn bij hen en krijgt die een fijn plekje bij jou, dus ze raken hoe dan ook een konijntje kwijt.

Hoewel ik nu eerlijk gezegd wel liever naar een andere konijnenopvang zou gaan, want ik vind dit zowel naar jou als de konijnen niet erg netjes. Waar ben je geweest als ik vragen mag?

Ik ben geweest in dierentehuis Arnhem en omstreken in Velp. Ik woon namelijk tussen Arnhem en Nijmegen in. Maar er zijn meer opties in deze omgeving zag ik in jullie lijst. 

 

Ze schrokken niet echt van mijn verhaal. Ze maakten eerder opmerkingen als: als je ze uit elkaar had gehaald op tijd hadden ze niet gebeten... Ik sprong er echt met al mijn hebben en houden tussen met oven handschoenen aan (ik was voorbereid haha) maar dat gaat zo ontzettend snel.. ik voelde me best schuldig daarna. 

  • Verward 1
  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nogmaals dank! Ik heb toch wel wakker gelegen de afgelopen dagen maar jullie reacties helpen enorm 😊. Ik heb meerdere keren gezegd dat ik niet wil dat ze elkaar doorbijten, ondanks dat ik het echt een lief beestje vind en inderdaad gehecht ben aan hem. Ze bellen vandaag, ik ben erg benieuwd hoe ze gaan reageren. En dan is het toch met buikpijn hem wegbrengen weer. Bah daar zie ik tegen op, maar zoals ik lees bij jullie is het de beste keuze en hoef ik daar niet meer aan te twijfelen, wat ze ook zeggen. Daarna maar even Muffel tot rust laten komen en een andere betere opvang zoeken!

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken je gevoel, het is bij mij thuis na een koppeling ook weleens fout gegaan. En ook al doe je het beste in het belang van de konijnen voelt dat toch naar en gek genoeg, en geheel onterecht, als falen. Maar soms is het nu eenmaal geen match tussen 2 konijnen, als ze elkaar echt zo hard bijten kun je ze gewoon niet samen laten. Dan heb je straks pas een reden om je schuldig te voelen. Ik blijf het heel vreemd vinden hoe verwijtend die opvang reageert naar jou. Ze weten het leuk te vertellen, maar geven wel een koppel mee naar huis dat toen ook al geen match was. 
Zal niet leuk zijn voor je om hem terug te moeten brengen en de confrontatie met dat asiel, succes ermee! Ik zou denk elders (uit de opvang van de lijst) een koppeling laten doen, maar dat is natuurlijk aan jou. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 uren geleden, BaasjevanBrownie zei:

Ik ken je gevoel, het is bij mij thuis na een koppeling ook weleens fout gegaan. En ook al doe je het beste in het belang van de konijnen voelt dat toch naar en gek genoeg, en geheel onterecht, als falen. Maar soms is het nu eenmaal geen match tussen 2 konijnen, als ze elkaar echt zo hard bijten kun je ze gewoon niet samen laten. Dan heb je straks pas een reden om je schuldig te voelen. Ik blijf het heel vreemd vinden hoe verwijtend die opvang reageert naar jou. Ze weten het leuk te vertellen, maar geven wel een koppel mee naar huis dat toen ook al geen match was. 
Zal niet leuk zijn voor je om hem terug te moeten brengen en de confrontatie met dat asiel, succes ermee! Ik zou denk elders (uit de opvang van de lijst) een koppeling laten doen, maar dat is natuurlijk aan jou. 

Ja ik heb al een opvang uit de lijst benaderd! De kuipershoek. Dankjewel.

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, Bunny566 zei:

Maar goed dat je naar een andere opvang gaat.

Ik heb er net even gekeken. Er staan idd meerdere konijnen op en sommige konijnen mogen pas bij kinderen vanaf 10 jaar en een ander konijn vanaf 6 jaar want ze houden niet van aaien en een ander konijn kan bij alle leeftijden. Ze lijken wel iets kennis te hebben (= kennen karakter van het konijn) maar wellicht niet van koppelen. Ik ben ook voorstander van een konijnenopvang dan van een asiel in dit geval. Daar is toch meer know how.

aangepast door To van de Veluwe
Link naar reactie
Delen op andere sites

Even als opmerking, op de lijst staan ook asiels die konijnen "erbij doen". Het is een lijst met zo veel mogelijk opvangen die konijnen herplaatsen. De allerergste staan er inderdaad niet op, maar de opvangen hebben onderling best wel veel kwaliteitsverschil. Er staan dus ook gewoon dierenasiels en kinderboerderijen op die weinig kennis hebben van konijnen (koppelen), maar deze wel herplaatsen.

 

In jouw geval zou ik wel echt liever ietsje verder rijden naar een gespecialiseerde konijnenopvang, zodat je weet dat je gelijk goed geholpen zal worden en dat de situatie zich niet nog een keer herhaalt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo hij is helaas weg. Nu heb ik nog een gesprek gehad over mijn ervaringen. Nu blijkt dat ze niet tevreden waren over deze vrijwilliger zelf. Verder konden ze me wel veel aanbieden nog aan speeddate en leken ze inderdaad wel een konijnen expert te hebben. Heb ik misschien toch ook pech gehad te hebben met een vrijwilliger. 

 

Hoe dan ook. Deze mensen waren heel lief en ik heb de adoptie kosten gedoneerd. Op naar een betere koppeling! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

14 uren geleden, Arielle zei:

Zo hij is helaas weg. Nu heb ik nog een gesprek gehad over mijn ervaringen. Nu blijkt dat ze niet tevreden waren over deze vrijwilliger zelf. Verder konden ze me wel veel aanbieden nog aan speeddate en leken ze inderdaad wel een konijnen expert te hebben. Heb ik misschien toch ook pech gehad te hebben met een vrijwilliger. 

 

Hoe dan ook. Deze mensen waren heel lief en ik heb de adoptie kosten gedoneerd. Op naar een betere koppeling! 

Dubbel gevoel uiteraard voor jou maar in het belang van de konijnen kon je het niet beter doen. Hopelijk komt er gauw een mooi nieuw plekje en maatje voor hem.

 

Succes met Muffel en op naar een geslaagde koppeling. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .