Ga naar inhoud

Ukkie komt niet eten


BaasjevanBrownie

Aanbevolen berichten

Net maar weer naar mijn oude da hier in de buurt gebeld en gevraagd om een ontlastingsonderzoek. Zij vonden dat ook helemaal geen gekke gedachte, mag het morgenochtend langsbrengen. Mogen ook gewone keutels zijn, als het er maar binnen 2 uur is. Blijft een gok of het er wel of niet inzit, omdat het niet in alle keutels terug te vinden is zeiden ze. 
En nu nog eens extra lastig want ze keutelen allebei amper. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze da zei wel dat hij dacht aan iets van een infectie waarbij de een de ander besmet, anders zijn de gasbuiken zo vlak na elkaar en het slechte eten wel heel toevallig. Heb ook verteld over de klimop en ze gaan daar er nog even over bomen wat het anders kan zijn, stap 1 is nu ontlasting inleveren 💪🏻

Bedankt voor de tip @Kolino en @Jamesthebunnybutler

aangepast door BaasjevanBrownie
Taggen
  • Vind ik leuk 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje, je wordt inderdaad wel alle kanten opgeslingerd zo. Goed dat je toch nog even om een second opinion hebt gevraagd. Ik hoop dat het onderzoek morgen iets oplevert, zodat je er gericht mee aan de slag kunt. Ik hoop ook dat je nog een beetje kunt ontspannen vandaag!
 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem met konijnen is dat er zoveel is wat darmproblemen kan geven.

Stress, gas, vergiftiging, verstopping, teveel groenvoer, wormen, infectie, coccidiose.. en volgens mij vergeet ik nog dingen.

 

En dat is er zoveel waardoor ze gewoon niet willen eten of minder gaan eten, alles van de darmproblemen, maar dan ook nog gebitsproblemen/haakjes, een koppeling die stress geeft, net na een dierenartsbezoek, na een narcose, vanwege de rui etc.

 

Lekkere diertjes zijn het!

 

Ik vind het helemaal niet gek om dus een uitsluit-pad te gaan lopen, zeker met Ukkie die al tijden nu darmproblemen heeft en niet lekker meer eet. Dan doe je vaak dat wat het meest aannemelijk lijkt OF dat wat het gemakkelijkst/goedkoopst is. Dus dan lijkt me een keutel-onderzoek best wel heel handig.

aangepast door bunnyempress
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, Kolino zei:

Dat geef je dan 2 weken met 10mg per kg en dan ben je eventuele pinwormen in ieder geval kwijt.

Ik moet mezelf even rectificeren. Het is 20mg per kg en dan 2 tot 4 weken. Maakt het wel makkelijker als je zelf met petpaste aan de gang zou willen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

25 minuten geleden, Kolino zei:

Ik moet mezelf even rectificeren. Het is 20mg per kg en dan 2 tot 4 weken. Maakt het wel makkelijker als je zelf met petpaste aan de gang zou willen. 

Ik ga morgen de keutels laten onderzoeken, maar misschien sowieso goed om het te behandelen voor de zekerheid dan? Dat ik het gelijk haal bij de da?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen mijn konijnen wormen hadden, die hadden ze meegenomen vanuit de opvang, was er ook niets aan de hand, behalve soms ineens niet willen eten.. Heel toevallig had één van de 2 de blindedarmkeutels niet opgegeten en vond ik daarin ineens de wormen. Dus ik was toen ook al een paar keer naar de da gegaan met alle medicatie en rataplan terwijl de oplossing eigenlijk zo simpel was. Opvang heeft nog aangeboden de kosten te vergoeden, maar vond ik niet nodig.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt als een goed plan. Het is idd vreemd dat ze allebei iets mankeren nu, vergelijkbaar, en allebei niet echt goed opknappen. Dan denk je zeker eerder aan iets dat besmettelijk is. Een gasbuik of behinnende verstopping door iets kan, maar meestal duurt dat echt niet zo lang. De rest van alle onderzoeken kun je altijd nog laten uitvoeren. Mijn ervaring is echt dat als het lang duurt voor ze opknappen, maar medicijnen voor de spijsvertering en pijnstilling wel iets doen, dat er dan meer/iets anders aan de hand is dan een gasbuik of verstopping. Of iig dat daar dan een andere oorzaak voor te vinden is. 

 

Succes! Fijn dat je oude DA wel keutels wil onderzoeken.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor al jullie reacties en meedenken, echt zo fijn om nu BB te hebben! Ergens hoop ik ook gewoon dat het wormen zijn en we er met een kuurtje vanaf komen. Al vraag ik me wel af, als het zo moeilijk in ontlasting is vast te stellen of ik niet gewoon beter een kuur voor de zekerheid kan doen. 

Ze kwamen net aanrennen voor groenten, maar zijn erg op hun hoede hier in huis vanwege een klein meisje dat net haar stemmetje heeft ontdekt. Qua stress is hierbinnen dus niet erg fijn, Ukkie valt weer terug in schuw gedrag, terwijl ze buiten weer alles durfde en bij me kwam. Dat resulteert ook in minder eten. Desondanks hebben ze net allebei groenten op en zie ik ze nu ook allebei hooi eten. Ik heb de hooikubus wel weggehaald, daar bleef Brownie maar van knagen, en karton lijkt me nu niet de beste voedingsbron op dit moment. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik verwacht dat ze het onderzoek willen afwachten, dat is als het goed is dezelfde dag nog gedaan. Je zou altijd kunnen overleggen over preventief behandelen, als er niks uitkomt. Voor wormen moet dat geen probleem zijn, fenbendazol kan geen kwaad.

 

De behandeling met toltrazuril zullen ze wel iets minder happig zijn om dat preventief te geven, daar speelt resistentie een rol. Dit middel is alleen op recept van de dierenarts verkrijgbaar. Het is ook niet zulk lekker spul. Ik heb het in ieder geval nooit preventief gegeven, zelfs toen de verdenking vrij groot was.

 

Ik weet niet of beide middelen tegelijk gegeven kunnen worden. De behandeling met fenbendazol is dus 2 tot 4 weken en die van toltrazuril 3 dagen met de drank (dus niet dat spul wat je in drinkwater moet).

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij doe je toltrazuril/baycox in meerdere kuren van drie dagen. Althans, dat is wat ze volgens mij in de opvang altijd doen bij coccidiose dacht ik. Coccidiose zie je over het algemeen wel goed terug in de ontlasting dacht ik, bij wormen is het lastiger. Coccidiose heeft vaak ook een heel specifieke geur, daar kan je al flink op verdenken en onder de microscoop bevestigen. Als er dus geen wormen uit komen zou je panacur/fenbendazol dus wel preventief kunnen geven. Het middel tegen coccidiose zou ik, ook als je het op recept zou krijgen, niet preventief geven. Dat is echt troep en wil je liever niet geven, tenzij het niet anders kan doordat er zeker coccidiose speelt.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Brownie eet weet volle bak hooi 🥳 Die lijkt weer de oude, was wel heel kort bij hem. Nog steeds wel minder brokjes en groenten dan normaal, maar dat is al 2 weken zo. Ukkie eet nu alleen weer nauwelijks. Paar brokjes. Kan zijn omdat ze binnen zo bang is. 
Net keutels van Brownie ingeleverd, en van Ukkie zowaar blinde darm poep te pakken gekregen. Ben benieuwd.

Eigenlijk wil ik ze ook weer naar buiten doen vanwege de stress, maar als het wormen zijn kan ik ze natuurlijk beter eerst behandelen en de ren grondig schoonmaken. 

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Super dat Brownie alweer zo goed eet! En dat het gelukt is om de keutels te verzamelen en zelfs blinde darm keutels. Ik hoop dat je gauw duidelijkheid krijgt wat er met Ukkie nu aan de hand is. Jammer dat ze binnen nog zoveel stress heeft. Het wordt steeds warmer dus dan is de binnen/buiten wisseling veel minder heftig. Vrijdag zou het 18+ worden, dus wat er ook gebeurd, dan kunnen ze toch gauw weer naar buiten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het wordt steeds warmer dus dan is de binnen/buiten wisseling veel minder heftig. Vrijdag zou het 18+ worden, dus wat er ook gebeurd, dan kunnen ze toch gauw weer naar buiten. 

 

Bij @BaasjevanBrowniewaarschijnlijk wel maar hier in het Noorden is het akelig fris vandaag. En voor donderdagnacht voorspellen ze 3 graden. Was net overgegaan op een dunne laag stro in het nachthok. Zal er nog maar wat bij doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gebeld met de uitslag, ze hebben niets kunnen vinden. Geen wormen en geen coccidiose. Ook in Ukkie haar blinde darm poep niet, wat er overigens uitzag als een plakkaat diarree, zei de da ook. Verder keutelt ze nauwelijks, 4, 5 hele kleine miniscule keuteltjes per dag. Brownie heeft weer goede keutels, eet lekker hooi, voldoende brokjes op. Maar nu eet Ukkie weer bijna niet. Zo goed als geen brokjes en hooi vandaag.

Dus ga ze toch maar naar buiten doen, want binnen is ze erg gestresst en dat helpt niet mee. Als het dan na een paar dagen nog niet beter gaat, moet ik denk maar preventief panacur gaan geven. Ik weet het anders ook niet meer hoor en merkte dat de da het ook echt niet meer weet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat rottig dat er geen duidelijkheid is gekomen. Wel fijn dat Brownie dus nu weer 100% gezond is en in een korte tijd. Go Brownie! Ukkie is echt wel stress-gevoelig zeg, arme konijntje, maar voor jullie ook heel lastig. Ik hoop dat ze vandaag buiten weer lekker blij en gelukkig wat meer gaat eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat het zo onduidelijk blijft. Hopelijk helpt het als je ze wisselt van plek, minder dat de stress wat, misschien zijn ze buiten ook wel actiever en helpt dat ook voor de eetlust 🙂 Ik duim voor jullie dat het snel opgelost is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zitten sinds gister buiten, komen aanstormen voor hun groenten en brokjes, maar die hooiruif is sinds gister nog niks uit 😕

Maar wat wilgentak gegeven om op te knagen iig, zie ik ook vooral Brownie doen. Blijft toch wel raar allemaal hoor. En ik geef ze minder brokjes en groenten dan normaal, met het idee dat ze dan wel hooi moeten eten. Maar nee..

Ze dartelen wel behoorlijk actief rond.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al een andere zak of merk hooi geprobeerd? Anders misschien wat weegbree bestellen? Of gedroogd gras of groene haver, of iets in die richting. De action heeft ook tegenwoordig een zakje met een mix met weegbree en nog iets. Ik kan me voorstellen dat je na het paardenbloemendebacle geen vers spul uit de tuin durft te geven. Maar zo weinig keutelen is echt niet gezond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanmorgen was de overvolle hooiruif leeg, al verdenk ik Brownie, liggen weer weinig keuteltjes van Ukkie. Ze kwamen aanstromen voor hun brokjes, dat is een goed teken, al stoppen ze er alweer mee voor hij leeg is en ik geef al 4 schepjes ipv 5. Gedurende de dag eten ze de rest, maar Brownie wat meer dan Ukkie, terwijl normaal juist Ukkie alles opschrokt als Brownie afhaakt. Dus voor Brownie is dit geen vreemd gedrag, maar voor Ukkie wel.

12 uren geleden, Kolino zei:

Heb je al een andere zak of merk hooi geprobeerd? Anders misschien wat weegbree bestellen? Of gedroogd gras of groene haver, of iets in die richting. De action heeft ook tegenwoordig een zakje met een mix met weegbree en nog iets. Ik kan me voorstellen dat je na het paardenbloemendebacle geen vers spul uit de tuin durft te geven. Maar zo weinig keutelen is echt niet gezond.

Ik zat ook al te denken aan wat gedroogd gras bestellen, kruiden etc.

Nee ik durf niks meer uit de tuin nu idd! En ik heb ook van die zakjes van action staan. Vervelende is dat Ukkie alleen het lekkers uit het hooi spit. Voorheen was ze ook een slechte hooieter, tot we hooi bij de boer gingen halen, eerste snede, die dikke stengels maken ze normaal echt ruzie om en nu doet ze er niks mee. 

Mijn brokjes zijn ook bijna op, is het nog een idee om over te stappen op een ander soort brok, zoals die van Rosewood of Bunnynature, dat ze wat hardere brokken hebben om op te knagen en meer kruiden binnenkrijgen.

Aan de andere kant is een wisseling nu misschien niet handig nu ze al zo wisselend eten. Ze krijgen nu Beaphar.

aangepast door BaasjevanBrownie
Getal klopte niet
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .