Ga naar inhoud

Ukkie komt niet eten


BaasjevanBrownie

Aanbevolen berichten

1 uur geleden, BaasjevanBrownie zei:

We gaan iig de ren en het hok wel goed nalopen op klimop voor ze weer teruggaan. Zou kunnen.

Die diarree was wel echt van de lijnzaad dat is iedere keer bij Ukkie ook bij het vorige huis. Maar trof gister wel een raar hoopje poep aan (weet niet van wie), dus dat zou toen wel het geval kunnen zijn. 
Moet je voor vergiftiging ook emeprid en cisaral geven of alleen pijnstilling? Kan een da dat vaststellen? 
Andere optie is verstopping, ze verharen allebei flink. Of idd extreme stress van het vuurwerk. Maar omdat ze nu allebei 2 weken zo raar eten….

 

 

Plotselinge heftige klachten, die daarna weer snel voorbij gaan, dat klinkt mij in de oren als vergiftiging. Vandaar mijn vraag of er iets in de ren kon liggen. Klimopvergiftiging kan ook hartklachten geven en dat enge verhaal van gisterenavond (heftig ademen, lamlendig liggen) lijkt er dan wel op. Ze kunnen dat misschien in het bloedbeeld zien, maar dat weet ik niet zeker. Ik zou het zeker aan de dierenarts vragen.

 

Ik was deze post al een tijdje geleden begonnen, maar ik werd gebeld. Fijn om bij de update te horen dat het al weer beter gaat met Brownie. Actief en weer eten is heel goed nieuws!

aangepast door bunnyempress
  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt wel aannemelijk, zeker omdat ik toevallig gister ook hele takken klimop in het huisje gegroeid zag. De ren lopen we steeds na, maar het huisje kom ik niet zoveel. Alleen om wat water in te zetten en af en toe nieuw stro.  
Ook een leerpunt voor mij. Klinkt wel aannemelijk. En dan zou het gewoon hele stomme pech zijn icm die paardenbloem van 2 weken terug en gas van Ukkie. Gaat wel lekker, voel me nu even geen goed baasje 🤦🏼‍♀️

Maar heeft naar de da gaan dan wel zin? Ben zo bang voor de stress die een uur in de auto hem gaat opleveren. Brownie reageert daar heel heftig op altijd. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 minuten geleden, BaasjevanBrownie zei:

Klinkt wel aannemelijk, zeker omdat ik toevallig gister ook hele takken klimop in het huisje gegroeid zag. De ren lopen we steeds na, maar het huisje kom ik niet zoveel. Alleen om wat water in te zetten en af en toe nieuw stro.  
Ook een leerpunt voor mij. Klinkt wel aannemelijk. En dan zou het gewoon hele stomme pech zijn icm die paardenbloem van 2 weken terug en gas van Ukkie. Gaat wel lekker, voel me nu even geen goed baasje 🤦🏼‍♀️

Maar heeft naar de da gaan dan wel zin? Ben zo bang voor de stress die een uur in de auto hem gaat opleveren. Brownie reageert daar heel heftig op altijd. 

 Ik zou bellen naar de Dierenarts. Als hij nu actief is en eet, dan lijkt het ergste gevaar geweken. Heb je hem al zien keutelen of hooi zien eten? Hoe lang geleden is er nog medicatie gegeven?

 

Als de dierenarts niet kan meten of er sprake is van vergiftiging, dan zou je misschien beter kunnen skippen, maar mocht Brownie vanmiddag een terugval hebben, dan zit je wel bij de spoeddierenarts 's avonds. Dus die afweging is altijd een beetje moeilijk. Als je gaat kan gas/verstopping ook gecheckt worden en evt. uitgesloten. Ik weet ook niet hoeveel stress hij er van krijgt. De onze houden wel van een autoritje en de gewone is 15 mins en de spoed kan 45 minuten zijn. Dus onze afweging is altijd anders.

 

Zelfs de liefste en verstandigste baasjes maken weleens een foutje of hebben gewoon domme pech. Iets over het hoofd gezien, verkeerd ingeschat etc. daar kan jij echt niets aan doen.  Je bent een top baasje hoor ❤️

aangepast door bunnyempress
  • Vind ik leuk 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij eet wel brokjes en heeft wat andijvie op, maar nog geen hooi. Heb hem nog niet zien keutelen, maar zit er niet bovenop. Heb hem wel een paar x blinde darm keutels zien opeten en gek genoeg ook een paar gewone keutels die er lagen. 
Vannacht als enige medicatie gegeven, daarna niks meer. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan een da überhaupt iets met vergiftiging? Voor ik straks het hele circus aanhaal voor niets… Begin nu wel te twijfelen om te gaan. Hij is alweer zo tierig. 
En denk @bunnyempress wel gelijk kan hebben over de vergiftiging, want het was ineens heel hevig en nu weinig symptomen meer, terwijl hij geen medicijnen meer heeft sinds vannacht. Zit nu weer zo te twijfelen. Zeker gezien de stress die het hem geeft. Enige wat me niet lekker zit is dat ze allebei al weken zo waardeloos eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch wel gaan geloof ik. Dan weet je in ieder geval of het gas was of niet. Ook omdat hij nog niet veel keutelt en erg kleine keuteltjes had.

Snel ademen, trillen en lamlendig liggen kunnen ook op gas wijzen. Ik voelde toen Hubble het had, echt de sidderingen door zijn lijf gaan.

Hij is ook doodsbang in de auto dus ik snap je wel hoor.

 

Wel vervelend zeg, die stress met de konijnen. Ik hoop dat Brownie snel weer opknapt! En dat ze beide weer fatsoenlijk gaan eten.

Het zou aan het knagen van de klimop kunnen liggen, dat ze zich daardoor allebei niet geweldig voelen.

Ik wens je veel sterkte en hopelijk gaat het gauw weer beter.
 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik het nu zie zit je met:

 

Brownie, die nu weer actief is, eet, keutelt en waarbij een afspraak bij de DA misschien weer stress geeft. Ik zou bellen om over hem te overleggen, maar denk dat de DA misschien ook neigt naar aankijken. Hij at al wat minder, maar misschien dus met Ukkie mee stressen. Gas kan ook, maar als dat nu al weg is, dan heeft de DA ook weinig zin meer, net zoals vorige keer bij Ukkie.

 

Ukkie, die een gas aanval heeft gehad, daar maar matig van opknapte (wel weer brokjes en groenvoer, maar minder dan normaal en nog geen echt hooi) en daarna een diarree aanval heeft gehad. Daar zie je nog verbetering (groenvoer/brokjes), maar nog steeds geen hooi.

 

Probleem is dat er ook meer dan 1 iets door elkaar kan lopen. Vooral omdat konijnen dan na een gasaanval bijv. door stress niet goed kunnen eten of door de rui uit hun hum zijn of gewoon weg zonder aanleiding (voor ons) veranderen in hun gedrag en daarna dan weer terug.

 

Mensen hebben helaas ook weleens 2 klachten door elkaar of meer (afgelopen februari had ik zowel een hoge luchtweginfectie als een darminfectie en mijn schildkliermedicatie was aangepast.. dus door die combinatie had ik veel uiteenlopende klachten en duurde het weken voordat ik weer echt opknapte).

 

Zolang ze eten en keutelen, is het geen noodsituatie, maar dat maakt dan de afweging wel of geen dierenarts echt wel super lastig. Zeker als je ook nog verbetering blijft zien, al gaat dat langzaam. Ik ga altijd liever een keer teveel, maar alleen Lodewijk is hier een stress-konijn en die is altijd heel snel ontdooit, zolang hij Scarlett maar heeft en de afstand is kort hier.

 

 

aangepast door bunnyempress
  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn wel wat middeltjes geloof ik, maar volgens mij moet je die acuut geven en niet lang erna. Ik zou gewoon bellen en de situatie voorleggen. Als ze iets kunnen doen tegen de vergiftiging die er evt is kan je alsnog gaan en anders in overleg aankijken/doorgaan met de medicatie. 

Kan je zelf de temperatuur rectaal opnemen?

aangepast door Jamesthebunnybutler
Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gebeld, maar kom niet verder met de assistente, die mag geen advies geven en vindt dat ik langs moet komen om het te overleggen met de da. Net aangedrongen dat ze het na zou vragen bij de da, werd net teruggebeld dat klimop niet giftig is. 
Pff dus dan verdwijnt mijn vertrouwen alweer, want die staat hier op de giftige planten lijst. En allebei plots gas is wel heel toevallig toch? Wormen verwachten ze ook niet, omdat konijnen dan eerst mager worden en andere klachten krijgen voor ze stoppen met eten.

Heb de afspraak nu maar laten gaan, zag Brownie net weer aan de hooikubus knagen en wat hooitjes eten. Ukkie nam wat brokjes. Maar ze eten allebei zoooo slecht en weinig, word er echt moedeloos van. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben blij dat Brownie nu ook alweer hooi heeft gegeten. Go Brownie! Laat ff zien dat je het goed hebt doorstaan s.v.p.

 

Vergiftiging heeft in principe 2 fases: de acute, die voor konijnen erger is dan voor mensen. Zij kunnen namelijk niet braken om het uit hun systeem te krijgen. Het moet dus altijd door het darmkanaal heen. Daar is Brownie denk ik voornamelijk doorheen aangezien we nu ruim 15 uur verder zitten en mogelijk meer, want je weet niet precies wanneer hij het gegeten heeft. Ik weet niet of de dierenarts in die fase wat kan geven aan konijnen, bij veel dieren en mensen wordt er vaak gekozen voor laten braken of maag leegpompen in extreme gevallen.

 

Daarna is de fase van evt. schade die een vergiftiging heeft achtergelaten (lever/nieren), maar dat is vaak alleen bij heftige vergiftingen waarin ze heel veel binnen hebben gekregen. De dierenarts kan dat wel zien aan bijv. bloedwaardes, maar niet altijd valt er wat aan te doen. Ik denk dat Brownie er goed vanaf is gekomen, ondanks dat het enorme schrik heeft opgeleverd, omdat hij vanochtend al zoveel beter was dan gisterennacht.

 

Wat enorm naar dat ze zo slecht je telefonisch te woord kunnen staan/met je mee kunnen denken. Zeker met konijnen die snel stress hebben en de lange autorit is dat echt super onhandig. Had je al op de lijst van konijnkundige dierenartsen gekeken of er iemand zit waar je beter mee kan overleggen?

 

Het blijft zo tobben met ze en dat vind ik echt super naar voor je. Dan wordt het echt een uitputtingsslag. Toch kunnen konijnen langdurig wat blijven hebben en dan is met rust laten en elke dag elke verbetering vieren soms beter dan alles uit de kast trekken.

 

Beide plots gas kan, de ene van het eten (paardenbloemen) en de ander van de stress (vuurwerk), maar dat hangt wel af van hoe gevoelig ze zijn en voor gas vind ik 1x medicatie en dan weg ook al bijzonder snel opknappen. Maar gelukkig heb ik daar persoonlijk geen ervaring mee.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze is juist van de lijst van BB, omdat ik altijd naar een da ging die hier niet op de lijst stond en in het verleden door eerder gedeelde ervaringen in twijfel getrokken werd zowel door mij als hier op BB. Dus toen de dichtstbijzijndste opgezocht van de BB lijst en dat is Spijkenisse. Heb er nu 2 gehad in Spijkenisse van de lijst, laatste x voor het eerst naar de Akkers en daar had ik juist een goed gevoel bij degene die me hielp. Maar zo rot dat die telefonistes je afhouden en je telefonisch niet erg geholpen kunt worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje wat een verhaal weer. Weet je, bestel gewoon panacur via internet. Dat geef je dan 2 weken met 10mg per kg en dan ben je eventuele pinwormen in ieder geval kwijt. Een dierenarts die dat niet eens wil uitsluiten heb ik echt moeite mee.

 

Gebit kan door het slechte eten ook opspelen natuurlijk, het groeit allemaal rap. Zeker als je er lang mee aan het klooien bent, dan zou ik dat echt in overweging nemen.

 

Ik heb even voor je opgezocht hoe giftig hedera helix is en dat lijkt mee te vallen. Zolang hij er niet veel van heeft gegeten is dat geen probleem. Ik ga dus niet uit van vergiftiging. De dierenarts heeft dus gelijk.

 

Ik blijf er bij, dit kan coccidiose, wormen of het gebit zijn, als er medisch iets aan de hand is. Stress van vuurwerk (feyenoordfans in de buurt?) is helaas ook een optie om tijdelijk niet te willen eten. Maar ik vind zijn gedrag van vannacht daar niet helemaal bij passen, of hij moet een gasaanval van de angst hebben gekregen, dat kan natuurlijk. Dat zou ook verklaren dat hij na medicatie (en de passage van het gas) weer opknapt.

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel vervelend inderdaad... Bij mij geven de assistentes juist ook telefonisch advies of laten de dierenarts terugbellen in dit soort situaties. Zeker als het voor het dier voor zoveel stress zorgt. Maar iedere praktijk is anders en het maakt ook uit welke dierenarta je in de praktijk treft. 

 

Qua gras zou ik dat overigens alleen doen als ze dat gewend zijn. Anders kunnen ze daar weer diarree of gas van krijgen...

 

Heb je nog medicatie gegeven? Ik denk dat ik daar in dit geval nog wel voor zou kiezen.

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Coccidiose of wormen vind ik ook echt aannemelijk hoor. Daarvoor hoef je geen wormen te zien en hoeven ze ook niet mager te worden. Dat is gewoon onzin. Bij coccidiose hoef je ook niet eens diarree te zien, dat maakt het zo lastig. Vaak zijn ze daar niet zo ziek van, maar het zou als het zo lang duurt voor mij een van de eerste dingen zijn om uit te sluiten. Ook omdat het geen invasief onderzoek is en relatief goedkoop, veel goedkoper dan een narcose om goed naar het gebit te kijken, een röntgen of bloedonderzoek. 

 

Ik moet zeggen dat ik zelf nooit zo'n zieke konijnen heb gehad van een gebitsprobleem (en ik heb er inmiddels toch al een stuk of 4 met al dan niet forse problemen gehad). Het kan zeker wel, maar ik zou er zelf niet direct aan denken, als het zo plotseling is. Is misschien ook door mijn eigen ervaringen die anders zijn. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjullie voor het meedenken!🙏🏻

Maar ik slinger wel alle kanten op zo zeg 🤪 Dus dan zou het toch geen vergiftiging zijn, maar wormen of Coccidiose? Dan had ik misschien beter toch wel naar de da gekund? En dan ontlasting meenemen? 
En dan nu toch wel medicatie doorgeven? Aan 1 of allebei? Brownie heeft net weer lekker brokjes op, Ukkie zie ik weer helemaal niet meer eten. Maarja die zit binnen en verandert dan in een stiekeme eter. Die knapte juist buiten steeds meer op en valt nu weer terug. Allebei helaas geen hooi zien eten of dat er ook maar iets uit de hooiruif is getrokken. 
Pff hier word je echt moedeloos van. Kan een da wel testen op coccidiose? Zal ik daar dan om vragen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee inderdaad coccidiose bij volwassen dieren zie je niet veel aan. Het zijn meer de bijverschijnselen van steeds terugkerende darmproblemen die daar op kunnen wijzen. Datzelfde geldt voor wormen. Maar ja daar niet op handelen en lange tijd slecht hooi eten kan dus weer zorgen voor gebitsproblemen. Het is inderdaad een onderzoek van nou 10 hooguit 20 euro en ze hoeven er niet voor naar de dierenarts. wat wil je nog meer. De kans dat ze coccidiose vinden is trouwens klein. Wat ik er van weet is dat het niet iedere dag terug te vinden is in de keutels. Voor wormen heb je eigenlijk blindedarmkeutels nodig, je vindt ze nauwelijks terug in de normale keutels of het moet een hele heftige besmetting zijn.

 

Wormen zou ik dus behandelen op een verdenking. Coccidiose moet je echt even overleggen. Ik heb wel eens gehoord over een methode van een aantal dagen keutels verzamelen, om de kans groter te maken dat ze het terug kunnen vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 minuten geleden, Kolino zei:

Nee inderdaad coccidiose bij volwassen dieren zie je niet veel aan. Het zijn meer de bijverschijnselen van steeds terugkerende darmproblemen die daar op kunnen wijzen. Datzelfde geldt voor wormen. Maar ja daar niet op handelen en lange tijd slecht hooi eten kan dus weer zorgen voor gebitsproblemen. Het is inderdaad een onderzoek van nou 10 hooguit 20 euro en ze hoeven er niet voor naar de dierenarts. wat wil je nog meer. De kans dat ze coccidiose vinden is trouwens klein. Wat ik er van weet is dat het niet iedere dag terug te vinden is in de keutels. Voor wormen heb je eigenlijk blindedarmkeutels nodig, je vindt ze nauwelijks terug in de normale keutels of het moet een hele heftige besmetting zijn.

 

Wormen zou ik dus behandelen op een verdenking. Coccidiose moet je echt even overleggen. Ik heb wel eens gehoord over een methode van een aantal dagen keutels verzamelen, om de kans groter te maken dat ze het terug kunnen vinden.

O echt dan hoeven ze niet naar de da? Dan zou ik ontlasting moeten brengen? En dus ook niet zo duur? 😅

Maarja wel blinde darm keutels dus, hoe ga ik dat doen? 🤷🏼‍♀️ dan moet je ze dat net zien doen en ze dan gauw in hun kladden grijpen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .