Ga naar inhoud

Jerry heeft veel blaasgruis


Lienappelsien

Aanbevolen berichten

Bedankt allemaal! Ja, heel fijn! Ik ben erg opgelucht. Vanmorgen hebben ze witlof gehad. Jerry gaat dan op een gegeven moment wel weg en Do kaant dan lekker door. Dus het ziet er naar uit dat ik ze meerdere keren per dag groente moet geven. Met zijn eerste vriendinnetje, Pluk, lustte hij de meeste groenten niet, maar zijn tweede vriendinnetje, Rosa, was een echte koekiemonster en toen is hij wel mee gaan eten. Do is ook een vreetschuur dus dat helpt. Maar uit zichzelf is hij geen groentefan (behalve wortel).

 

Ik vraag me alleen nog wel steeds af of meer groenten en minder brokken beter is. In groenten zit toch veel meer calcium dan in brokken? Procentueel in ieder geval, en het lijkt me niet dat je qua gewicht minder groenten geeft dan brokken. Nou gaat het niet alleen om calcium, maar ik vind het apart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar in het groenvoer zit het met water vermengd  en dus wordt het beter door het lichaam verwerkt Ik ben niet perse voor brok verminderen, maar wel de inname van vocht verhogen. Droogvoer heeft meer de neiging om neer te slaan, dus meer groen is wel een makkelijke oplossing om problemen te verminderen. Wel lastig dat hij niet zo van het groenvoer is, heb je andere manieren om hem meer vocht te geven?

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, dat zou kunnen inderdaad. Al vraag ik me bij het geven van groenvoer om meer vocht binnen te krijgen altijd af of ze dan niet gewoon minder drinken (want minder dorst) en dat het het qua totale vochtinname dan niet veel scheelt 😉 Maar goed, ik ga ze wel groenten geven hoor, ik geloof best dat het voordelen geeft. Andere manieren om hem meer vocht te geven zou ik niet weten. Ik zie hem na de brokken altijd wel lekker drinken, ik denk niet dat hij minder drinkt dan Do. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze gaan inderdaad minder drinken. Maar groenten zorgen sowieso voor minder calcium. Bij droogvoer is alles veel meer geconcentreerd. En je kan de groenten ook nog extra bevochtigen met wat water. Mijn meiden met 24/7 groenvoer (vooral gras en bladgroenten) en geen brokken, drinken helemaal niets meer. Sterker nog, als ze wel drinken weet ik dat er iets niet in orde is met ze. Maar ze plassen nog veel meer dan toen ze wel nog dronken, en zelfs als ik ze een keer echt heel veel wortelloof geef (wordt van gezegd dat het veel calcium heeft) hebben ze geen spikkeltje wit in hun plasjes. Ze zijn er ook wat van bijgekomen en zijn nog veel actiever geworden dan voor de verandering 😊. Ik kan het alleen maar aanraden om heel veel groen te geven.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie dat doordat ik te snel keek ik verkeerd aan het vergelijken was. Bij groenten staat het calcium in mg vermeld en bij de brokken in procenten.

 

  • Science Selective: 0,6% calcium per 1.000 gram brok, is 6 gram. Dus 6.000 mg calcium per 1.000 gram brokken. Ik moet nog wegen hoeveel gram brokken ik ze normaal geef. 
     
  • Betrouwbare lijsten van het aandeel calcium in groenten heb ik zo snel nog niet gevonden, maar als ik vergelijk met wat wat ik op internet zo snel tegenkom dan rekent Wilhelminapark waarschijnlijk met aantal mg calcium per 100 gram groenten. Voor andijvie geven ze 26 mg aan. Als dat per 100 gram is, dan is het 260 mg calcium per 1.000 gram andijvie. 
     

De volgende stap is dus het wegen van hun huidige portie brokken, en van een portie groente. 

aangepast door Lienappelsien
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, top, dank je! Spinazie vind ik daar wat laag ingeschat, maar dan heb ik in ieder geval een indicatie voor meerdere soorten  groenten. Je hoeft het ook niet exact te weten. Toevallig vroeg ik het me af voor broccoli, dat heb ik in huis en staat niet op de lijst van Wilheminapark, en dat is qua calcium dus nog redelijk geschikt zie ik. Ik ben altijd heel voorzichtig in wat ik de konijnen geef aan groenten, geen kool ivm meer kans op gas, maar als ik de hoeveelheid brokken ga minderen is het wel fijn dat er meer variatie in hun groenten zit dan alleen witlof, andijvie en gras. Uiteraard gooi ik hun dieet niet in 1 keer om.

aangepast door Lienappelsien
Link naar reactie
Delen op andere sites

De hoeveelheid calcium in rauwe groenten heb ik van de website van het voedingscentrum gehaald volgens mij, voor het artikel over calcium. Nadeel vond ik wel dat daar alleen van dingen die wij als mensen ook rauw eten de calciumgehaltes op stonden 😄 En dus niet van verse kruiden en grassen enzo 😂

  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .