Ga naar inhoud

Stappenplan voor als een konijn niet eet


Mitty

Aanbevolen berichten

Ik zou in het stappenplan op kunnen nemen dat als je ervaring hebt, je in overleg met de dierenarts je huisapotheek in kan zetten. Maar de middelen prozyme en lijnzaad zijn preventief, daar heb je niets aan op het moment dat er al een probleem is en je konijn niet eet. 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

15 minuten geleden, bunnyempress zei:

Ik zou een dagboekje bijhouden om te kijken of je een patroon opmerkt.

Bedankt voor de tip! Daar kan ik makkelijk mee beginnen😁 Misschien dat ik ook een deel gebruik om hun boevenstreken op te schrijven. Dat geeft ook een goed beeld van hun activiteiten en is zeer vermakelijk om terug te lezen. Je vergeet toch vaak wat ze allemaal uitspoken😂

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Je moet wel meer voeren dan van SS, zie ik.

Valt op zich mee, ik geef zo'n 17 gram per kilo, als ik kijk hoelang ik met zo'n zak doe. Wat betreft wel of niet lusten, hier waren ze in het begin ook niet heel enthousiast, maar ja als je echt niks anders krijgt... Nu staan ze al te wachten rond etenstijd en eten ze het super graag 🙂

 

Op zich zou je nog iets minder kunnen geven, maar omdat ik echt van die oudjes heb geef ik liever niet te weinig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

28 minuten geleden, Kolino zei:

Valt op zich mee, ik geef zo'n 17 gram per kilo, als ik kijk hoelang ik met zo'n zak doe. Wat betreft wel of niet lusten, hier waren ze in het begin ook niet heel enthousiast, maar ja als je echt niks anders krijgt... Nu staan ze al te wachten rond etenstijd en eten ze het super graag 🙂

Dat is hier ook, maar eigenlijk met alle geperste brokken. Ze hebben voorkeur voor geëxtrudeerde brokken. Maar ik geef soms gewoon een mix als er wat kapot of over de datum is in de webwinkel, en dan laten ze de graanvrije / geperste brokjes tot het laatst liggen. Uiteindelijk gaan ze gewoon wel op. Maar als ze kunnen kiezen, kiezen ze die niet als eerste.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef Trovet ivm gebitsproblemen bij Apollo. Ik merk wel echt dat het helpt, er zat nu veel langer tussen de keren dat hij last heeft van haakjes. Maar nu had hij er laatst weer last van, en toen waren de trovet brokken toch niet smakelijk/zacht genoeg om weer te gaan eten. (Hij at intussen wel weer volop hooi, groente en kruiden). Dus ik heb nu ook een mix van trovet, beaphar en science gemaakt, zodat hij in ieder geval weer kan pakken wat gaat.

Dus als dat nog niet in het stappenplan staat, zou 'probeer een andere brok' ook nog kunnen. Is wel vooral van toepassing op haken natuurlijk, bij gas of verstopping zullen ze daar niet aan mee willen werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

--------- KONIJN EET NIET, EEN STAPPENPLAN WAT TE DOEN -----------


Wat moet je doen als je konijn stopt met eten? Binnen hoeveel tijd bel je de dierenarts? Hieronder een stappenplan. 

 

Bij twijfel over de gezondheid, bel direct een dierenarts! Dit lijstje is geen vervanger van een bezoek aan de dierenarts en als eigenaar ben je altijd zelf verantwoordelijk dat jouw dier de nodige zorg krijgt!

 


Het konijn heeft 1-4 uur niet gegeten
 

Stappenplan: 
1. Bekijk het konijnengedrag. Wijkt dit af van hoe het konijn normaal is? Is het konijn gewoon actief en levendig of zit het wat lusteloos en apathisch in een hoekje? Of gaat het konijn telkens ongemakkelijk in een andere houding liggen?  Bij afwijkend gedrag -> bel direct de dierenarts. 
2. Controleer het voedsel: Bied diverse verschillende producten aan om uit te sluiten dat daar iets mis mee is. Bied ook voldoende vers drinkwater aan. 
3. Controleer de konijnenkeutels. Keutelt het konijn nog? Hoe is het formaat en de vorm? Is er diarree? Bij geen keutels -> bel direct de dierenarts. 
4. Doe een gezondheidscheck, hoe is de conditie en het gewicht van het konijn? Is het konijn afgevallen? Zijn er gezondheidsproblemen zichtbaar die pijn of ongemak kunnen geven? Meet indien je het kan de temperatuur van het konijn en als je een stethoscoop hebt kun je luisteren of er buikgeluiden zijn en of deze normaal zijn. Afwijkende dingen gevonden -> bel direct de dierenarts. 
5. Sluit stress uit. Zorg dat het konijn zich prettig en veilig voelt. Soms kan er iets plotseling stress geven waardoor het konijn een tijdje niet wil eten, zoals een blaffende hond of een overvliegende roofvogel. 

6. Eet het konijn langer dan 4 uur niets en/of zijn er meer signalen dat er iets goed mis is? Bel een konijnkundige dierenarts en maak een afspraak. 

 

Let ook op het moment van de dag dat dit speelt. Bel gerust eerder de dierenarts als je dan die dag nog terecht kan of vóór het spoedtarief nog een afspraak kan maken. Bij twijfel -> bel de dierenarts!



Het konijn heeft 4-12 uur niet gegeten


Bel de dierenarts en maak een afspraak. 

De dierenarts zal vaststellen wat het probleem is. Dit kan bijvoorbeeld een gasbuik zijn, verstopping of haakjes op de kiezen. Maar ook andere gezondheidsproblemen, pijn en stress kunnen er voor zorgen dat een konijn niet eet. 

Laat je niet zonder hulp of zonder goede oorzaak te achterhalen naar huis sturen door de dierenarts! Vanaf dit punt zijn er echt medicijnen nodig om jouw konijn hier doorheen te krijgen. 

Als de dierenarts het niet zelf voorstelt, kun je zelf vragen om buikfoto's te laten maken. Vermoed je dat het aan het gebit ligt, dan is er meestal een roesje nodig om de kiezen goed te kunnen bekijken en haakjes uit te sluiten. Als je konijn dan toch uitgebreid onderzocht wordt, kun je ook om gebitsfoto's vragen waarop de kieswortels te zien zijn. Problemen hiermee zie je niet aan de buitenkant, maar kunnen wel veroorzaken dat het konijn slecht, selectief of niet eet.  Durf hier echt zelf om te vragen, laat je niet zonder hulp naar huis sturen!

 

 

Het konijn heeft 12-24 uur niet gegeten


Inmiddels is jouw konijn een echt spoedgeval geworden. 
Zorg dat je binnen de grens van 12 uur niet eten bij de dierenarts bent. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans op blijvende spijsverteringsproblemen en hoe kleiner de overlevingskans. Als een konijn 24 uur of langer niet eet zijn de darmen leeg, vallen deze stil en zijn ze ontzettend lastig weer op gang te krijgen. Zit je tussen de 12-24 uur niet eten, dan is de kans groot dat jouw konijn opgenomen moet worden, medicijnen via injectie of infuus nodig heeft en warmte om hem of haar er doorheen te krijgen. Het is dus echt een spoedgeval, hiervoor moet je ook echt naar een spoeddienst als het buiten de normale openingstijden van jouw dierenartspraktijk is. Een konijn zal sterven als het niet lukt de spijsvertering weer goed op gang te krijgen. Zorg dus echt dat je binnen deze tijd bij de dierenarts bent. 

 

Komen de problemen vaker terug? Dan hieronder een aantal tips:

- Achterhaal de oorzaak! Komt het vaker terug, ga dan echt aan de slag om de oorzaak te achterhalen samen met een konijnkundige dierenarts. Sommige konijnen zijn zo lastig dat er baasjes zijn die een dagboek bijhouden met de voeding van die dag, weersomstandigheden, hoe de keutels waren en andere bijzonderheden om een patroon te ontdekken in de problemen.

- Zorg voor een goede basis van voeding. Vooral hooi, hooi, en nog eens hooi! Vergeet ook niet voldoende vers drinkwater.  Zowel voor gas, verstopping als gebitsproblemen is een goede basisvoeding ontzettend belangrijk.

- Preventieve middelen: Denk aan het geven van lijnzaadbrokjes rond verhaarperiodes voor konijnen die gevoelig zijn voor verstopping, of een bepaald type brok kiezen die gebitsproblemen wat langer kan helpen uitstellen.

- De thuisapotheek, de konijnen EBHO box: Vraag aan de dierenarts of je een aantal medicijnen op voorraad mag houden en vraag advies over wanneer die wel en niet ingezet kunnen worden. Pas wel op, hier kan veel mee fout gaan. Dit is dus pas verstandig in te zetten als je ervaring hebt en overlegd hebt met de dierenarts.

 

  • Vind ik leuk 4
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou misschien de volgorde veranderen van sommige punten, heb nu even geen tijd om er goed naar te kijken. Ik bedoel, eerst stress checken, dan voer proberen, dan gedrag bekijken, keutels checken etc. Anders heb je de dierenarts al 3x gebeld voor je bij het einde van de lijst bent 😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stress controleren kan misschien wel hoger op de lijst ja. Hoewel dat voor mij niet het eerste is wat ik doe. 

 

Ik check zelf eerst het gedrag. Als het konijn dood in een hoekje ligt en daarom niet is komen eten, heb je de rest van het lijstje niet nodig namelijk. Als hij apathisch is of ergens naar adem ligt te happen weet je ook dat je direct met spoed de dierenarts moet bellen. Ik vind zelf dus toch dat dat echt op 1 hoort. 


Dan probeer ik voedsel aan te bieden.
Dan controleer ik de keutels. 
Dan de gezondheidscheck. 

Dan pas check ik de omgeving (stressfactoren). In mijn geval is dat dan bijvoorbeeld ook kijken of ik iets op de camera's kan terugvinden.  

 

Volgens mij is in het stappen plan de boodschap dat je bij niet eten vaak echt op tijd al de dierenarts moet bellen en ik denk dat dat ook wel de juiste boodschap is 😉 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hubble wou vanmorgen niet eten. Paar dingen aangeboden en voor hem neergelegd maar toen ik een half uur later weer keek,lag hij op z’n zij snel te ademen. Meteen de dierenarts gebeld, ik mocht om kwart over elf komen of meteen (tegen spoedtarief). Meteen gegaan. Ze voelde geen gasbuik, wel vond hij aanraking daar niet fijn en had een temp. van 37.

Gebit leek in orde. Ze vermoedde toch buikpijn.

Hij heeft daar een pijnstiller en Emeprid gekregen. En voor thuis Emeprid 3 x daags 0,5 ml en Metacam 2 x dgs voor 12 kg (hij weegt 2,4 kg).

Thuis begon hij meteen aan de peterselie en de brokjes. Zelfs van het hooi heeft hij wat zitten knabbelen. Ik vind hem nu ook best actief. Wonderbaarlijk toch wat een pijnstiller kan doen.

Hij zit op advies vd DA binnen maar mocht zijn temperatuur morgen goed zijn dan zet ik hem denk ik weer naar buiten. En op voorwaarde van genoeg en goede keutels want die mis ik nog wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft bizar hoe snel zo'n beestje achteruit kan gaan. Je was er snel bij! Bij mij was het vannacht ook weer feest. Ik heb het stappenplan daardoor wel kunnen testen en hij werkte vannacht perfect! Na 4 uur had ik weer een huppelend konijn. Ik ben zelf nu wel bekaf, maar daar lijkt ze niet erg van onder de indruk te zijn. Ik hoop dat het met Hubble ook snel weer beter gaat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou echt! Er lijkt nu helemaal niks aan de hand, hij eet en keutelt als normaal. Ik ben haast geneigd om hem weer buiten te zetten maar wil ook niet overhaast handelen. Hoop dat ie zich vannacht wat gedraagt 😅Maakte me vanmorgen echt wel zorgen, 1 x eerder een konijn gehad die er zo bij lag. Zij had een flinke gasbuik en heeft dat niet overleeft.

 

Hoe heb je vannacht gemerkt dat je konijn niet fit was of begon het gisteravond al? Mooi dat het nu weer beter gaat, wel vervelend dat je dan zo geradbraakt bent. Hopelijk vannacht een betere nacht 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij gedraagd ze zich nu ook alsof er niets is gebeurd. Ik blijf ervan schrikken, maar het is gewoon echt levensbedreigend. Als mijn cocker vroeger niet at, dan had hij gewoon een slecht humeur, maar bij konijnen zit dat compleet anders..

 

Ze kwam niet naar het vaste eetmoment en wilde niets lekkers. Binnen een mum van tijd werd ze onrustig en kon ze geen goede houding vinden. Ook weer lekker getimed zo laat op de avond, want overdag was er werkelijk niets aan de hand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .