Ga naar inhoud

Sterilisatie voorbereiden


bunnyempress

Aanbevolen berichten

Zojuist, Miekmoek zei:

Fijn om te horen!

 

Wat versta jij onder normale biks? 😅 Bij mij zijn Science Selective normaal 😅

 

Science Selective is inderdaad ook gewoon biks. Maar het asiel gaf dat af en toe als extra snoep ipv als hoofdvoer-biks.

Ik vind de biks van het asiel niets, want het is goedkoop en volgens mij niet super (Havens Prime Line).

Wij volgden wat zij aanraadden: 200 gram voor beide in totaal, het liefst gespreid.

Wij hebben twee zware konijnen (samen bijna 8 kg nu), dus we voeren 2x 100gram biks, 1x 's ochtends en 1x 's avonds.

Het gaat in ongeveer 10 minuten op meestal.

 

Ze zitten bij ons sinds December, dus het plan was:

Eerst samen wennen aan de ruimte en groenvoer geven.

Daarna kiezen voor graanvrije/suikervrije snacks van JR Farms en Supreme Selective voor erbij plus wilgentakken.

Dan de castratie van Scarlett.

Dan in de lente de hele tuin goed open stellen en kijken hoe dat gaat, als de koppeling sterk blijft.

Vervolgens eind lente/begin zomer over gaan stappen op betere biks.

 

Ik wilde niet teveel tegelijkertijd veranderen, omdat je anders niet weet waarom ze niet eten en/of dat er misschien wat mis is wat je voert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

4 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Je kunt toch langzaam betere brok in gaan voeren? Eerst mengen met wat anders. Ze kennen SS al dus dat is geen punt. En graanvrije brok kun je toch ook langzaam in gaan voeren? Het lijkt wel een leuk koppel te worden he? Dat gaat vast goed.

 

Ik ga inderdaad ook vermengen zodra we over gaan. Het is zeker een leuk koppel. Ik wil alleen heel duidelijk weten wat er gebeurd en waarom, daarom wil ik niet teveel dingen tegelijkertijd doen. Doordat ik eerst al het groenvoer en snacks heb gedaan in de afgelopen 2 maanden had ik veel waar ik haar mee kon paaien als ze ophield met eten. Als ik ook nog voer had veranderd en dan veranderingen in keutels had gezien, had ik niet geweten of het kwam van het voer, de snacks of het groenvoer. Gelukkig niet nodig gehad, want Scarlett zat al hooi te eten bij het ophalen. Toch merkte ik inderdaad dat ze minder haar biks at, dus fijn dat ik genoeg andere dingen had om aan te bieden en wist wat ze het lekkerst vindt.

 

Nu kan ik goed zien dat ze minder biks eet en als dat zo blijft, dan weet ik dat ze toch pijn heeft, want normaal eet ze die dus in 10 minuten op. Die science selective vindt ze veel lekkerder (mijn man had hem in zijn zak gestopt en ze heeft serieus door zijn vest heen geknaagd om te proberen erbij te komen) en door die nu als snack te voeren, plus de andere dingen, krijgt ze toch voldoende binnen. Als ze straks weer goed biks eet, weet ik dat het goed zit.

 

Hierna gaat de tuin open en dan gaan ze daar vast en zeker ook planten snaaien, wat helemaal prima is, maar als de keutels dan niet kloppen, weet ik dat het daar van komt. Mocht er toch stress ontstaan en ze daardoor minder gaan eten, dan weet ik dat ook. Als ik in die periode gaan wisselen van voer, heb ik minder zicht op hun welzijn.

 

Dan zit er een vakantie aan te komen in het voorjaar ivm het trouwen van mijn broer en dan wil ik dus 1 soort voer meegeven naar de opvang. Mochten ze al enorm gewend zijn in de tuin, dan zal ik al hebben gemixt en dan gaat het nieuwe betere voer mee. Mocht ik merken dat er veel stress is, dan stel ik het mixen gewoon uit.

 

Hoewel ik geen fan ben van het voer, ze eten het wel goed en ze zijn beide nog jonge konijnen, dus ik denk dat het netjes uitspreiden van alle veranderingen over 2-3 maanden slimmer is dan nu aanpakken.

 

Inmiddels is mijn man overstag gegaan en zit ons koppel weer lekker buiten. Scarlett is duidelijk meer in haar hum buiten, dus dat is fijn om te zien. Ze wilde ook gelijk geknuffeld worden door mij toen ik even buiten kwam. Ze heeft wel in de wilgen tunnel lopen slapen, waarschijnlijk zodat Lodewijk haar eindelijk met rust laat. Haha. We zeiden al tegen elkaar: alsof er elastiek aan hem zit. HIj loopt rondjes en doet dingen, komt terug naar haar, flopt bij haar, vindt dat ze saai is, loopt rondjes en doet dingen, komt terug naar haar, flopt bij haar etc.

 

Ik vond wel in de hoekjes op 2 plekken plas van haar in de ziekenboeg, maar dat is logisch. Hoewel ze dus wel in de bak heeft gesprongen (gezien), was ze dus toch kennelijk te moe en/of wilde markeren.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

2 minuten geleden, bunnyempress zei:

Hoewel ik geen fan ben van het voer, ze eten het wel goed en ze zijn beide nog jonge konijnen, dus ik denk dat het netjes uitspreiden van alle veranderingen over 2-3 maanden slimmer is dan nu aanpakken.

Mee eens, klinkt als een goede oplossing! Was gewoon benieuwd 😅

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 minuten geleden, Miekmoek zei:

Mee eens, klinkt als een goede oplossing! Was gewoon benieuwd 😅

 

Snap ik helemaal. 🥰 Ben ook blij dat er hier zoveel mensen mee denken.

 

Ik weet dat ik vrij voorzichtig ben, maar je leest zoveel over konijnen die opeens ophouden met eten of die van de stress of de angst dingen laten staan.

 

Het asiel zelf had ook gewaarschuwd om de ruimte  klein te houden in het begin, want zij hadden dus net een setje teruggekregen waarbij de koppeling was gebroken, omdat die mensen na 2 weken koppelen de konijnen de hele tuin hadden gegeven. Het ene konijn had de ene helft ingepakt en de ander de andere helft. Gezien het feit dat ze dachten dat deze koppeling haast geen kans van slagen had, ben ik denk ik nog extra voorzichtig. Maar de dierenarts zei ook al: tjonge, wat een klef en leuk stel zo samen. Lodewijk kan echt niet zonder Scarlett. En dat ze beiden kerngezond waren, dus dat was ook heel fijn om te horen. En dat ze zo tam waren.

 

Ik hoop gewoon dat we ze lekker 10+ jaar bij ons in de tuin hebben en dat ze net zo gelukkig en robuust zijn als mijn jeugd-konijn Pluis.

Ik doe in ieder geval goed mijn best voor ze, maar als ik had geweten dat ik minder een workaholic zou zijn als ik konijnen nam, had ik al eerder een setje geadopteerd. 😅

Elke paar uur is er een knuffel of eetmoment en nu vindt mijn man mij nooit meer werkend einde van de middag en hoort hij dat ik mijn lunch ben vergeten 🤭

 

aangepast door bunnyempress
  • Vind ik leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnet toch even naar de dierenarts gebeld om te overleggen. Ze keutelt, ze eet, maar ze heeft weinig behoefte aan biks. Ik heb haar nog haar favo komkommer gevoerd en dat gaat wel goed naar binnen. Zeker omdat ik me afvraag hoeveel ze nu drinkt. Ze eet wel heel veel hooi, dus heeft behoefte aan de vezels denk ik, al eet ze sowieso veel hooi. Na amper wat biks eten ging ze gewoon verder hooi eten, dus eten blijft doorgaan.

 

WIj vonden dat ze er toch wat mat uitzag en zich toch wat meer wil afzonderen en hebben gebeld om te vragen of we extra pijnstilling mochten geven.

Na overleg 1x 1 ml Novacam hond 1,5mg, wat ons wat weinig leek, want de ochtend-dosering is 3ml (ze is immers ruim 4,5kg), maar ze zeiden dat het middel ook de darmen stil kan leggen.

 

Gegeven op een blaadje aardbeienblad en inderdaad, ons meisje hupst al wat gelukkiger en was me weer bijna te snel af de deur ons huis in.

Blij dat we hebben gebeld. Nu kan ik een stuk geruster slapen. Ik weet dat het geen spoed is, omdat ze gewoon eet, maar het zat me gewoon toch niet zo lekker. Straks om 21.30 weer even alles checken.

aangepast door bunnyempress
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

15 minuten geleden, Bunny566 zei:

Dan goed dat je gebeld hebt, kan me voorstellen dat je je anders zorgen blijft maken. Hopen dat ze verder lekker opknapt.

 

Ze voelt zich merkbaar beter. Biks nu bij tweede keer aanbieden wel echt gegeten. Minder dan normaal, maar dus niet maar 2-3 hapjes, maar de halve bak. Science Selective wilde ze ook aannemen. Ze heeft ook Lodewijk gewassen. Nu kan ik tenminste goed slapen.

aangepast door bunnyempress
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

25 minuten geleden, Miekmoek zei:

Ze eten biks wel pas als allerlaatste na een ziekbed, dus dat klopt hoor. Ze is gisteren pas geopereerd dus geef haar de tijd om bij te komen. Ze zal binnen 5 dagen wel weer helemaal de oude zijn. 

 

Ik wist niet dat ze biks pas als laatste eten. Goed om te weten. Gisteren heeft ze wel wat biks gehad en vanochtend ging het er ook wel min of meer in. Vandaar dat ik, i.c.m. met het gedrag (afzonderen, mat uitzien, niet echt huppelen), toch het idee had dat ze meer pijn had gekregen. Ik vind dat ze heel goed hersteld en daar ben  ik super super blij om. Ik wil gewoon niet dat ze meer pijn heeft dan nodig, zeker omdat ze de pijnstilling wel gewoon opeet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

6 minuten geleden, bobbyonthefloor zei:

Fijn dat het de goede kant op gaat.

 

Vanochtend ongeveer de helft van de pijnstilling erin. Daarna gewoon lekker rondhupsen. Hele huis verkennen, maar niet veel biks meer eten ofzo, wel wat hooi en wat groenvoer. Mijn man gaat nu de tweede ronde weer proberen voor de biks. Ze komt nu naar de deur rennen (eerder vanochtend niet), dus duidelijk minder pijn. Lodewijk weigerde zijn eten buiten verder te eten zonder haar vroeg in de ochtend, even knagen, toen liep de "waar is Scarlett" timer af, hij vond haar niet buiten, dus gelijk op het krukje springen en naar binnen turen of hij haar zag. Hem ook dan maar binnen gelaten. Nadat hij haar had gevonden en haar neusje had aangetikt, besloot hij dat hij dan ook wel de rest van het huis wilde zien.

 

Ik snap wel dat ze gisteren zat van hem was, nu ze zich nog niet topfit voelt. Hij kan echt helemaal niet zonder haar. Hij kan even zijn eigen ding doen, maar dan moet hij toch weer veiligheid bij haar zoeken. Geen wonder dat ik deze enorme koukleum foto van slapen in december heb. Haar vacht is dik, dus zij wil buiten slapen, ook al is het -6. Hij wil bij haar, dus toen moest hij wel.

 

 

 

 

KoudSlapen.gif

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft super gaan. Gisterenochtend uurtje na pijnstilling inderdaad weer lekker biks gegeten.

's Avonds bijna 2/3 van de biks op, duidelijk niet echt pijn, lekker happy zelf die aandacht en knuffels wilde.

 

Vanochtend naar de deur rennen en lekker proberen het huis binnen te komen. Normaal is met het bakje rammelen genoeg om haar naar de hok waar we het voer meestal neerzetten te laten rennen, maar nee, ze wilden liever in huis lopen. Uiteindelijk zij wel naar buiten om te eten, maar Lodewijk kwam ff aan mijn voet likken terwijl ik probeerde thee te zetten. Hij uiteindelijk ook naar buiten om te eten.

 

Mijn man heeft Scarlett voor de gek gehouden met een paar snijbiet-blaadjes die in de rucola-melange zaten die wij gisteren aten. In plaats van bovenop de pijnstilling, er in, dan dichtvouwen, dan ruikt ze het niet zo erg en ging het makkelijker naar binnen. Je merkt duidelijk dat ze minder pijn heeft, dus we hebben iets minder gegeven dan die 3ml, want we dachten ook niet dat we dat erin gingen krijgen.

 

Ik hoef hier lekker niet meer te updaten dus, want alles is al zo'n beetje top. 🥰

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch nog even een update. Met Scarlett gaat alles fantastisch. Gisterenavond alweer op het krukje gesprongen, vanochtend al haar biks op.

Pissig dat ik groenvoer had gegeven zonder te knuffelen en dus bonkend met de poten op de deur. 😅.

Ik moest weg naar een afspraak, dus heb het 's middags goedgemaakt met haar.

 

Maar een update omdat ik het echt ontzettend lief vond dat de dierenkliniek belde hoe het ging met haar.

Misschien is dat heel normaal, maar ik waardeerde het zeer. Gelukkig kon ik zeggen dat behalve een keer extra pijnstilling, het super gaat.

Het is nu 4 dagen later en ze eet weer 100% normaal, ze springt en rent. Het enige wat er nog aan doet denken is het feit dat het haar nog niet is teruggegroeid, maar dat komt vanzelf wel goed.

  • Vind ik leuk 1
  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .