Ga naar inhoud

Ervaringen met oog bacterie pasteurella?


Stef_

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik kom net van de DA af met mijn 4 jarige langoor konijn. Ze leeft samen met een mannetjes langoor van 10 jaar in een afgesloten stuk in de tuin. Ze hebben een binnenhok met kleine ren met overkapping en daaraan vast een grote uitloop. Ik heb haar 3 jaar geleden uit het asiel geadopteerd. Vanaf het begin af aan heeft ze wel eens een nat oogje gehad en nieste ze soms. Maar ik bestede hier weinig aandacht aan omdat het geen problemen waren die niet snel oploste. De volgende dag was het niet meer zichtbaar.

 

Gistermiddag had ze opeens een rood omrand oog met wit vloeistof. Oogje zelf ging niet heel lekker open. De dagen ervoor is mij niks aan haar opgevallen. Ivm het weer zaten ze wel veel in het nachthok, dus ik heb ze ook niet veel gezien.

 

De dierenarts gaf aan dat ze een oogvirus heeft, pasteurella. Een hardnekkig virus. Ik heb nu Terramycin meegekregen. Daarmee moet ze drie keer per dag gezalfd worden. Ze is verder heel levendig en eet goed. Het andere konijn heeft gelukkig nergens last van.

 

De DA gaf aan dat we zondag in ieder geval vooruitgang moeten zien. Dinsdag belt hij mij op hoe het gaat.

Op internet lees ik dat het vaak voorkomt bij konijnen met een slechte weerstand/leven in slechte leefomstandigheden. Hier schrok ik wel van. Volgens mij hebben ze een fijn plekje samen met vers hooi, water, brokjes en een goede schuilplek. Het weer is natuurlijk wel super wissel vallend om dit moment.

 

Heeft iemand ervaringen met dit virus? Is er iets wat ik nog extra kan doen? De DA wilde nog niet vooruit kijken toen ik vroeg wat er gebeurd als we het niet onder controle krijgen. Eerst komende dagen goed zalven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pasteurella is een hele nare bacterie die zich op verschillende manieren kan uiten. Vaak uit het zich als snot, maar in de ogen of in de oren kan ook. Is er getest dat het om pasteurella gaat? En heeft je konijn ook snot of niest het?

Ik heb geen ervaring met pasteurella in het oog, maar als het in de neus of longen zit, wordt er direct agressief behandeld met een antibioticum. Ik weet niet of jij dat er ook nog bij zou moeten doen, maar dat kan je altijd nog even overleggen met je dierenarts. 

Die bacterie speelt inderdaad vaak op bij een mindere weerstand, slechte huisvesting kan maar hoeft zeker niet hoor. Temperatuurschommelingen of andere dingen kunnen ook voor een verminderde weerstand zorgen, net als bij mensen. 

Goed dat je snel gestart bent met behandelen. Deze bacterie kan namelijk in ernstige gevallen naar binnen slaan en dat is gevaarlijk. In jouw geval zou ik daar nu niet bang voor zijn hoor, je lijkt er heel vroeg bij. Bij de variant in de neus of longen zie je na drie dagen echt nog niet altijd verbetering, dus hoe dat zit bij het oog weet ik niet. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reactie!

@To van de Veluweze krijgen inderdaad ook diverse groentes/kruiden (de toegestane groentes die wij eten die week) en soms een klein stukje fruit.

 

@JamesthebunnybutlerNee er is niet getest op Pasteurella. De DA heeft de ogen gecheckt op beschadigingen, het konijn kort nagekeken en mij een paar vragen gesteld over niezen/snot neus etc.. Hij gaf snel aan dat het om een virus gaat, bij navraag gaf hij aan dat het Pasteurella was. Geen snot of een vieze neus. Ik hoor haar nu ook niet niezen. Ik weet dat ze gevoelig is voor stof, bij het vegen van de stoep in de zomer wil ze nog wel eens niezen. Maar daar heb ik weinig achter gezocht. Op dit moment ben ik natuurlijk zeer weinig buiten, dus dan hoor ik het ook niet als ze wel niest.

 

Ze oogt gelukkig nog fit en eet goed. Dus dat is mijn houvast dat het snel beter gaat. Als dat niet is zal ik vragen om iets van antibiotica oid.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah oke, ik ken pasteurella alleen als bacterie en niet als virus. Ik vraag me wel af hoe je dierenarts zeker weet dat het om pasteurella gaat. Maar goed, terramycine bevat ook een antibioticum dacht ik. Ik ga er vanuit dat dit wel zijn werk zal doen. Even afwachten dus!

Tip om de zalf aan te brengen: verwarm het vooraf tussen je handen of in je broekzak. Het is vrij hard en daardoor moeilijk goed in het oog aan te brengen als het op kamertemperatuur is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bacterie/Virus; ik haal het inderdaad door elkaar 🤭 DA had het over een bacterie.

 

Het aanbrengen gaat best goed. Met zijn twee, konijn in de handdoek, oogje stukje open maken en dan de zalf in het oog. We worden er steeds behendiger in. Op het begin zat het vooral rond het oog ergens.

 

Het gaat wisselt qua vooruitgang. Het ene moment ziet het er goed uit en dan het andere moment is het echt vurig rood met veel witte aanslag in het oog. Als we met haar bezig zijn knijpt ze haar oog natuurlijk ook dicht waardoor het er nog erger uit ziet.

 

We zalven komende dagen rustig door.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een update voor wie het interessant vindt.

 

Afgelopen dinsdag belde, zoals afgesproken, de dierenarts hoe het ging. Het ging toen steeds op en af. Het ene moment vond ik het oog verbeterd, maar het andere moment was het weer rood en dik. Hij gaf aan dat ik vrijdag een nieuw zalfje op kon komen halen. 3x daags smeren was het beste. Ik vroeg of het spoelen van de traanbuis ook een goede optie was, maar hij gaf aan dat het met deze bacterie geen nut had.

 

Het zat mij totaal niet lekker. We vonden dat er geen vooruitgang zat in het oog. Woensdagmiddag dus een andere praktijk gebeld met de vraag voor een afspraak bij een gespecialiseerde arts. Helaas was zij t/m het weekend vrij. Uiteraard kon ik wel terecht bij een andere da, zij konden dan ook samen overleggen indien dit noodzakelijk was.

 

Vanmorgen kon ik meteen langs komen. Complete check gedaan. Het hele oog zat vol met pus als de da er druk op zetten. Ook waren de tanden achter flink vergroeit, deze drukte ook op haar wangen. Het verbaasde de DA dan ook dat ze nog steeds at. Konijn daar gelaten voor behandeling. Onder narcose zijn haar traanbuizen schoongespoeld, er kwam echt een flinke hoeveelheid troep uit het oog. En de tanden zijn helemaal bijgewerkt.

 

De dierenarts hoopt dat dit er allemaal voor zorgt dat het snel beter gaat. Komende twee weken moeten we drie keer daags druppelen met Soligental en 2x daagse Metecam. Over 2 weken weer een controle. Ze kan niet uitsluiten dat het niet terug komt op korte termijn, maar voor nu zal ze zich snel beter voelen.

 

 

  • Verdrietig 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt echt rot voor jullie konijn. Ik hoop dat het nu met het spoelen en de gebitsbehandeling is opgelost.

Dit soort problemen zijn vaak complex en lastig te behandelen. Weet je ook wat het probleem met het gebit was en wat er is behandeld? Kwam het pus uit de traanbuizen (ontsteking) of echt vanuit de gebitsproblemen (kaakabces?)

 

Goed dat jullie toch nog een tweede dierenarts  gebeld hebben om er een ander naar te laten kijken. Hopelijk geneest het nu goed en blijft het lang weg!

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uren geleden, Evee zei:

Dat klinkt echt rot voor jullie konijn. Ik hoop dat het nu met het spoelen en de gebitsbehandeling is opgelost.

Dit soort problemen zijn vaak complex en lastig te behandelen. Weet je ook wat het probleem met het gebit was en wat er is behandeld? Kwam het pus uit de traanbuizen (ontsteking) of echt vanuit de gebitsproblemen (kaakabces?)

 

Goed dat jullie toch nog een tweede dierenarts  gebeld hebben om er een ander naar te laten kijken. Hopelijk geneest het nu goed en blijft het lang weg!

 

 

 

 

Ze hebben mij foto's en filmpjes laten zien, maar ik zeg het vast niet helemaal goed. De kiezen aan de kant van het slechte oog zijn bijgeknipt. Daarom heen zaten ook echt proppen voedselresten. Kiezen drukte tegen haar wangzak aan. Aan de andere kant, haar goede oog, zat een hele kleine haak. Tanden sluiten nog niet netjes op elkaar aan, maar dit zal de pijn sterk verminderen. Een voortand zit los. Het verbaasde de dierenarts dan ook dat ze met zo'n goed gebit nog goed at.

 

Pus kwam echt uit de traanbuizen, althans toen die werden gespoeld kwam het echt via een dikke sliert eruit gelopen. De dierenarts gaf van te voren aan dat het inderdaad ook mogelijk was dat er ergens anders een abces zou zitten. Dat zou bevestigd kunnen worden via een foto. Daar hebben we voor nu voor gekozen om dit niet te doen.

 

Oogdruppelen gaat met dit middel echt 10 keer beter. Dus we wachten rustig af wat komende dagen/weken gaat doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .