Ga naar inhoud

Nog langer antibiotica of stoppen?


MoppieFilou

Aanbevolen berichten

Mijn konijntje met bronchitis krijgt sinds 5,5 weken antibiotica. Het gaat om Marbocyl (marbofloxacine), waarbij via een antibiogram bepaald is dat de bacterie (Pseudomonas) nog gevoelig is voor deze antibiotica.

Gedurende de eerste 3 weken zag ik een verbetering van het snot (tov voor de uitgevoerde rhinoscopie), maar volledig over was het niet. Na 3 weken moest een controlefoto genomen worden, echter is het snot door de stress weer opgeflakkerd waardoor het even erg was als in het begin van de behandeling. Vervolgens moest ik de antibiotica nog 3 weken verderzetten om te kijken of er nog verdere verbetering was. Omdat het na de foto echter weer erger was is de verbetering nu ongeveer gelijk of misschien ietsje beter dan voor de foto. De dierenarts stelt voor te stoppen met de antibiotica omdat hij niet verwacht dat langer behandelen nog meer verbetering zou geven, maar ik twijfel of het toch niet langer doorgegeven zou moeten worden. Het gaat hierbij dus wel om een konijntje dat al heel lang met dit snot zit, dus de kans is ook zeker reëel dat ze er gewoon niet meer volledig vanaf zal geraken.

Hoe lang hebben jullie antibiotica gegeven aan jullie snot konijntjes? Denken jullie dat verder behandelen inderdaad geen zin heeft of zouden jullie toch nog even langer doorbehandelen?

Alvast bedankt voor het advies!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt niet langer dan een paar weken, zover ik me herinner, 3 weken is de langste geweest volgens mij. Als je de bijsluiter er bij pakt dan zit je ook echt wel op het maximum aantal dagen. Ik zou in dit geval op de dierenarts vertrouwen. Bij mijn konijn ging het ondanks kuren ook niet weg, toch leeft hij er al jaren mee, zolang ze vrolijk zijn, goed eten en drinken etc, dan zou ik er niks aan doen. Wat ik wel begrijp uit jouw verhaal is dat het mogelijk ook op de longen zit? Als dat het geval is zou ik wel echt goed kijken naar de levenskwaliteit. Bij mijn konijn zit het echt alleen op de bovenste luchtwegen (dus in de neus) en verder niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De specialist waar ik de rhinoscopie heb laten doen had het over 6 weken tot 3 maanden antibiotica. 4-6 weken antibiotica is in geval van snot ook zeker geen uitzondering.

Het probleem is vooral dat dit antibioticum volgens het labo zou moeten werken tegen deze bacterie, en eenmaal je stopt als het nog niet volledig weg is, en het snot zou terugkomen, is de kans reëel dat de bacteriën alweer resistenter zijn tegen dit antibioticum.

Het zit vooral op de brochen, dus oa op de luchtpijp, maar dit is enkel geweten door de rhinscopie. Hij heeft zeker geen longontsteking (dus op de longblaasjes waardoor hij ook moeite zou hebben met ademen). Hij is echt door de hele molen gehaald, inclusief RX foto's en swabs. Moest zijn kwaliteit van leven echt slecht zijn als deze antibiotica niet voldoende werkt had zowel de specialist als mijn dierenarts daar vast al wel iets van gezegd. Voor de rest is er dan ook niets aan hem te merken, puur het niezen. Eet en drinkt goed, is blij met zijn vriendin, wel iets rustiger geworden over de jaren heen maar hij is dan ook al bijna 6. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt als wel een blij konijn. Als jouw dierenarts zegt dat je die antibiotica zo lang zou geven, zou ik daar vanuit gaan. Het kan zeker zijn dat als je stopt, de antibiotica weer resistenter kan zijn. Dat is een drama bij snot. Ik denk wel dat je niet moet verwachten dat het 100% zal verdwijnen, dat gebeurt bijna nooit. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop daar inderdaad ook niet meer al te veel op, maar we blijven proberen.

Dit is wel een probleem van sinds ongeveer een jaar. Tijdens de eerste jaren ging het wel echt om snot uit de bovenste luchtwegen, toen had hij ook gewoon steeds een vieze neus. Vorig jaar rond deze tijd werd hij echter plots een stuk slechter, en toen had hij dus wel een longontsteking te pakken. Al dacht ik toen dus nog gewoon dat de bacteriën uit zijn neus per toeval in zijn longen terechtgekomen waren. Denk nu dat door alle antibiotica die hij al gekregen heeft de oorzaak van het snot uit de neus misschien wel verdwenen is, maar dat andere vervelendere bacteriën hierdoor de kans hebben gekregen in zijn longen terecht te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .