Ga naar inhoud

Konijnenvraag - hoe maak ik mijn jonge konijn tam?


Flommy

Aanbevolen berichten

Hallo ,

Deze week onze konijntjes opgehaald.

Bij erkende fokker onze fleur en Tommy opgehaald ze zijn 8 weekjes.

De fokker zij dat we ze veel in de handen moesten nemen.

Nu lees ik ook veel dat het niet goed is?

Waar doe ik goed aan. 
Ze willen hun hok nog niet zelfstandig uit.

Als je ze eenmaal bij je hebt liggen en je aait vinden ze het fijn.

Maar ik merk ook wel in de kooi dat ze soms weg springen.

De fokker staat er bekent om ze handtam te maken. 

 

aangepast door Evee
spoiler verwijderd en titel wat duidelijker gemaakt
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee wijzigde de titel naar Konijnenvraag - hoe maak ik mijn jonge konijn tam?

Ik heb jouw topic even verplaatst naar konijnengedrag, aangezien je gelijk binnenkomt met een vraag over dat onderwerp. 

 

De fokker heeft geen gelijk, je maakt een konijn juist niet tam door ze heel veel op te tillen. In dit artikel staat goede uitleg over hoe je een konijn echt tam maakt, echt een band op bouwt. Niet onder dwang dus, maar een vrijwillige vriendschap 🙂 

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben ook begonnen met jonge konijntjes. Na hen een paar dagen te laten wennen ging ik gewoon op de grond in de ren zitten bij hen en zo geleidelijk opgebouwd. Ze zijn heel nieuwsgierig en komen vanzelf kijken. Ik legde dan wat eten op mijn schoot en zo sprongen ze er vanzelf op. Volgende stap is hen dan zachtjes aaien en hen ook uit mijn hand laten eten. Op hun hoofdje aaien vinden ze heel leuk en ik heb hen ook direct gewoon gemaakt om hun buikje te aaien. Niet forceren dus. Ze zijn nu supertam, komen direct af om hen een knuffeltje of aaitje te geven, lopen rond mijn voeten, springen op mijn schoot.... Heel leuk dus. Gepakt worden blijft steeds minder leuk. Het zijn langharigen dus twee keer per week moet jammer genoeg. Ondertussen weet ik ongeveer wanneer beste moment is om hen te pakken (niet wanneer ze heel actief aan het rennen zijn maar eerder wanneer ze liggen te chillen, uiteraard ook niet wanneer ze echt slapen 🙂). Bij mij lukte het goed op deze manier. Wanneer ik hen dan pak blijven ze ook rustig en nadien krijgen ze als beloning een snoepje :).

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, Flommy zei:

Bij erkende fokker onze fleur en Tommy opgehaald ze zijn 8 weekjes.

Ik begrijp dat het een voedster en een ram zijn. Die zijn nog niet gecastreerd. Weet je dat je ze met 10 weken uit elkaar moet halen omdat ze dan al vruchtbaar zijn??? Het past niet in dit topic maar wel erg belangrijk want anders heb je over een jaar een konijnenhotel. En er zijn al veel te veel konijnen die geen huis hebben of in een hokje achteraf hun jaren slijte.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk dat je deze week twee konijnen hebt opgehaald!

Wat ik bij mijn konijnen heb gedaan is veel tijd mee spenderen. En dan niet per se de hele tijd aaien, maar gewoon op de grond zitten/liggen en ze naar me toe laten komen. Ze zijn erg nieuwsgierig dus komen ze al snel naar je toe om even te snuffelen.

Ook gaf ik ze af en toe wat lekkers terwijl ik ze aaide, zodat ze het aaien associeren met iets leuks. Van het oppakken ben ik zelf sowieso niet, ik pak mijn konijnen niet op, behalve als het echt nodig is. Veel konijnen vinden dat oppakken ook helemaal niet prettig en blijven liever veilig op de grond. Je kan bijvoorbeeld wel op de grond gaan zitten en ze zelf op je schoot laten springen als je ze toch echt "vast" wil hebben.

Wat denk ik vooral belangrijk is, is om jezelf niet op te dringen. Laat ze maar naar jou toe komen.

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begon met elke keer als ze eten kregen iets uit mijn hand te voeren. Bijv. het eerste brokje en 's avonds een lijnzaadbrokje. Dan komen ze gelijk al naar je toe.

Met aaien heb ik nog even gewacht. Wij hebben ze vanaf juni maar ik heb ze nog nooit opgetild. En inderdaad naar jou toe laten komen zoals Bambi&Fendi schreef.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Flommy,

 

Wat leuk dat je 2 jonge konijntjes hebt gekozen. Ik heb halverwege augustus ook 2 jonge buiten konijntjes bij een fokker vandaan gehaald. (Helaas zei mijn fokker dat ik ze niet uit elkaar hoefde te halen en de ram al met 3 maanden gecastreerd kon worden. Dit was niet het geval kwam ik via de dit forum en dierenarts achter. Konijntjes zitten nu al een paar weken apart maar mogen volgende week weer samen).

 

Ik merk dat ze vooral heel enthousiast worden van eten. Zodra ik of de kinderen naar buiten gaan, dan neem ik altijd wat mee voor ze. Ze komen vrijwel direct na mij toegerend. Dan kan ik ze aaien als ze uit mn hand eten. Als ik in de tuin aan het rommelen ben of de hokken aan het verschonen ben dan lopen ze altijd om me heen. Optillen doe ik nooit omdat ze dit niet prettig vinden. Heb zelf het idee dat ze hier juist schuw van worden. 

 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reactie, ik ga er veel aan hebben.

Ik merk al dat ze aan mijn hand arm snuffelen. Groente willen ze uit de hand eten, maar hun ander voer durven ze nog niet aan de hand te eten. Ze proberen al buiten de kooi te snuffelen.

oppakken heb ik ook niet meer gedaan, had ook geen fijn gevoel bij nadat ik zelf vanalles erover had gelezen.

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk dat je voor konijnen hebt gekozen! Het zijn zulke bijzondere en lieve dieren. Ik heb mijn koppel ook van jongs af aan en het karakter bepaalt ook heel erg hoe tam ze worden. Bij mij is er eentje die al vanaf het begin graag in de buurt wilde zijn (want eten), terwijl de ander best schuw was. Nu is hij gek op knuffelen op zijn tijd. Oppakken maakt hem meteen een aantal dagen argwanend, dus dat moet je eigenlijk alleen bij medische noodzaak doen. Wat bij hem erg hielp is eerder stoppen met aaien/aanraken voordat hij wegrent. Zo weet hij nu dat weglopen niet nodig is om 'van mij af te komen' en blijft hij rustig zijn ding doen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb recent bij Edupet gehoord dat jonge konijnen tussen 4 en 9 maanden een periode doormaken waarin ze het meest angstig zijn. Ik ben de exacte quote vergeten. Het advies is, als jouw jonge konijn ineens erg bang voor je wordt, zo min mogelijk aan te raken. Als de periode over is, begin je opnieuw zoals je een jonkie tam maakt. Onderzoek toont aan dat je zo de beste band tussen konijn en mens bereikt: als jonkie socialiseren, met rust laten, als adolecent socialiseren.

 

Heeft iemand een link hierover?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 15-11-2022 om 06:48, hemmel zei:

Ik heb recent bij Edupet gehoord dat jonge konijnen tussen 4 en 9 maanden een periode doormaken waarin ze het meest angstig zijn.

 

Heeft iemand een link hierover?

Ik heb gezocht en daarna Bernice Muntz gemaild. Ze zegt dat die angstperiode en het niet hanteren advies geen wetenschappelijk onderzoek betreft, maar observaties van konijnenprofessionals zoals zijzelf, Ilse Pos en anderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .