Ga naar inhoud

Benauwd Konijn


Monica136

Aanbevolen berichten

Mijn konijn is sinds een aantal weken benauwd (knorrende ademhaling), zonder tekenen van ziekte te vertonen (eet nog, is nog alert + vrolijk, geen tekenen van snot).

Na het eerste dierenartsenbezoek zijn we naar huis gestuurd met antibiotica (toch verdenking pasteurella). Na een week antibiotica verslechterde haar toestand (koorts, rochelende geluiden). Bij de dierenarts aangekomen bleek ze secundaire longontsteking te hebben opgelopen. Andere antibiotica + NSAID meegekregen voor 10 dagen (tot gisteren). Gisteren was de toestand nog niet verbeterd (koorts was weg, rochelende longgeluiden waren weg, maar de knorrende/moeilijke ademhaling bleef), dus vandaag is ze onder narcose geweest. Tandjes gecontroleerd (alles ok), neusholte gecontroleerd (niets geks te zien) en voor zover ze konden kijken was de keelholte ook schoon. Nu heb ik een doorverwijzing gehad voor een endoscopie, omdat we toch verwachten dat er iets in de keel zit (dieper gelegen gedeelte van de keel). Vrijdag gaat ze naar een andere konijnkundige dierenarts voor die endoscopie + staalname mochten ze een infectie/abces vinden. Mijn vraag is: heeft iemand dit ooit meegemaakt? Zo ja, wat was de oorzaak/behandeling? Ik hoop dat we vrijdag in ieder geval weten wat het probleem is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag me meteen af of er een röntgenfoto gemaakt is. Benauwdheid kan door vanalles veroorzaakt worden. Een longontsteking kan, maar denk ook aan hartproblemen/vocht achter de longen of zeldzamer een thymoom. In dit soort gevallen wil je heel snel en goed onderzoek doen om de oorzaak te weten, omdat het snel bergafwaarts kan gaan. Wat merk je nog meer? Ademt je konijn door de mond? Is de kop omhoog? Op een röntgenfoto zou je ook aanwijzingen voor een abces moeten zien, dus daar zou ik in eerste instantie denk ik om vragen en indien nodig later die endoscopie. Ik zou die endoscopie dan overigens juist ook in de neus laten maken, omdat er in de neus ook vanalles kan zitten dat benauwdheid veroorzaakt. In de keel komt bij mijn weten minder vaak voor. Zijn wel prijzige en pittige onderzoeken trouwens. 
Sterkte, ik hoop dat er snel duidelijk wordt wat er aan de hand is. 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi James,

Ja er was een Röntgenfoto gemaakt waar mijn eigen dierenarts niets op kon zien. Ik heb inderdaad gezien dat ze door haar mond ademde en vooral wanneer ze aan het eten was hield ze haar kop naar achteren. Ik ben vandaag met Lola naar een konijnkundige dierenarts geweest en die heeft endoscopisch gekeken. Ik werd net gebeld dat er een relatief grote tumor op de amandelen te zien was, net boven het strottenhoofd dat de ademhaling bemoeilijkte. Ze hebben de tumor meteen kunnen verwijderen (of het volledig weg is, is natuurlijk niet zeker, weefsel wordt ook opgestuurd ter onderzoek). Ik kan haar eind van de middag ophalen en ze gaat antibiotica, pijnstilling (+ waarschijnlijk dwangvoeding) moeten krijgen. 

aangepast door Monica136
  • Verdrietig 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben bij dierenartsenpraktijk Trigenio in Nijlen geweest (België), ik woon zelf in Mortsel (in de buurt van Antwerpen). Nijlen was een half uur rijden van hier. Wel een aanrader voor mensen die in België/regio Antwerpen wonen. Tom Verbeek is degene die gespecialiseerd is in onder andere konijnen. Hij werkt ook veel samen met Wilhelminapark in Utrecht en stelde vragen die mijn eigen dierenartsen (heb er al meerdere geprobeerd) nooit stelden. Over de kosten weet ik nog weinig, maar het zal idd geen goedkope grap geweest zijn. Maar ja, als ze er bovenop komt is dat het allemaal waard.

Lola.jpeg

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lola is een taaie. Is eigenlijk gelijk begonnen met eten en wilde na een nachtje binnen slapen perse terug naar buiten. Ze lijkt weinig pijn te hebben, is nog wel iets benauwd (door de zwelling) maar ik denk dat dit niks is vergeleken met hoe dit was voor de operatie. Ik hoop dat ze zo door blijft gaan

20221008_092710.jpg

aangepast door Monica136
Foto
  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat goed met Lola. Haar ademhaling is nog wel een beetje hoorbaar, maar het is al stukken beter als voor en net na de operatie. Ze lijkt weinig last te hebben van pijn, eet goed en is weer haar vrolijke zelf. Ik verwacht eind deze week/begin volgende week de uitslag van het histologisch onderzoek wat zou moeten uitwijzen of de tumor kwaadaardig is/was. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De DA belde net met de uitslag van Lola dr gezwel. Necrotiserende tonsillitis, lymfoom niet uit kunnen sluiten. Dus het was een met pus gevulde ontsteking, die al aan het rotten was. DA zei nog dat hij dacht alles weggenomen te hebben en dat de antibiotica de rest nu zou moeten oplossen. Ik moet tot zondag antibiotica blijven geven. Mochten er daarna tekenen zijn van infectie moeten we gelijk terug komen.

Ze hebben lymfeklierkanker niet kunnen uitsluiten, omdat er zo veel pus aanwezig was. De DA heeft tijdens het onderzoek de lymfeklieren gevoeld en voelde toen niets vreemds, dus voor nu moeten we maar kijken hoe het gaat. We kunnen bloed laten trekken en laten onderzoeken of daar tekenen in te vinden zijn van kwaadaardige lymfocyten.

Hij zei zelf dat dit de best mogelijke uitslag was, het alternatief was een kwaadaardige tumor van de amandelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .