Ga naar inhoud

Konijn overleden, hoe verder met andere?


Gast

Aanbevolen berichten

Goedemiddag allen,

 

Vanochtend is een van onze konijnen ge-euthenaseerd. Het konijn was waarschijnlijk ziek/iets verkeerd gegeten en is gestopt met eten, was vrijwel bewegenloos en erg koud, er was dan ook vrij weinig te doen bij de dierenarts. De vragen die ik heb gaan over het overgebleven konijn.

 

Wat algemene gegevens:

- Ze waren samen sinds de geboorte;

- Leeftijd ~ 2,5 jaar;

- Het zijn dwergkonijnen;

- Het vrouwtje leeft nog;

 

Ik heb informatie  opgezocht over eenzaamheid en mogelijk een nieuw konijn introduceren en ik vindt hele tegenstrijdige informatie. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee die gedeeld kunnen worden? Tips en informatie worden ook erg gewaardeerd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met je verlies. Bij konijnen is het inderdaad zo dat als ze 24 uur niet eten, de darmen stilvallen en dat dodelijk kan zijn. Vandaar dat de meeste mensen hier de dierenarts onder de sneltoets hebben voor als een konijn niet aan komt rennen als je eten komt brengen.

Je kunt je konijn echt wel even te tijd geven om te rouwen, als je daar zelf ook behoefte aan hebt, zolang ze niet zichtbaar wegkwijnt. Je voedster alleen houden vind ik geen optie, want konijnen zijn groepsdieren. Dan kun je dus twee kanten op: of je neemt haar mee naar een goede konijnenopvang en laat haar koppelen aan een vriendje, of als je met konijnen wilt stoppen, dan kun je haar afstaan aan een opvang zodat zij een goed huis voor haar zoeken. Wat in elk geval niet werkt is er een willekeurig ander konijn bij zetten, konijnen zijn kieskeurig in hun partnerkeuze.

 

 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met het verlies van jouw konijn.

 

Waar zoek je precies tips over, òf je een nieuw maatje moet zoeken, of hoe je dat het beste kunt aanpakken?

 

Op de eerste vraag is het antwoord volmondig ja! Jouw voedster is nog jong, die heeft hopelijk nog heel veel jaren voor zich die ze graag met een partner doorbrengt.

 

Maar dan door naar de tweede vraag, konijnen kunnen inderdaad best kieskeurig zijn wie ze toelaten als hun partner. Soms heb je geluk en is het meteen een schot in de roos, soms moet je een aantal pogingen wagen voor ze de juiste gevonden heeft. Daarom is het allermakkelijkste om naar een gespecialiseerde konijnenopvang te gaan. Daar zitten veel konijnen te wachten op een tweede kans, dus zal er vast een goede match tussen zitten. Vaak gaan ze op een van de volgende twee manieren te werk: bij een speeddate ga je met jouw voedster naar de opvang en kun je jouw voorkeur(en) opgeven welke rammen jouw aanspreken. Dan kijken de vrijwilligers van de opvang of er een klik is tussen de konijnen en als dat zo is, krijg je ze mee naar huis om de koppeling verder voort te zetten. Is er geen klik, dan proberen ze jouw tweede voorkeur, totdat ze een mogelijke match gevonden hebben. Een andere optie die sommige opvangen aanbieden, is een koppelvakantie. Daarbij gaat het ongeveer hetzelfde als bij een speeddate, met het verschil dat je jouw konijn een paar dagen achterlaat en zij het lastigste deel van de koppeling overnemen. Als er dan een goede match is gevonden en de konijnen meer met elkaar vertrouwd zijn, dan kun je ze samen gaan ophalen. Hierbij is er thuis meestal een stuk meer zekerheid dat het een goed koppel gaat worden. 

 

Als je zou besluiten om niet naar een  opvang te gaan, en bijvoorbeeld via een fokker of marktplaats etc een nieuwe ram te zoeken, hou er dan rekening mee dat je er veel tijd en gedoe mee kan gaan hebben (zelf koppelen, eventueel meerdere keren als het geen match blijkt te zijn) en zeker bij een ram ook niet onbelangrijk dat je zeker moet weten of zelf moet regelen dat de ram gecastreerd en niet meer vruchrbaar is voor je kunt proberen te koppelen. Er is best een redelijke kans dat het niet de eerste, tweede, derde keer of zelfs nog vaker niet lukt, en dat je dan iets moet regelen voor die rammen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet hoe ik kan reageren op een bericht, dus ik hoop dat dit de juiste manier is.

 

Allereerst bedankt voor de reacties en condolences.

 

Beide bedankt voor de aanrader van de konijnenopvang, daar gaan we naar kijken!

 

@happy211 het ging inderdaad om de tweede vraag, nogmaals bedankt voor je uitwerking.

 

Met vriendelijke groet,

 

William

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook zeker naar een opvang gaan, dan doen ze het koppelen voor je en neem je ze weer als koppeltje mee naar huis. Dan weet je zeker dat er een goede match gevonden wordt. Mijn konijntje is op koppelvakantie geweest. Je kunt dan van tevoren aangeven welke konijntjes je voorkeur hebben (qua karakter/ uiterlijk/ grootte). Grootte maakt niets uit voor je konijn zelf, die kan even blij zijn met een groter maatje konijn. 

Dwergkonijntjes zijn ook erg ver doorgefokt, dus die worden vaak minder oud en hebben meer gezondsheidsproblemen, dat is ook wel iets om rekening mee te houden. Maar er zitten zeker vaak zat dwergkonijntjes in een opvang als je dat graag wilt. 

aangepast door BaasjevanBrownie
Link naar reactie
Delen op andere sites

6 uren geleden, happy211 zei:

via een fokker of marktplaats etc een nieuwe ram te zoeken,

En vaak ben je goedkoper uit bij de konijnenopvang. Ze zijn gecastreerd en volledig gevaccineerd en die van ons zijn ook gechipt. Als je dat zelf allemaal moet laten doen met een konijn van een fokker ben je meer kwijt. Fokkers volgen ook niet het volledige vaccinatieprogramma. Ze vaccineren alleen wat nodig is om tentoonstellingen te bezoeken.

Er zijn zeer goede konijnenopvangen in Nederland. Speeddaten doen ze ook wel in de konijnenopvang. Ze laten ze dan een half uur of wat langer bij elkaar. Dat is mij ook altijd goed bevallen. De laatste keer is de voedster 5 dagen op koppelvakantie geweest. Het was zo leuk toen ik haar ging halen. Ze zat met haar rug naar het gaas en ik riep en ze draaide zich gelijk om en kwam naar me toe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het ras of de grootte maakt niets uit, het gaat puur om het karakter. Maar er is zat keus in kleinere konijnen. Vaak kun je een aantal voorkeuren aangeven, en dan kijken zij welk konijn een klik heeft met het jouwe. Mijn konijnen gaan altijd op koppelvakantie, dan blijven ze tot ze redelijk aan elkaar gewend zijn. Vaak duurt het een dag of 5, in die tijd kun je zelf het verblijf in orde maken en het scheelt je een heleboel stress.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .