Ga naar inhoud

12 jarig konijn met artrose, advies gezocht.


PoefPluisje

Aanbevolen berichten

Hallo,

Ik ben nieuw hier maar heb ondertussen redelijk wat ervaring met mijn konijnen van 10 en 12 jaar oud.

Ze hebben al redelijk wat drama's overleefd van verstopte traanbuizen die niet door slechte dierenartsen (ga NOOIT naar Dierenkliniek Breda met een konijn, ze beweren gespecialiseerd in konijnen te zijn maar zijn dit NIET) werden herkent op tijd baarmoederkanker verwijderen, poot amputatie ivm een verbrijzeld pootje en staar door ouderdom..
 

Nu loop ik toch tegen een probleem aan waar ik mij van af vroeg of mensen met oude konijnen hier ervaring mee hebben, mij oudste heeft al een paar jaar artrose in zijn achterpoten, gelukkig niet heel erg loopt binnen op een tapijt ging eigenlijk altijd goed maakt een vrolijke indruk komt als je roept, maar hij kreeg eergisteren best wel erge diarree, dus mee heen geweest, de dierenarts voelde niks geks in zijn buik en aan voeding ligt het niet, nu dacht hij misschien dat het aan de artrose lag en dat het niet meer lukte de nacht keutels op te eten en hij die uitsmeerde, hij ging nog met de specialist van de praktijk overleggen.
 

Tijdens het voorzichtig wassen vanmiddag voelde ik dat zijn linker achterpoot schouder (geen idee hoe dat precies heet bij konijnen) anders aan voelt dan de rechter, toen ben ik gaan observeren hoe hij hupte, het viel mij op dat hij zijn linker poot minder gebruikt en die best wel naar buiten is gaan staan, alles valt wat minder op kwa vormgeving bij mijn konijnen omdat het teddies zijn (niet bewust voor gekozen ze komen uit een opvang). Maar nu vroeg ik mij af, is er nog meer wat ik kan doen dan alles wat ik al doe en hoe kan ik het best peilen hoeveel pijn dat beestje er nou van ervaart, hij is redelijk duidelijk met aantonen van wat hij wil, hij jaagt katten met gegrom van zijn tapijt, bij de dierenarts springt hij in mijn armen, toen hij staar kreeg maakte die geluidjes als ik in de buurt van dat oog kwam omdat hij het eng vind. Ik heb het idee dat hij nog vrolijk is hij hupt, moeilijk maar wel nog vrolijk en valt zijn vriendinnetje nog lastig, maar als ik voorzichtig zijn pootje op de juiste plek duw maakt hij wel een wat moeilijk sprongetje waardoor ik toch het gevoel heb dat hij er wel last van heeft, graag hoor ik advies en anderen hun ervaring.. Hij is 12, als hij moet worden ingeslapen ivm veel pijn kan ik daar ook vrede mee hebben, maar ik wil heel graag weten hoe ik het beste kan inschatten of hij er pijn aan heeft, of daar überhaupt een manier voor is.

Foto's bijgevoegd van hoe hij in hups/beweeg houding zit, het is niet heel goed zichtbaar door zijn vacht maar zijn linker poot steekt echt best wel een stukje uit, te ver i.i.g.

584605279_WhatsAppImage2022-09-21at22_45_00.thumb.jpeg.c570e04ed0716249c0ec844ece55e065.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het eerste dat is me afvraag is of er röntgenfoto’s gemaakt zijn. Dan pas weet je zeker of het gaat om artrose of om een ander probleem met het bewegingsapparaat. Spierzwakte zou ook nog kunnen door de ouderdom. Ik zou dat sowieso als eerste laten uitzoeken. 
Als er sprake is van artrose kan je aan aantal dingen doen om pijn te bestrijden, maar het is natuurlijk altijd een aandoening die erger zal worden. Meestal starten ze met novacam/metacam en gaan ze over op phen-pred als dat onvoldoende werkt. Ik ga het weer zeggen, maar ik hoor ook echt hele goede ervaringen met synopet. Haha, iedere keer dat ik het zeg voelt het alsof ik aandelen van ze heb, maar ik hoor gewoon veel positieve geluiden. In sommige gevallen hoor ik dat ze met dat spul van de pijnstillers af kunnen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ze hebben Artrose aan de hand van voelen vastgesteld toen hij 10 was, maar omdat hij erg oud is er toen door die dierenarts denk ik besloten geen foto's te maken iig ze heeft mij de optie niet geboden ze riep dat dit bij ouderdom horde. Dit was bij mijn oude dierenarts die een konijnen specialist had maar het laatste jaar eigenlijk nooit meer bij afspraken aanwezig was zelfs niet als ik om haar vroeg en de nieuwe riep ook oh ik weet eigenlijk niet wat ik hiermee moet iedere keer als er iets met de ander haar oog was, dus ik ben iets meer als een jaar geleden overgestapt naar een andere ook omdat ze geen ondersteuning wilde bieden in zeggen waar ik dan wel heen moest want ik zat juist bij hun voor hun konijnen specialisme. Maar ik heb nu een nieuwe die er duidelijk verstand van heeft en als ze twijfelen me wel vertellen waar ik wel heen moet, ik ga er vanmiddag weer heen omdat ik toch het idee heb dat hij er last van ervaart, we hadden Dinsdag wel medicatie besproken maar omdat hij last had van diarree toen gekozen om het niet te doen in eerste instantie maar even tijdelijk geen brokjes te geven om te kijken of dat het verminderd. Hij zou nog even overleggen met de konijnenarts, maar ik heb na gister en vanochtend weer even goed kijken besloten gewoon een afspraak in te plannen met de konijnenarts zelf, geheid dat er dan als nog foto's gemaakt kunnen worden om in te schatten hoeveel pijn hij ervan ervaart, ik denk dat de oude dierenarts heeft gedacht dit beest is 10 die hoef je niet meer te behandelen maar dit vind ik achteraf gezien wel jammer dat dat niet gewoon besproken is, want bij die praktijk wisten ze dat ik geen moeite heb met medicatie toedienen, die ander heb ik periodes 3 keer per dag medicatie gegeven en ik doe alles om voor die beesten te zorgen, maar daar kan ik nu nog vrij weinig aan doen, ik hoop dat we vanmiddag meer duidelijkheid kunnen scheppen want zou het sneu voor hem vinden als hij er erg veel pijn van ervaart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze heeft eerst uitgebreid gevoeld, voelde niet heel slecht, gewoon "oud", maar we hebben toch een foto gemaakt om te kijken of we iets konden zien... Helaas heeft hij knikkelballen (zoals zij het noemde) nierstenen, heel veel.. Hij is te oud om hiervoor aan te opereren, dat zou hij nooit overleven, het is nu niet comfortabel voor hem maar niet heel pijnlijk anders zou die niet meer vrolijk hupsen (dit kan wel van het ene op andere moment komen als een niersteen in de plasbuis terecht komt en hij niet meer kan plassen), ik heb pijnstilling mee gehad voor nu maar het komt er op neer dat hij terminaal is, we hebben even goed overlegd ook over mijn andere 3 potige konijntje met een vaste traanbuisverstopping en haar leek ook het beste om ze dan samen binnenkort te laten inslapen omdat opnieuw koppelen op 10 jarige leeftijd met zoveel beperkingen ook niks meer is, dat is het beste voor de beestjes.. Niet wat je wil horen maar het is wel zo helaas, nu maar even verwennen met veel te veel lekkers waar ze diarree van krijgen en volgende week in laten slapen samen, ze hebben een mooi lang leven gehad samen en zoals de dierenarts zei zijn er niet veel gekken die een paar duizend euro aan die beestjes uitgeven dus ik heb alles gedaan wat ik kon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dapper besluit. Wat zijn deze diertjes samen oud geworden. 12 jaar zijn ze hier nog nooit geworden. Ik denk ook dat inslapen een verdrietige maar wel juiste keuze is. Als inderdaad een niersteen in een urineleider komt, is dat zeer pijnlijk. Mensen weten dan al niet waar ze het zoeken moeten.

Mmmm gekken die niet zoveel uitgeven maar wel gekken die het geld ontvangen. Zelf zou ik het er ook niet aan uitgeven maar ik vind het wel eens schandalig wat dierenartsen durven te vragen. Dat zien we hier op het forum al aan de onkosten voor castreren. Dat loopt ook uiteen. Ik weet dat het ook bij de jaarlijkse injecties veel scheelt. Sterkte de komende tijd.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ahh, niet wat je wil horen maar ik denk een goede beslissing dat je toch voor de foto bent gegaan. Niet wat je had verwacht ook. Zo zie je maar hoe sterk konijnen zich houden, hij zal toch veel pijn hebben. Een dapper besluit inderdaad om ze samen te laten gaan. Koppelen op 10-jarige leeftijd kan soms echt heel prima, maar in dit geval kan ik me heel goed voorstellen dat samen laten gaan een betere optie is. 
Veel sterkte en geniet nog even van ze. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .