Ga naar inhoud

Konijnenspoeddienst Nijmegen en verre omgeving


hemmel
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo Bunnybunchers

 

Dit weekend wou ik een dierenarts spreken omdat een 8 weken oude voedster niet reageerde op haar antibioticum tegen niezen en verslechterde. Nijmegen valt sinds kort onder de weekenddienst van Evidensia in Arnhem. Daar zeiden ze geen verstand te hebben van konijnen (wat?!) en verwezen me naar Utrecht.

Ik heb rondgebeld tot ik iemand trof die niet bij Evidensia was aangesloten, zei geen verstand te hebben van konijnen, maar wel een alternatief antibioticum kon voorschrijven.

 

Wil iemand met mij meedenken?

 

Ik wil kijken of er een groep konijnkundige dierenartsen kan worden samengesteld in de regio. En dan eerst de obstakels voorspellen, en dan pas kijken of we het gaan realiseren.

 

Ik ga in ieder geval een rondje bellen langs artsen van onderstaande lijst. Maar ik wil mijn praatje voorbereiden. Ik wil begrijpen wat zo'n konijnenspoeddienst voor een aangesloten dierenarts betekent.

De aangesloten dierenartsen moeten iig apparatuur hebben voor kleine dieren, daar ontbrak het de bovengenoemde da in het weekend aan.

Maar wat veroorzaakte het opheffen van de regiodienst Nijmegen?

Hoeveel spoedkonijnen kan een da verwachten en wat is behapbaar?

 

 

In ieder geval denk ik aan:

 

Op basis van mijn ervaring:

 1. Dierenkliniek Schaijk
 2. Rutger van (Ster)kliniek Dukenburg Nijmegen
 3. Eelco en Carlien van Dierenarts Hees Nijmegen

 

Van de lijst https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenarts-konijn-zeeland-noord-brabant-limbu

 1. Patty van Dier & Arts Boxmeer
 2. Kees Schaap van DAC Zuid-Oost Deurne
 3. Marielle Dierenkliniek de Ruwaard  Oss

Van de lijst https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnkundige-dierenartsen-in-friesland-groni

 1. iemand van DAP De Dorskamp Renkum
 2. iemand van Dierenkliniek Velp-Veluwezoom
 3. Meriam DAP Tweestromenland Wijchen
 4. Kitty van Dierenarts Arnhem
 5. Ellen care4animals Duiven

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

😮 Als er in het weekend of in de avonduren iets met mijn konijnen is moet ik daar ook heen. Toch klopt het niet helemaal,  een van mijn eerdere konijnkundige dierenartsen werkt namelijk bij het dierenziekenhuis in Arnhem. Kanttekening is wel dat die zich op andere gebieden is gaan specialiseren, dus in die zin klopt het weer wel dat je niet meer kunt spreken van konijnkundig.

 

Ik geloof dat laatst de dierenarts in Vorden, van de Graafschap dierenartsen heeft waargenomen voor het dierenziekenhuis in Arnhem. Dat is ook een hele grote in de regio. Ik ben wel eens bij een van de vestigingen geweest. Mijn ervaring is dat je prima wordt geholpen, maar dat het wel vooral basiskennis is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts is aangesloten bij de spoeddienst van Evidensia Waalwijk, maar die stellen behoorlijk hoge eisen aan de aangesloten dierenartsen. Bij die van mij zijn er 2 met echt verstand van konijnen, en die hebben nog een derde moeten aannemen. Ik neem aan dat ze eisen stellen om te waarborgen dat mensen niet een beroep doen op de spoeddienst omdat die meer verstand hebben van konijnen. Bij Evidensia Waalwijk zijn ze namelijk echt wel goed met konijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

21 uren geleden, Marjoleink zei:

Mijn dierenarts is aangesloten bij de spoeddienst van Evidensia Waalwijk, maar die stellen behoorlijk hoge eisen aan de aangesloten dierenartsen. Bij die van mij zijn er 2 met echt verstand van konijnen, en die hebben nog een derde moeten aannemen. Ik neem aan dat ze eisen stellen om te waarborgen dat mensen niet een beroep doen op de spoeddienst omdat die meer verstand hebben van konijnen. Bij Evidensia Waalwijk zijn ze namelijk echt wel goed met konijnen.

 

Misschien moet ik eerst eens met Evidensia aan de praat. Dat ze ook basiskennis van konijnen moeten hebben. En iig een klein apparaatje moeten aanschaffen om in het neusje te kijken. Omdat ze dat niet hadden werd ik naar Utrecht doorverwezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts stuurt daarvoor ook door, naar Roosendaal, naar de KNO dierenarts waar we ook met Qila zijn geweest.

 

Mijn dierenarts heeft een wensenlijstje met apparatuur en breid het elke paar jaar uit, maar het is echt een te grote investering om alles te hebben. Daarbij kun je je ook niet in 20 verschillende richtingen specialiseren, dus ergens moet je ook gewoon doorverwijzen. Het lastige is dan net dat je maar één kliniek in de regio hebt die weekenddienst heeft. Hoewel wij vrij gunstig op de grens van drie regio's zitten wat dierenartsen betreft, ik kan dus altijd nog informeren wie in welke regio dienst heeft en heb dan nog wel een soort van keuze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overigens hebben alle dierenartsen in deze regio (Nijmegen iig) hun spoeddienst opgeheven met de komst van Evidensia. Dat is nog niet zo lang geleden gebeurd. Ik verwacht dan ook niet dat ze dit weer gaan omkeren. Het is in die zin ook niet nodig, je kunt altijd bij evidensia terecht. Ook met de spoeddiensten die er voorheen waren moest je maar net mazzel hebben dat je een konijnkundige trof, want ze rouleerde die dienst met veel verschillende praktijken. Dat is helaas nu eenmaal zo. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het dierenziekenhuis Arnhem wel de capaciteit heeft om die uitbreiding op termijn te doen, mochten ze dat willen, dat is ook maar de vraag. Maar hoelang zijn ze nu actief, 2 jaar ofzo? Ook ten noorden van Arnhem, zijn de spoeddiensten opgeheven en moet je naar Evidensia in de late avond/nacht en in het weekend. Ze bedienen dus echt een hele grote regio!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een rondje gebeld van Arnhem tot Oss en heb het volgende begrepen:
1
Er is een tekort aan dierenartsen in het algemeen. Het werven van een aantal konijnkundige dierenartsen voor Evidensia is moeilijk.
2
Dierenartsen die niet bij Evidensia zijn aangesloten hebben een eigen spoeddienst, wat erop neer komt dat een dierenarts eens per week nachtdienst heeft en dan ook mensen spreekt die best tot overdag hadden kunnen wachten. Vanwege deze werklast, kiezen steeds meer praktijken voor de spoeddienst van Evidensia.
3
Het apart opzetten van een konijnenspoeddienst vergt een geregel en tijdsbesteding die dierenartsen op dit moment niet aan willen gaan. En ik ook niet.
4
Elk konijn dat buiten werktijden dringend hulp nodig heeft, moet maar net geluk hebben dat er op dat moment een konijnkundig arts dienst heeft, of het nu bij de eigen praktijk is, een weekendrooster of Evidensia.
 
Toch wil ik graag verder nadenken wat er voor konijnen te doen is.
Ik vraag  me af wat er allemaal bij komt kijken om een groep konijnkundige artsen te vinden voor Evidensia Arnhem. 
 
Ik had zelf al twee obstakels gevonden
1
de aangesloten praktijken leveren allemaal bij toerbeurt dierenartsen  voor de weekenddienst, en er kan niet  geselecteerd  worden op konijnkundigheid bij de inroostering.
2
dat eigenaren van een konijn maken weinig gebruik van dierenartsen. 
 
Mogelijke oplossingen voor een konijnen spoeddienst in onze regio zijn:
De bij Evidensia aangesloten dierenartsen zouden meer motivatie nodig hebben om zich bij te scholen in konijnen. En meer konijneneigenaren moeten meer bereid zijn voor hun konijn deskundigheid in te kopen. 
 
Ik heb Evidensia gemaild of ze hier een oplossing voor zien.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Evidensia mailde dat ze een speciaal kliniek openen voor konijnen, vogels en bijzondere dieren, in het midden van het land: Driebergen. Over een paar maanden gaat het open.

Fijn als je een zieke leguaan hebt. Voor konijneneigenaren is Wilhelminapark even ver weg.

aangepast door hemmel
vogels vergeten te noemen
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .