Ga naar inhoud

Hoge uitstap schuilhok


hisdijk
 Delen

Aanbevolen berichten

Ik heb een bejaard konijn dat altijd vrij op het dakterras rond kan lopen, en daar een soort standaard konijnenhok heeft staan als schuilhok. Ze kan hier altijd in en uit, maar het hok staat op pootjes waardoor ze een kleine sprong van zo’n 20cm moet maken om erin en eruit te komen. Ik heb al een klein trapje (soort kippenplankje) bevestigd en deze gebruikt ze om eruit te gaan. Er in gaat nog prima zonder. Maar de laatste tijd lijkt ze ook het trapje wat spannend te vinden, en wanneer ze hem neemt ziet het er ook niet heel soepel meer uit. De ondergrond van het dakterras zijn van die kunststof vlonderplanken, deze zijn ook wat glad om op te ‘landen’.
 

Nou is een nieuw schuilhok met lage instap natuurlijk een oplossing, maar dat vind ik een beetje zonde. Hebben jullie ideeën of oplossingen hiervoor, die ook een beetje passen bij een 12-jarig konijn? Een soort opstapje/trapje dat minder steil is? 

 

Ze springt trouwens ook nog zonder trapje of opstap op en van de loungebank die ook zo’n 30 cm hoog is. Maar ook dat vind ik een beetje spannend wanneer ze eraf springt. Ik heb het idee dat ze zichzelf nog 6 waant op het moment dat ze erop springt, maar vervolgens moet ze er ook weer af en dat oogt toch wel belastend voor dat oude lijfje …. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom is een schuilhok met lage instap zonde?

 

Als je er niet veel geld aan uit wil geven kun je altijd kijken of er tweedehands een hondenhok of schuilhok te koop is. Wel heel goed ontsmetten en naspoelen voor je het in gebruik neemt dan.

Maar ik denk dat dat wel echt de slimste oplossing is. Voor oude konijnen, konijnen met evenwichtsproblemen en gewrichtsproblemen zijn hokken met trapjes niet aan te raden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Eveenouja zonde … het is pas echt zonde (en dat is nog een understatement) wanneer ze zich verwond door het springen dus dat is relatief natuurlijk …

 

Maar meer zonde als in, het is nog een goed hok en van kunststof dus heel goed schoon te houden. Ik kan en wil er prima geld aan uit geven, maar probeer ook een beetje duurzaam te denken en zat daarom te denken in de hoek van een soort grotere/bredere opstap zodat ze in kleine hupjes eruit kan ipv een grotere sprong. 
 

Maar als welke vorm van trapjes en opstapjes dan ook niet meer verstandig zijn, zal ik kijken of ik de pootjes onder het hok weg kan zagen (zijn helaas niet te demonteren) en zo niet toch naar een ander schuilhok gaan kijken.

 

Ik denk dat het dan ook noodzakelijk wordt een ontmoedigingsbeleid los te laten op het springen op de loungebank … 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welk hok heb je nu precies? Meestal zijn de openingen vrij smal en is er niet veel ruimte om het allemaal wat minder stijl en smal te maken. Opstapjes worden ook lastiger naarmate konijnen ouder worden, dus ik denk dat een lage instap hok wel de meest simpele oplossing is 😅

 

En het hok met trapje hoeft toch niet weg maar kan voor volgende konijnen weer ingebruik genomen worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het konijnenhok eco sammy. Dit is eigenlijk een klein hok dat bedacht is om gewoon je konijn in te houden, maar ik heb hem zonder de grote deur staan en heb zelf een klein kippenplankje aan de voorkant bevestigd als trapje om eruit te komen. Het lukt me helaas geen foto toe te voegen van de constructie (gebrek aan geduld, want ik weet dat ik de instructie gewoon even goed moet lezen). 
 

Het gaat niet om een trapje in het hok, maar ervoor, waar in principe dus veel ruimte is. Maar het moet geen glijbaan gaan worden, dus ik dacht zelf aan een stuk of 4 grote kubussen van verschillende hoogtes waar ze helemaal op past, zodat ze met kleine hopjes van 5-7 cm in het hok kan. Lastig uit te leggen haha … 

 

Maar misschien is gelijkvloers dan wel de beste en makkelijkste oplossing voor haar leeftijd, net als met mensen 😉

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt ook met schijven van een boomstam werken. Of het trapje iets langer maken zodat het niet zo steil afloopt.

Onze konijnen hebben eigenlijk nooit moeite met trapjes gehad. Met kubussen kan ook dat is net zoiets als Lienappelsien schreef over haar stoeptegels.

Maar die kubussen moeten niet gaan schuiven.  En ook wat dwarslatjes op zo'n loopplankje maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou gewoon die pootjes voorzichtig afzagen. Met de nadruk op voorzichtig, want kunststof breekt best gauw. Je hebt wel een duur schuilhokje als ik het zo zie, ik had gewoon een dogvilla neergezet 🙈. Luxekonijntje 😄!

 

Een trapje zal ook wel werken denk ik maar afzagen lijkt me verreweg nog het meest prettig voor het konijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een trapje werkt dus niet goed, dat zit er al, maar die kan het konijn niet meer goed gebruiken. Bij mijn oude E.C. konijn had ik een mini schuilhuisje als opstapje, met daarop een oude handdoek voor meer grip. Maar ook dat ging niet altijd even soepel. Hopelijk is het gelukt met het afzagen en kan je konijn weer vrolijk in het uit het schuilhok.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pootjes zijn er inmiddels af en dat scheelt al een hoop! Maar er blijft een behoorlijke ‘drempel’ dus ik neem de tips voor stoeptegel of boomstamopstapjes ter harte en ga kijken wat het beste past. Dankjullie voor het meedenken en de tips!

aangepast door hisdijk
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist, hisdijk zei:

De pootjes zijn er inmiddels af en dat scheelt al een hoop! Maar er blijft een behoorlijk drempel dus ik neem de tips voor stoeptegel of boomstamopstapjes ter harte en ga kijken wat het beste past. Dankjullie voor het meedenken en de tips!

De pootjes van het hok hè, niet van het konijn 🙃

  • Haha 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .