Ga naar inhoud

Vraag geslacht


Sissi
 Delen

Aanbevolen berichten

Ik heb een vermoeden, maar van een onscherpe foto is het gewoon echt niet met zekerheid te zeggen. Het best laat je dit dus inderdaad controleren bij een dierenarts, en dan wel één met kennis van konijnen. 

 

Waarom een dierenarts met verstand van konijnen belangrijk is lees je hier:
https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

 

En er is ook een lijst met konijnkundige dierenartsen, daarop staan dierenartsen die door andere bunnybunchers zijn aangeraden.
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties

Ik heb al gebeld met da die zegt dat ik ws nog even moet wachten met geslachtsbepaling omdat het bij jonge konijnen moeilijk te zien is.dit konijntje is rond de 10 a 11 weken.

Als het wel een rammetje blijkt te zijn kan hij terug naar de eigenaar.we hebben namelijk zelf een voedster en zochten een vrouwelijk maatje voor haar erbij..

We hopen natuurlijk wel dat het een voedster is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom zoek je een voedster erbij? Met 2 voedsters is de kans juist veel groter dat ze elkaar niet liggen en gaan vechten, zeker als ze eenmaal volwassen worden en een eigen mening krijgen. De beste combinatie is een voedster met een gecastreerde ram, maar ook daarvoor geldt dat je niet zomaar twee willekeurige konijnen bij elkaar kunt zetten. Het zijn net mensen, wij willen ook zelf bepalen met wie we willen samenwonen.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Eens met @Marjoleink! Het is juist fijn als het een ram is, want de combinatie voedster - (gecastreerde!) ram geeft de meeste kans op slagen.
Met name als jullie het maatje willekeurig hebben uitgezocht, is het maar afwachten of de konijnen het met jullie keuze eens zijn.

Soms gaat het richting de herfst/winter nog best een poosje goed met 2 dames, maar als het weer voorjaar wordt, worden ze onder invloed van hun hormonen erg vervelend, waaruit regelmatig vechtpartijen ontstaan.


Dat jullie een maatje zoeken voor jullie voedster is heel fijn en een levensbehoefte van konijnen. Ik zou aanraden om hiervoor naar een goede konijnenopvang te gaan. Daar weten ze alles over konijnen en heb je heel veel keuze in konijnen qua karakter, formaat, kleur en leeftijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zitten de konijnen nu apart? Ze zullen nu ongeveer geslachtsrijp zijn, dus totdat de geslachten van beide konijnen duidelijk zijn moeten ze uit elkaar. Zorg ervoor dat ze ook echt niet bij elkaar kunnen komen, ze springen bijvoorbeeld zo over een hekje van 60 cm. 
 

Het zou juist fijn zijn als je een ram en voedster hebt, dat geeft de beste kans van slagen voor een gelukkig koppel. Zoals al is gezegd gaan 2 voedsters vaak vechten zodra ze volwassen worden. Een voedster en gecastreerde ram werkt vaak veel beter. Een ram kan gecastreerd worden als zijn balletjes zijn ingedaald, dat is meestal bij 3 á 4 maanden. Na de castratie moeten ze dan nog 14 dagen apart omdat de ram dan nog vruchtbaar kan zijn. 
Zet ze na die 2 weken niet zomaar in het verblijf van de een samen, maar lees hier eerst op het forum hoe je moet koppelen. Dan weet je hoe je dat het beste aanpakt en wat je kan verwachten. We geven dan ook weer graag tips.

 

Voor nu: uit elkaar houden totdat duidelijk is wat de geslachten zijn van beide konijnen. Als 1 een ram is, die zo snel mogelijk laten castreren. Als het 2 voedsters blijken dan is de kans vrij groot dat ze gaan vechten zodra ze volwassen worden. In dat geval kan je het konijn beter terugbrengen en een gecastreerde ram zoeken bij een goede konijnenopvang (er staat een lijst met goede adressen op deze website), de vrijwilligers helpen je dan ook met koppelen.

 

Hou je ons op de hoogte?

aangepast door Lienappelsien
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .