Ga naar inhoud

Konijntje overleden, op zoek naar nieuwe konijntjes


Bunnylover92
 Delen

Aanbevolen berichten

Afgelopen week is ons konijntje uit het niets overleden, aan vermoedelijk een hartstilstand of een ziekte die ze van kleins af aan bij zich droeg (1,5 jaar geworden) 😞 

Nu zijn we op zoek naar 2 nieuwe konijntjes uit hetzelfde nest, rammetje en een voedster. Mijn vraag is hoe dit van begin af aan in z'n werk gaat. Kunnen ze gelijk bij elkaar of moeten ze gescheiden leven totdat de ram gecastreerd is? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met het verlies van je konijntje.

Twee jonge konijnen nemen is redelijk ingewikkeld. Als ze 10 weken zijn moeten ze uit elkaar, om te zorgen dat ze zich niet voortplanten. Na een week of 3, 4 kan de ram gecastreerd worden, als zijn ballen zijn ingedaald. En dan moeten ze nog 14 dagen apart blijven. Daarna moet je ze weer koppelen op neutraal terrein, en hopen dat ze elkaar nog leuk vinden. Dat gaat vaak wel goed, omdat ze nog jong zijn. Maar als ze kort daarna gaan puberen dan krijgen ze een eigen mening en dan is het maar afwachten of ze elkaar nog steeds leuk vinden.

 Hierom adviseren we altijd om naar een goede konijnenopvang te gaan en een lief koppeltje uit te zoeken, of een konijn uit te zoeken en die daar te laten koppelen. Dan heb je niet het gedoe van de aparte huisvesting, als je volwassen konijnen neemt heb je niet de onrust van het puberen, plus dat de karakters bekend zijn en je dus een heel aaibaar konijn kunt kiezen, of juist niet. 

Mocht je toch naar een fokker gaan, wees je er dan van bewust dat het belang van de fokker is dat je met twee konijnen weggaat, en niet dat je juist geïnformeerd bent. Ik wil niet beweren dat alle fokkers je verkeerd voorlichten, maar we zien hier wel regelmatig vervelende situaties, die met betere informatie voorkomen hadden kunnen worden.

  • Mee eens! 6
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee gesloten en geopend dit topic

Daar zitten een paar hele goede konijnenopvangen 😄 Heb jij even geluk!

 

Konijnenopvang Joy in Kolham (groningen) raden we heel erg aan 😄  https://www.konijnenopvangjoy.nl/

 

Op de grens van friesland/overijssel heb je ook nog konijnenparadijs, ook een aanrader!

https://www.konijnenparadijs.nl/

 

Ik weet echt zeker dat je daar een prachtig konijnenkoppel kan vinden. Maar realiseer je wel dat deze opvangen wel strenge (maar in mijn ogen echt hele terechte) plaatingseisen hebben, controleer dus even goed of je er aan voldoet. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

2 broertjes zou ik niet voor kiezen, de kans dat dat goed gaan is nihil. 2 zusjes geeft ook een risico, iets minder dan 2 rammetjes, maar zou ik ook niet aanraden. Ook een broertje en zusje uit eenzelfde nest geeft zelfs nog risico's. Konijnen match je op karakter en die karakters ontwikkelen zich pas echt zo rond de 15 weken. Dan pas kun je dus gaan koppelen. Stel dat je konijnen van 8-10 weken oud neemt, dan betekent dat dus dat ze vanaf 10 weken apart moeten, dat je het rammetje moet laten castreren, dat kan als de balletjes zijn ingedaald, meestal zijn ze dan een maand of 3 a 4 oud. Al die tijd zit je dus met 2 konijnen waarvan je niet weet of ze elkaar leuk gaan blijven vinden. Dat geldt voor alle opties, de ene optie heeft alleen wat meer risico dan de ander.

 

Als je zeker van je zaak wilt zijn en toch 2 jonge konijnen wilt, zou ik gaan voor wat oudere konijnen van ongeveer een half jaar oud. Dan loop je minder risico's op mismatchen. Het voordeel van een opvang is wel dat je niet meer zelf hoeft te koppelen, zeker omdat je aangeeft 2 konijnen aan te schaffen, dan is een bestaand koppel of een voor jouw gemaakt koppel toch ideaal?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken geen goede konijnenopvang die een combinatie van 2 rammen of 2 voedsters uitplaatst, juist om het risico dat het mis loopt.  Het zal ongetwijfeld gebeuren bij de opvangen die konijnen er een beetje bij doen, en het niet als specialisatie hebben, maar ik zou het zeker niet aanraden.

 

De beste combinatie is een gecastreerde ram en een (ook gecastreerde) voedster. En dan ook nog eens op karakter bij elkaar gezocht in plaats van willekeurig door ons mensen op uiterlijk uitgekozen.  Wij mensen willen niet meer uitgehuwelijkt worden, maar zelf kiezen met wie we ons leven delen. Voor konijnen is dat net zo, ze kiezen hun partner het liefst zelf uit op karakter.

 

In de opvang zitten vaak al koppeltjes, maar ze kunnen als dat niet zo is ook aangeven welke konijnen als koppeltje samen kunnen. De meeste konijnen in opvangen zijn jong, de meeste konijnen worden voor ze een jaar oud zijn afgestaan omdat het niet is wat mensen er van verwacht hadden. Echt jong zit er ook, er komen zeker deze tijd van het jaar vaak ook wel nestjes binnen. Als dat echt je voorkeur heeft kun je dat aangeven. Onthoud wel dat het geen konijnenfabriek is waar ze op bestelling in het juiste formaat, kleurtje en met de juiste leeftijd van de lopende band rollen 😉 Nou heb je wel het "voordeel" dat deze tijd van het jaar de opvangen echt werkelijk tot de nok toe vol zitten, zo erg dat als je een konijn wil afstaan je maanden moet wachten voor dat lukt. Keuze genoeg zou ik zeggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag me af waarom je ze zo graag uit hetzelfde nestje wilt hebben ? Je hebt er vast een reden voor.

Ik heb alleen ons eerste konijn als jonkie gekocht, daarna ben ik altijd naar een opvang gegaan. Ik vind het ideaal dat je daar je konijn kunt laten koppelen aan een maatje die bij hem of haar past. En je geeft een konijn uit de opvang weer een fijn leven. Ik zou ook nooit meer voor jonge konijnen kiezen, je hebt er veel meer gedoe van. Ik vind ze als ze uit de puberteit zijn ook echt leuker geloof ik. Hebben ze toch wat minder hormonaal gedrag.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .