Ga naar inhoud

hok kuisen?


Aanbevolen berichten

Quote

Wanneer mag je het konijnenhok verschonen bij een nestje?

Het is niet aan te raden om het konijnenhok vaak te verschonen als de moeder een nestje heeft. Dit kan namelijk voor veel stress zorgen. Over het algemeen, als de moeder het rustig accepteert, kan bijvoorbeeld een mesthoek of toiletbak wel regelmatig verschoond worden. Doe dat niet op dag 1 als het nestje net geboren is, maar na een aantal dagen pas voor het eerst. En verschoon ook niet onnodig vaak, om de paar dagen of als het een ruim hok is ééns per week, is voldoende. 

De moeder heeft als het goed is een nest gebouwd voor de jongen van hooi, stro, haren en andere aanwezige nestmaterialen. Zeker buitenkonijnen bouwen in het voorjaar flinke nesten. Dat is niet voor niets. Het is dan in de nachten nog behoorlijk koud en het kan zelfs vriezen. Het gebouwde nest bied bescherming aan de jonge konijnen. Het is de bedoeling dat ze daar in opgroeien. Als het niet nodig is, moet je van dat nest dus echt afblijven. 

Moet het nest verplaatst worden, in verband met ongeschikte huisvesting? Is het nest echt vies geworden? Pas vanaf de 3e week zou je het nest dan kunnen verplaatsen en/of het vieze nestmateriaal kunnen verschonen. Is de moeder heel angstig, doe het dan niet. Ook als de jongen 3 weken zijn, zijn ze nog afhankelijk van de moeder. Het is wel de periode dat de jongen wat zelfstandiger worden, gaan rondkruipen. Maar ze hebben nog steeds de melk van de moeder nodig en de warmte van het nest en van elkaar. 

Deze en meer informatie vind je in het volgende artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje  Hopelijk kun je er wat mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .