Ga naar inhoud

Hulp nodig bij onverwacht nestje


Aanbevolen berichten

Hi iedereen,

 

sinds enkele maanden ben ik in het bezit van een koppeltje, mannetje en vrouwtje. Ze kunnen het van begin af aan erg goed met elkaar vinden. Dit waarschijnlijk omdat ze al vanaf dat ze +/- 8 weken oud samen zijn. Ik heb het mannetje circa 2,5/3 weken laten castreren met 4 maanden, maar dit bleek toch te laat te zijn. Je raadt het al.. Mijn voedster bleek toch drachtig en gisteren ochtend (07-05) kwam ik er achter dat ze een nestje hebben met 2 jongen.

 

Tot nu toe lijkt alles goed te gaan. De jongen zien er goed uit, het nest is in orde en ik heb het vrouwtje een keer zien voeden. Mijn konijnen zitten buiten in een grote beneden ren en kunnen met het trappetje naar het nachthok boven. Beneden in de ren staat nog een ander, zelf getimmerd, huisje als eventueel extra nachthok. Dit is ook waar het nestje met jongen zich bevindt. Ze liggen daar beschut, uit de wind en kunnen niet nat worden van regen.

 

Het mannetje zit samen in het hok met het vrouwtje en dit lijkt tot nu toe nog geen problemen te geven met het nestje er bij. Ze vertonen geen raar gedrag naar elkaar en het vrouwtje ’beschermd’ haar nest niet voor het mannetje. Het mannetje komt niet bij het nest in de buurt en lijkt hier ook niet per se geïnteresseerd in te zijn.

 

Nu is mijn vraag of iemand ervaring heeft met zo’n situatie. Wat kan ik het beste doen? Ik lees op internet dat het mannetje meteen van het vrouwtje en het nest moet worden gescheiden omdat hij ze misschien kwaad kan doen. Nu heb ik die indruk bij hem niet en ook is hij, nu hij inmiddels gecastreerd is, niet meer vruchtbaar dus het vrouwtje kan niet opnieuw drachtig raken. Ik zit een beetje met het dilemma om hem wel of niet apart te doen omdat wij deze week op vakantie gaan en er dan minder zicht op ze is. Daarnaast zou ik het ook heel jammer vinden als ik hem na een aantal weken opnieuw zou moeten koppelen aan het vrouwtje en eventueel de jongen.

 

Ik wil graag duidelijk benadrukken dat ik geen commentaar hoef over het feit dat ik een ‘ongewenst’ nestje heb. De jonge konijntjes hou ik gewoon zelf, ongeacht het geslacht.

 

Ik hoor graag jullie ervaringen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ervaring heb ik zelf niet (gelukkig), maar ik zou ze zeker wel uit elkaar halen. Hou er ook rekening mee dat als je ze zelf wilt houden, dat misschien niet in 1 groep kan. Familiebanden tellen niet bij konijnen, dus de kans bestaat dat ze elkaar niet mogen. Maar goed, dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Eerst de kleintjes überhaupt groot zien te krijgen. Als er rammetjes tussen de kleintjes zitten, moet je die met 10 weken ook weghalen, anders kan hij zowel de moeder als misschien een zusje bevruchten en dat kan helemaal de bedoeling niet zijn.

 

Had je de informatie-artikelen van Bunnybunch al gevonden? Bijvoorbeeld deze? https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .