Ga naar inhoud

Opgezette buik


NLP

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

Ik had wat vraagjes over oorzaken van een opgezette buik en hoe dit geneest, ik kan er online namelijk niets over vinden. Ik vermoed dat het gasbuik is, maar ik weet het niet zeker.

 

Mijn konijntje Coco heeft sinds afgelopen woensdag moeite met eten en poepen/plassen, dus ik ben na een dagje proberen te dwangvoeren naar de dierenarts gegaan. Toen was zijn buikje al een beetje stevig, maar nog niet heel erg. Dierenarts zei dat als hij nog wel at en bewoog, dat hij dan alleen een pijnstiller zou geven voor het gasbuikje en dat ik hem gewoon groenvoer moest voeren totdat hij weer beter was. Conclusie van hem was dat hij er niet zo erg aan toe was.

 

Twee dagen later ben ik toch weer naar de dierenarts gegaan, want zijn buikje werd steviger en hij had nog steeds niet gepoept (wel geplast, maar ook niet veel). Toen zijn zijn tandjes gecontroleerd en kreeg ik Ciceral (darmstimulerend middel) mee voor de zekerheid. Maar de conclusie was nog steeds dat hij er niet zo erg aan toe was.

 

Nu ben ik weer twee dagen verder en zijn buik is nu gewoon een ballonnetje. Het vreemde is dat zijn temperatuur normaal is en dat hij nog wel een beetje groente wilt eten en dus eetlust heeft. Hij poept echter nog steeds niet en ik heb het gevoel dat hij er niet op vooruit gaat. Ik weet dus niet of dit nou wel of geen gasbuik is. Heeft iemand ooit hetzelfde meegemaakt of kan herkennen wat er hier aan de hand is?

 

Morgen ga ik weer naar de dierenarts en dan ga ik vragen of ze een röntgenfoto kunnen maken, maar ik maak me echt ontzettend veel zorgen om hem nu. Hopelijk hebben jullie wat tips/ervaringen voor me!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je maar een advies geven, en dat is: bel morgenochtend een konijnkundige dierenarts en maak een afspraak op korte termijn.

Ik heb er geen ervaring mee, maar dit klinkt als een verstopping. Ik zou ook niet dwangvoeren geloof ik. 

 

Hier is de lijst met konijnkundige dierenartsen: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

Vaak kun je ook op de website wel zien of ze gespecialiseerd zijn in konijnen. Niet iedere dierenarts is dat, er wordt in de opleiding maar weinig aandacht besteed aan konijnen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag is de konijnenspecialist niet aan het werk en ik ga niet wachten tot morgenmiddag als ze er wel is. Goed dat je zegt dat ik even moet stoppen met dwangvoeren, want een verstopping in het maag-/darmkanaal klinkt inderdaad logisch. Ik kan om 0930 terecht bij een dierenarts met "veel ervaring" met konijnen, dus daar moet ik het mee doen. Ik heb in elk geval een lijst van alle klachten en bijzonderheden gemaakt en ik ga hameren op röntgenfoto's en een behandelplan voor de komende week met regelmatige checkups. Nogmaals, als iemand dit herkent, ik hoor heel graag je ervaring!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stop onmiddellijk met dwangvoeren inderdaad. Klinkt bij mij als een verstopping waarbij zich de maag nu gevuld heeft met gas. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts. Vraag sowieso naar röntgenfoto's zodat je weet wat er echt speelt. Als dit een verstopping is, vraag naar een laxeermiddel op basis van lactulose (ook te krijgen bij Kruidvat en dergelijke)

Mijn konijn had dit ooit, ze at zelfs nog, het rare beest. Maar dat is uitgedraaid op een operatie.

Ze heeft het gelukkig wel gehaald. Maar het was veel te close. Moest het daar bij jou op uitdraaien (wat ik echt niet hoop) ik heb mij ondertussen iets meer ingelezen hierin. Laat niet de maag open maken, maar vraag dat ze de verstopping inwendig proberen naar beneden te masseren, de overlevingskansen zijn hierbij veel groter/ minder kans op complicaties.

 

Maar dat zijn hopelijk zorgen die je niet zal hebben. Voor nu, ga naar de DA voor een foto en een goed behandelplan. Emeprid spuitjes en infacol hebben mijn dames ook al vaak geholpen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel erg bedankt voor je tips! Ik kom net bij de dierenarts vandaan en hij is nu opgenomen om de medicatie (voor het op gang brengen van de maag- en darmwerking) direct in de bloedstroom toe te dienen samen met wat vocht. Ze vermoeden dat er geen gas in de maag is, omdat hij nog vanuit zichzelf wilt eten, en dat er voornamelijk veel gas in de darmen zit. Ze zien geen opstopping. Ze vermoeden dat de oorzaak neurologisch is (hij heeft een ongeluk gehad) en dat daarom die maag-en darmwerking niet goed aangestuurd wordt. Voor nu is het vooral een "wait and see" approach, waar ik me eigenlijk niet zo fijn bij voel, maar we hebben niet veel andere keuze als het neurologisch is. 

 

Het aparte is dat ik de afgelopen keer gevraagd heb om een laxeermiddel, maar dat ze gewoon zeiden dat dit geen goed idee was wegens irritatie van de maag. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gezegd dat ik geïrriteerd was, omdat ik al twee keer aangegeven heb dat er gas ontstaat en hij niet poept. Mijn dierenarts reageerde hier niet zo goed op en zei letterlijk "we hebben je medicatie meegegeven en ik heb hem goed onderzocht, wat wil je nog meer?". Het was misschien niet netjes om dit tegen haar te zeggen (ik had daarna wel mijn excuses aangeboden, puur voor Coco), maar ik heb gewoon echt geen vertrouwen meer in deze dierenkliniek. Ik heb dus ook geen vertrouwen in de behandeling die ze me nu aanbevelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overigens heb ik geprobeerd om die buikmassage te geven, maar ik vond het eng worden toen zijn buik een ballonnetje werd. Moet ik de massage aan de zijkanten met beide handen geven of in het midden van de buik met één hand? Gebruik ik de vingertoppen alleen? En is het een stevige massage (indrukken van de buik) of een zachte massage (hard aaien)? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt sowieso alles goed gedaan met de informatie die jij hebt. Aandringen bij een DA hoort er jammer genoeg bij als je konijnen hebt, heb ik gemerkt. De meeste dierenartsen die ik ben tegen gekomen vinden dit niet zo erg, omdat ze kunnen toegeven dat ze het ook niet allemaal weten. Konijnen zijn exoten die niet grondig behandeld worden op school.

Lactulose irriteert niet, laxeermiddel op basis van paraffine wel, die zou ik zelf ook nooit geven.

 

Als er niet echt iets te zien is op de foto is in ieder geval teken dat het goed kan komen.

 

Goed van je dat je hierna wisselt van dierenarts. Als je niet het gevoel hebt de beste zorgen te krijgen, is het altijd beter om een andere te zoeken.

Misschien heb je wel iets aan de lijst met konijnkundige dierenartsen https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Buikmassages heb ik niet heel veel ervaring mee, maar ik heb altijd gehoord om voorzichtig met je vingertoppen van boven naar beneden te werken. Als je konijn het niet leuk vindt, meteen stoppen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanks, ik heb naar de lijst gekeken, maar ik heb geen auto ter beschikking 😞 Ik had eerst een fijne konijnendokter in Oegstgeest, maar zij werkt inmiddels ergens anders. Om 1630 kan ik Coco ophalen en hopelijk is hij er dan op vooruitgegaan. Ik heb wat filmpjes opgezocht over de buikmassages, dus ik weet nu waar ik op moet letten 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, ik heb me toch vergist, er zit er één op 10 minuten afstand! Ik heb gelijk gebeld en mocht ik me niet goed bij het gegeven advies/behandelplan voelen, dan kan ik vanavond nog langskomen voor een second opinion! Heel erg bedankt allemaal, en nogmaals hoor ik graag jullie ervaringen en tips, want dat is heel behulpzaam en ook geruststellend 🙂

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen die dagenlang niet keutelen krijgen inderdaad een opgezette buik. Ik vind dat er behoorlijk traag actie wordt ondernomen. Bedoel je  zit nu op dag 6, als er dan nog steeds niet gekeuteld is, dan wordt de kans op herstel ook steeds kleiner.

 

Ik zou vanavond maar voor de 2nd opinion gaan.

 

Mijn ervaring met dagenlang niet keutelen was dat ik het konijn uiteindelijk heb moeten laten gaan, de dierenartsen zagen het niet meer goed komen. Hij at nog steeds, maar er kwam niks meer uit. Niet keutelen is echt spoed! In jouw geval komt het opzwellen waarschijnlijk niet door verstopping maar doordat door het ongeluk wat hij heeft gehad de darmen zijn stilgevallen. In de darmen zat waarschijnlijk nog voeding en dat gaat gisten en zo zwelt een konijn dus op met gas. Het belangrijkste is nu dus beweging in de darmen krijgen, lukt dat niet, dan vrees ik het ergste. Is er nog beweging in de darmen te horen volgens de dierenarts?

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben net thuis van de dierenarts en alweer ben ik met medicijnen naar huis gestuurd. Klinisch gezien is hij te gezond voor deze dierenartsen om hem als ziek te zien. Ik wil graag een second opinion, maar ik ben inmiddels 300 euro verder, dus ik kan me dat gewoon niet veroorloven. 

 

Het goede nieuws is dat hij vanochtend nog een slijmerige keutel heeft gelaten, dus dat is een goed teken 🙂 En hij heeft nog steeds zijn eetlust en energie. Ik heb infacol, een pijnstiller en twee maagstimulerende medicijnen meegekregen en het bericht dat dit alles is wat ze voor nu kunnen doen. Ze hebben geeneens een tweede röntgenfoto gemaakt om te controleren of er al een effect is geweest van de medicijnen (waarvan ze hadden gezegd dat ze dat wel zouden gaan doen). 

 

Nogmaals, alle tips en suggesties voor wat ik nu nog (thuis) kan doen zijn welkom. Ik ben even sprakeloos en in tranen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De middelen die je nu geeft zullen in principe genoeg moeten zijn. Lactulose (laxatract) is iets wat de dierenartsen nog niet zo lang voorschrijven. Dat is het enige wat eventueel nog mist in het rijtje wat je opnoemt. Als je echt de stoute schoenen aan wilt trekken kun je eventueel lactulose kopen bij het kruidvat voor nog geen 7 euro. Het is natuurlijk wel verstandiger om even te overleggen voor je het aan je konijn geeft.

 

Een 2e rontgenfoto is natuurlijk wel weer 100 extra, bij mij konijn zouden ze dat ook doen, maar hadden ze het ook niet gedaan. Misschien vanwege de keutel? Dat ze al bewijs hebben dat er iets verschoven is? Het is wel hoopvol dat er nu iets uit is gekomen.

 

Ik kan me voorstellen dat je het er moeilijk mee hebt, zorg in ieder geval dat je hem goed warm houdt. Buikmassages kunnen ook, maar alleen als dat niet teveel stress geeft.

 

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lactulose zou ik in dit geval wel erbij durven geven als er geen of nauwelijks keutels komen. Het is een beetje erop of eronder en niet alle dierenartsen schrijven lactulose voor. Het kan wel een groot verschil maken. Even bellen of het mag kan uiteraard geen kwaad, ik zou het niet zonder overleg doen als je er geen ervaring mee hebt. Het is wel handig om in huis te hebben. Fijn dat er een slijmerige keutel uit is. Hopelijk volgt er snel meer...

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij zijn natuurlijk geen dierenartsen, maar lactulose wordt in steeds meer landen gebruikt voor konijnen. In Duitsland zelfs in een echt konijnen geneesmiddel. En in rodicare hairball bijvoorbeeld. Ik geef het in samenspraak met mijn DA telkens als ik kettingkeutels, of kleine keuteltjes zie, en ook iedere keer als ze geborsteld worden. Maar nogmaals wij zijn allemaal geen dierenarts, dus het blijft eigen risico, alleen zou ik er nu ondertussen alles tegenaan gooien dat ik had.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn inderdaad geen dierenartsen, maar de dierenartsen die ik heb gehad zijn in mijn ogen ook niet vakkundig of in elk geval luisterend genoeg geweest. Ik kijk terug op dit proces en ik heb na de eerste dag van dwangvoeren al aangegeven dat hij niet poept en hij een beginnende gasbuik heeft. Zes dagen later is dit exact het probleem wat hem de meeste problemen geeft. 

 

Hij heeft eetlust, hij heeft vechtlust. Zelfs nu hij moeite heeft met ademen door de dikke buik, eet hij met pauzes nog wat vers geplukt gras. Ik ga bellen naar de dierenarts voor een second opinion en ik ga deze alles voorleggen wat er is gebeurd en mijn opties bespreken. Maar zoals Kolino al noemt, is de darmwerking waarschijnlijk gewoon niet meer te redden na zo lang. Coco is echt een strijder en zo sterk, dus ik zal hem zeker nog een kans geven om te vechten. Maar wel met een naar mijn mening beter behandelplan. Maar euthanasie ligt ook op tafel, ik wil niet dat hij stikt en onnodig lijdt.

 

Ook al is gasbuik risicovol en overleven sommige/veel konijnen het niet, ik heb het gevoel dat het anders had kunnen lopen met Coco. Dat denk ik echt. 

  • Verdrietig 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop inderdaad dat Coco het gaat redden. Klinkt als een echte vechter.

Maar weet dat jij alles gedaan hebt om haar de beste kansen te geven.

In een ideale wereld zou jij niet meer van konijnen moeten weten dan je dierenarts. Jammer genoeg is dit echter vaak wel het geval.

Ik hoop dat het met de second opinion nog goed komt. Het wel nog eten maar niet poepen klinkt echt als Chibi een paar jaar geleden. Zij had een laat ontdekte verstopping. Ze at nog, en dan neemt niemand het serieus. Dus, eerst maar afwachten.

Na een halve week geen keutels was de laatste redding een operatie. Maximaal 10% kans op overleving, bij maag open snijden zijn er achteraf vaak complicaties, daarom mijn advies van de inwendige massage die ze tegenwoordig in Duitsland vaker toepassen. Maar ze hopste 2 dagen erna weer vrolijk rond in haar ren 😊

 

Ik duim heel hard mee dat het nu met de nieuwe DA goed komt met Coco 🤞

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel veel sterkte met het verlies.

Je hebt hem de beste kans gegeven, en een mooi leven met een leuk vriendinnetje. Koester die mooie momenten.

 

Probeer jezelf niet schuldig te voelen. Je hebt gehandeld met de informatie die je had.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .