Ga naar inhoud

Stinkende ontlasting


CelineS
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo!

 

Wij hebben twee binnen konijnen, een ram en voedster. Sinds een aantal weken merken we dat er een hele doordringende geur uit de wc's komen. Specifiek ook de drollen. Ik weet niet precies van wie ze af komen, maar ik denk van de voedster. Af en toe zitten er ook kleinere bij en ze zijn ook heel erg donker. De dierenarts heeft de ontlasting onderzocht en kan niks vinden.

Ze eten en drinken verder beide goed en zijn ook actief, eigenlijk niet anders dan voorheen.

 

Heeft er iemand enig idee wat het kan zijn? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe zien de keutels er uit? Zijn het de blindedarmkeutels of de normale keutels? 

 

Wormen komen bij konijnen ook vaak voor in de blindedarmkeutels, die zie je dan niet op de normale keutels terug. Dat maakt het lastig op te sporen, en ook lastig te behandelen, de blindedarmkeutels eten ze namelijk op en zo blijven ze zichzelf besmetten. 

 

Hier staat veel informatie over konijnenkeutels:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenkeutels

 

en dit gaat over wormen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/wormen-bij-het-konijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

Ik heb even een foto gemaakt is wat makkelijker met uitleggen. Af en toe zit er een ketting bij door wat haar, dit is niet elke dag. Ze hebben nu ook een gelijk formaat. Af en toe zitten er kleinere tussen. 

 

Het gaat echt om de normale keutels en ze stinken ook niet allemaal. Het kan soms een paar dagen goed gaan dat we het niet door hebben en dan de dag erna kom je binnen en ruik je het in de gang al.

 

Het gaat om die hele donkere, bijna zwarte keutels.

 

Misschien dan toch maar op zoek naar een gespecialiseerde arts 

20220423_100304.jpg

20220423_100215.jpg

aangepast door CelineS
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe oud is je voedster en is ze gecastreerd?

 

Zo van de foto ziet het er niet heel gek uit. Het is voorjaar, het kan hormonaal zijn dat de keutels wat meer ruiken, dat heb je soms ook met koppelingen.  Dat ze meer geur afgeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze is 8 maanden en vorige maand gecastreerd. De ram is eind december gecastreerd. Na haar castratie hebben we ze opnieuw moeten koppelen in de gang.

De geur komt nu zeker wel bij haar vandaan dus het zou inderdaad hormonaal kunnen zijn. Hopelijk trekt het dan weer weg. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

Ik zag net dit bij het mannetje, maar dat zijn zover ik kan zien gewoon normale blindedarm keutels. Al eet die ze niet op, ik vond ze eerder vandaag ook dus dat hou ik even in de gaten. Hij is ook degene die er hele kleine tussen heeft zitten van de normale keutels.

20220423_142702.jpg

aangepast door CelineS
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een voedster die sinds haar castratie ontzettende stink keutels heeft, en dit ondertussen al 4,5 jaar. Het hoeft dus niet per sé iets te zijn (kan wel natuurlijk).

Maakt ook niet uit wat ze eet, we weten altijd wanneer Chibi gekeuteld heeft 🤣

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik durf het niet te zeggen, het kan hormonaal zijn en met de herkoppeling te maken hebben, als dat zo is, dan zou het steeds wat minder moeten worden.

De vorm en de maat keutel zou dan wel gewoon normaal moeten blijven. Als dat wisselt, dan zou het op spijsverteringsproblemen kunnen wijzen.

De blindedarmkeutels stinken wel altijd meer, de normale ronde keuteltjes zou je niet echt horen te ruiken. 

 

Het kan ook nog helpen te kijken naar hoe je het verblijf poetst, welk schoonmaakmiddel gebruik je? Soms kan te veel of met een middel met te veel geur poetsen er juist voor zorgen dat ze veel geur afgeven in het verblijf. 

 

Zie ik trouwens op de foto houtvezel als bodembedekking? Zo ja, dat is vrij stoffig en niet zo aan te raden, op lange termijn kan dat luchtwegproblemen geven. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke goed om te horen dat het niet perse iets hoeft te zijn. Ik zie de kleinere keutels gelukkig niet elke dag, maar we zullen het in de gaten houden. 

Als de kleinere keutels aanhouden of meer worden ga ik terug naar de dierenarts.

 

De wc bakken maken we meestal schoon met water en/of wat afwasmiddel, maar soms ook detol. Maar dat is echt maar heel af en toe. 

 

Ja we gebruiken onderop hennepvezel en daarboven zaagsel, maar dan stoppen we met het zaagsel! Bedankt voor de tip.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .