Ga naar inhoud

Konijn met een scheve bek


Dee_Dee

Aanbevolen berichten

Het zit niet mee met arme Dikkie Dik. Vorige week 2x naar de dierenarts eerst vanwege pijn in het pootje, daarna voor een terugval en nu net weer naar de dierenarts vanwege een scheef bekje 😞 

 

Ik merkte gisteren ineens dat haar bekje niet meer recht oogde. Ook merkte ik dat ze wat moeite had met het eten van harde dingen, zoals haar biks (ze is weer overgestapt op de oude biks) en dat ze, waar ze voorheen de helft van een meadow loop snoepje in 1 keer op at, nu in delen eet. Bij het gapen merkte ik dat de ene kant de lip omhoog ging en bij de andere kant niet.

Ze heeft nog wel gevoel daar. Ze zat wat te eten uit mijn hand, waarbij ik voorzichtig met mijn duim over de wang aaide; ze was gelijk weg. Ik zag dat ze ook daar nog jeuk had. 

 

Maar ze eet en drinkt wel goed; de hooi, de groenten, de biks (dat duurt alleen wat langer) en ze kwam weer om snoepjes vragen (alleen als Murphy, het rammetje, erbij was, nope, vertrouwen is nog steeds erg weinig).

 

De dierenarts kon niets voelen qua een abces in de wang, maar zei dat als het binnen zit ze het zo niet kan voelen. Ze heeft ook in een bek gekeken, maar zag niet iets zorgwekkends. In het oor voelde ze wel flinke prop oorsmeer. Ze kon niet zeggen dat dat de reden was dat ze een scheef bekje heeft.  Omdat ze geen andere klachten heeft, dacht ze niet aan E.C.

 

Aangeraden werd om onder narcose verder te kijken naar het oor, deze gelijk schoon te maken en, als ze toch onder narcose is, om een van haar kiezen te slijpen, omdat ze daar de vorige keer een klein haakje hadden gezien. Dus volgende week hoor ik wanneer ze kan. Ik heb gelijk gevraagd voor een foto van haar bek, voor het geval dat er inderdaad iets in haar kaak bezig is (ze is dan toch onder narcose). 

 

Ik wilde haar in juli laten castreren, maar ik denk dat ik dat maar even uitstel. 2x narcose zo vlak achter elkaar is niet goed.

 

Ik hoop dat het niet iets ernstig is!!

 

Hieronder een voor en na foto. Het is misschien niet extreem goed te zien.

2022-03-07 22.05.54 - kopiek01.jpg

2022-04-01 07.21.12 - kopie01.jpg

aangepast door Dee_Dee
Een regel toegevoegd.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend! Bedoel je met een scheef bekje dat haar kaak niet goed staat, of dat echt het hoofd scheef staat?

 

Ook bij weinig / alleen dit als klacht zou ik persoonlijk met fenbendazol gaan behandelen tegen EC. Het komt echt regelmatig voor dat er maar één klacht is, en dat is niet eens altijd standaard een scheef hoofdje, maar kan heel wisselend zijn. En het is een ontwormingsmiddel, dus ook niet zo heftig dat het erg is als je behandeld, en het is toch geen EC. Dan heeft ze in ieder geval een wormenkuur gehad 😉 Beter zeker, dan later alsnog moeten gaan starten, hoe eerder je begint als het EC is, hoe beter de behandeling over het algemeen aanslaat. Wachten tot er meer klachten komen en dan pas behandelen, zou zonde zijn.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een leuk konijn! Ik ben het met Evee eens, in dit geval zou ik denk ik ook een kuur 2 weken hoog en 2 weken lage dosis doen (met eventuele verlenging). Naast alles wat je zelf al aangeeft te gaan doen uiteraard! Want je wilt gebitsproblemen en dergelijke ook uitsluiten in dit geval. Dus heel goed dat ze onder narcose gaat en je dan ook een foto laat maken.

Wat betreft castratie in juli, dan ben je alweer een paar maanden verder. Een gezond konijn kan dat wel hebben, als het toch E.C. blijkt zou ik zelf wel eerst dat onder controle willen hebben voordat ik het konijn nog een keer onder narcose doe. Omdat narcose een aanslag is op de weerstand.

Hopelijk weet je gauw meer over wat er aan de hand is, beterschap voor je konijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt!!!
Ja, ze heeft een beetje pech. Arm meissie 😞
 

Ze houdt haar kop niet scheef. Het lijkt alsof een kant van haar gezicht dikker is dan de andere. Ik dacht zelf dat het facialis paralyse was. Vooral omdat ze toch best veel last heeft van overmatig oorsmeer, wat tot een oorontsteking kan leiden, wat weer kan leiden tot de blokkade van de zenuw. Dit is een conclusie van een ultraleek, dus kan er ook gigantisch naast zitten.  
 

Is een dikkere wang ook een teken van E.C.?

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 minuten geleden, Dollie zei:

Bedankt! Ik had gisteren inderdaad dit gevonden. De foto’s aldaar leken erg op hoe haar bekje er uitziet. De dierenarts zei dit niet (maar ik weet niet hoe konijnkundig ze is). 
 

Ik hoop ergens dat het door die oorsmeerprop komt. Ik heb veel slechte ervaringen gelezen als het een abces blijkt te zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie wel duidelijk verschil op de foto's hoor, op de onderste foto voor de kijker rechts is het flink verdikt. Dat wijst niet op ec, eerder inderdaad op een ontsteking of facialis paralyse als ik die foto's zie. Ik hoop dat je snel duidelijkheid krijgt.

Abcessen zijn rot, zeker in de kaak. Maar niet kansloos. Al vind ik wel dat je naar de aard van het konijn moet kijken of je de behandeling aangaat of niet. Als het konijn schuw is vind ik dat wel heel heftig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

27 minuten geleden, Eefje zei:

Ik zie wel duidelijk verschil op de foto's hoor, op de onderste foto voor de kijker rechts is het flink verdikt. Dat wijst niet op ec, eerder inderdaad op een ontsteking of facialis paralyse als ik die foto's zie. Ik hoop dat je snel duidelijkheid krijgt.

 

 

facialis paralyse kan toch ook door EC komen? Of heb ik het mis?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens de website van de Wilhelminakliniek kan het komen door een abces, oorontsteking, E.C. of, wat ze zelf zeggen, dat ze vaak geen oorzaak kunnen achterhalen. Herstel gebeurt soms, maar vaak niet. 

 

Ik kon niets vinden over quality of life; of ze hier goed mee kan verder leven op die website. Op een Engelse site had ik daar wel wat over gevonden. Deze zei dat konijnen hiermee goed kunnen leven. 
 

Bij mensen heet dit aangezichtsverlamming, of Bell’s palsey. Ik kan me herinneren dat studiegenoot dit had op haar 15e. Dat heeft toen een paar maanden geduurd voor de zenuwen weer hersteld waren. Ze konden bij haar toen geen reden ontdekken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een update 😀:

Vandaag is Dikkie Dik geholpen aan de oorsmeerprop en aan 2 kiezen die haakjes/onregelmatigheden hadden.

 

De dierenarts vertelde voor ze begon dat ze vermoed dat er een oorontsteking zat, wat misschien de verlamming in de kop zou verklaren. Ze vertelde er ook bij dat er een grote kans is dat het niet hersteld.

 

Mocht het oorsmeer weer problemen geven, dan zou Dikkie Dik naar het Wilhelminapark moeten, omdat ze daar meer ervaring hebben. Dan zou er een incisie gemaakt moeten worden om de gehoorgang bloot te leggen en weg te halen (? dat laatste weet ik niet zeker)

 

Voor nu is ze weer terug (en weer boos op en bang voor mij). 

 

Voor het geval het een oorontsteking is, heb ik antibiotica (Doxycycline) voor 7 dagen gekregen.
Ook moet ik weer voor 3-5 dagen pijnstilling (Metacam) geven en 1-2 x per week met Otoclean het oor spoelen. 


Ook moet ik haar weer een paar dagen binnenhouden. 
 

Het rammetje zag wel gelijk zijn kans schoon en wilde dominant worden. Dan weet ik dat, wanneer ze geopereerd wordt, Murphy even een dagje niet bij haar moet zetten (wel eventueel met een afscheiding ertussen). 
 

Dus dat worden weer stressvolle dagen 😱

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt! Siem heeft het gehad. Bij hem viel de operatie en nazorg erg mee en is het oor goed hersteld. Het is intensief maar als je een tam konijn hebt en je krijgt geen complicaties dan is het te doen wat mij betreft  Maar... Bij Siem worden de abcessen in zijn oor door een heel vervelende en resistente bacterie veroorzaakt, zijn andere oor is ook chronisch ontstoken. Zijn snot komt daar ook door. Hij heeft allerlei soorten antibiotica gehad, maar eigenlijk helpt hierbij alleen duplocilline en draxxin. Zeker bij dit soort oorontstekingen is het goed om uit te laten zoeken welke bacterie erin zit zodat je gericht kan behandelen. Bij Siem zijn ook een paar keer abcessen verwijderd, maar dat komt toch steeds terug en dan is een lateral wall resection de enige kans op herstel. Er is ook best een uitgebreid topic over geweest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Sorry voor de late reactie! 
 

Bedankt voor het toelichten Kolino en Jamesthebunnybutler! 
 

Eergisteren voor controle naar de dierenarts geweest, waar ze zei dat de ingreep inderdaad intensief is, maar met een rustig konijn goed te doen is. Fijne is dat ze zelf ook een konijn gehad heeft. Helaas voelde ze wel alweer een bolletje oorsmeer. 
 

Gisteren de ene oor met Otoclean gedaan, maar van inwrijven geen sprake, want ze sprong alweer uit mijn handen. (Weer circa 15 min bezig geweest om haar te pakken te krijgen. 🙄)

 

Bedankt iedereen! Hopelijk houdt alles zich nu een beetje rustig 🤞

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .