Ga naar inhoud

Hoeveel konijntjes kunnen we houden?


AvB
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

We hebben op oudjaarsdag een onverwacht nestje konijntjes gekregen. We hebben al een koppeltje van 1 (op 1 dec 2021 gecastreerde) ram en 2 voedsters. Ondanks dat we de ram al langere tijd apart hadden zitten is het toch mis gegaan met een van de voedsters, die een nestje van 6 gezonde konijntjes heeft grootgebracht. Dit nestje bestaat uit 3 voedsters en 3 rammen (door onszelf beoordeeld en vandaag door dierenarts bevestigd)

We hebben nu in totaal 9 konijnen. Het liefst zouden we ze allemaal willen houden. We hebben een grote buitenren (ca 4 x 2 mtr) met een dubbel hok. Momenteel zitten ze 'savonds en 'snachts nog in een binnenhok, maar dit wordt eigenlijk te klein. Dus zodra het kan ivm nachtvorst willen we ze allemaal buiten laten.

 

Nu is echter de vraag of een groep konijnen bestaande uit 1 volwassen gecastreerde ram, 2 volwassen voedsters, 3 jonge ongecastreerde rammen, en 3 jonge voedsters samen goed gaat? Ook als we de jonge rammen tzt laten castreren? We lazen dat er in een groep konijnen niet teveel rammen moeten zitten omdat deze anders verstoten worden. Wat raden jullie aan? 

Alvast bedankt voor het meedenken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor 9 konijnen is 4x2 meter wel een beetje klein. Je kunt hierin ongeveer 4 konijnen kwijt. Een groep van 9 is ook wel een hele klus, het moet allemaal maar met elkaar samen willen leven. De verhouding ram-voedster is in principe wel goed. Over 2,5 week zul je de 3 ongecastreerde rammetjes moeten scheiden van de voedsters om nieuwe nestjes te voorkomen.

 

Hoeveel graden zijn ze gewend, want het klinkt alsof je ze deels binnenhoudt. Eigenlijk kunnen ze pas na de ijsheiligen naar buiten, de kans dat er dan nog nachtvorst komt is te verwaarlozen, maar dan zit je in mei. Dan moet je alle rammen al gecastreerd hebben. Garantie dat het werkt met z'n allen heb je dus niet.

 

Qua ruimte zul je flink moeten uitbreiden 9x2m2= 18m2 en met zoveel konijnen zou ik zeggen, liever teveel dan te weinig ruimte. Misschien kunnen de mensen met groepjes konijnen je meer vertellen over de kans van slagen. Ik vind het een hele uitdaging en best een risico. Dus een plan B, wat als het niet lukt, zul je zeker achter de hand moeten hebben.

 

 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie!

Ze zitten overdag buiten en savonds/snachts nog in de (onverwarmde) garage. Daar is het niet warm maar iig vorstvrij.

 

Goed te weten dat een groep niet per definitie goed gaat. Misschien staan we 1 of 2 koppeltjes af. Het gaat nu met zn allen wel heel goed, maar ze zijn nog wel jong.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groepen zijn inderdaad bewerkelijk. De beste kans op een succesvolle groep is als die op karakter gematcht is en met volwassen konijnen. In jouw geval heb je dus nogal wat risicofactoren. Het klopt wat je zegt, kleintjes gaan altijd goed samen. Maar al die kleintjes gaan straks puberen. 1 puber kan al flink roet in het eten gooien, laat staan 6. Je kunt geluk hebben, dat het allemaal gemakkelijke konijnen zijn die ook graag in een groep leven. Maar als je er ook maar een etterbak tussen hebt zitten die echt niet sociaal vaardig is (mijn ram is er zo eentje), of twee die elkaar niet kunnen luchten, dan heb je een probleem. Ook kan het zijn dat je er konijnen tussen hebt zitten die niet gelukkig zijn in een groep, die veel beter tot hun recht komen in een koppeltje en hun weg niet vinden in de dynamiek van de groep. Dan heb je niet direct knokpartijen, maar wel een konijn wat in een andere situatie veel beter af zou zijn.

 

Sowieso heb je een gigantische ren en veel schuilplekken nodig om dit een eerlijke kans te geven. Met zo'n grote groep heb je kans dat er koppels binnen de groep ontstaan, die niet bij een ander koppel van de groep in het schuilhuis willen.

 

Al met al een spannend plan, zeker met zoveel konijnen, maar 1 extra koppeltje bij je ram en voedsters geeft dezelfde risico's, alleen dan niet maal 3. Het is nu niet te voorspellen hoe het gaat lopen, alles hangt af van hoe de karakters zich gaan ontwikkelen en of die samen willen leven.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb weinig directe ervaring met groepen, maar ik denk dat je met 6 konijnen tegelijk in de puberteit echt zult moeten zorgen voor veel ruimte en voldoende schuilmogelijkheden. Dan hebben ze in ieder geval de ruimte om elkaar te ontlopen. Inderdaad de 18 m2 die @Kolinoaangeeft of meer.

 

Verder ligt het echt aan het karakter van de konijnen of ze in zo'n groep gelukkig zijn. Sommige konijnen doen het heel goed in een groep, anderen vinden het echt niet prettig. Ik heb bij de opvang waar ik vrijwilliger ben beide kanten al vaak gezien. Afstand van een van de konijnen uit een groep omdat ze duidelijk niet op haar plek was, een koppel dames dat juist door er een ram bij te zetten daarna een heel goed drietal werd. In een groepskoppeling was er een ram die zich de koning te rijk voelde met 4 dames om zich heen, maar ook eens een voedster die steeds stil in een hoekje bleef zitten tijdens de koppeling omdat het veel te druk was voor haar.

Als je het wil proberen, hou dan rekening met alle mogelijke scenario's, ookal betekent dat misschien dat (een van) jouw eerste konijnen niet in een groep kan leven.

 

Mocht je besluiten om niet aan de groepskoppeling te willen beginnen, of niet met alle 9 konijnen, kijk dan ook eens bij konijnenopvangen voor afstand van de jonge konijnen. Zij stellen eisen aan de toekomstige eigenaren en ze gaan altijd gekoppeld weg, waardoor je zeker bent dat ze een goed thuis zullen krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .