Ga naar inhoud

Konijn valt af en is nat


Berktoppie

Aanbevolen berichten

Hoi, mijn konijn van bijna 2 jaar is erg nat. Zijn kin, borst, buik en zijkant. Het begon met plakpoep en kreeg een antibiotica spuit. Deze werkte niet waarna ik hem 10 dagen antibiotica in zijn bek heb gespoten. Toen begon hij af te vallen en wast zich de hele dag. Hij heeft een paar dagen niet gegeten en nu alleen loof van wortels en witlof. Brokken lust hij niet meer. Hij stinkt heel erg. Hij zit nu binnen omdat ik bang ben dat hij onderkoeld raakt. Heeft iemand hier ervaring mee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb jouw bericht even verplaatst naar het onderdeel gezondheid, dan zul je misschien wat gerichter antwoord krijgen.

 

Dat klinkt niet best. Weet je zeker of jouw dierenarts wel genoeg ervaring heeft met konijnen? Dit is helaas niet vanzelfsprekend, omdat het in de opleiding maar kort aan bod komt en ze zich dus echt zelf moeten bijscholen. Op deze lijst staan dierenartsen waar leden hier op het forum goede ervaringen mee hebben: https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Hoe bedoel je precies dat hij nat is, is het kwijlen, of van urine? 

 

Het zijn wat uiteenlopende klachten, dus ik kan het niet precies plaatsen, maar ik zou over twee dingen meer informatie opzoeken of dat herkenbaar klinkt en dan naar een gespecialiseerde dierenarts gaan.

Het zouden tandproblemen kunnen zijn. Daar gaan konijnen soms van kwijlen en het zou verklaren waarom hij geen brokken eet. De dierenarts kan dit alleen met zekerheid zeggen als het konijn onder narcose is. Met een kijkertje in de mond kunnen ze wel iets zien, maar niet de achterste kiezen. 

Het zou ook EC kunnen zijn. Daarvan vallen konijnen vaak af en raken ze soms deels verlamd, waardoor hij bijvoorbeeld zijn urine laat lopen. 

 

Hier staat een stukje over gebitsproblemen, of misschien zie je iets anders dat herkenbaar klinkt:  https://www.bunnybunch.nl/informatie/ziektes-en-medisch-problemen-bij-konijnen

 

Hier vind je meer informatie over EC: https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

 

Lees je even in of het herkenbaar klinkt zodat je misschien gerichter bij een dierenarts de klachten kunt aangeven en ga dan naar de dierenarts, dit klinkt als iets waar hulp bij nodig is.

 

Goed dat je hem binnen hebt gezet, dat lijkt me nu erg verstandig als hij nat is en slecht eet. Nog een laatste tip: let erop dat hij wel iets blijft eten, zoals hooi, groente en kruiden als hij dat gewend is. Als hij stopt met eten moet je echt met spoed naar de dierenarts, anders kunnen na 24 uur zijn darmen stilvallen en dat is vrijwel zeker fataal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt inderdaad niet goed. Is de plakpoep onderzocht? Het kan coccidiose zijn, dat klinkt heel aannemelijk. Dat is opzich goed te behandelen, maar dan moet je wel de juiste middelen meekrijgen. Ik denk dat jouw konijn meer nodig heeft, zeker als je denkt dat het onderkoeld is. Misschien is het uitgedroogd en heb je een vochtinfuusje nodig. Ik zou zeker nog een keer naar de dierenarts gaan, eventueel een andere. Niet te lang mee wachten. Goed dat je hem naar binnen gehaald hebt. Sterkte!

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .