Ga naar inhoud

Koko heeft blaasgruis


Lianne74

Aanbevolen berichten

Zal morgen de DA dan nog eens bellen, maar de vorige week heeft ze ook steeds 2,4 ml metacam gehad toen ze dachten dat het blaasontsteking was, eigenlijk niets gezien aan spijsverteringsproblemen qua keutels enzo. 

 

13 minuten geleden, Marjoleink zei:

Je zou kunnen proberen of Koko dwangvoer van een lepeltje wil eten. Bij mijn konijnen werkt dat goed, en het geeft minder stress dan met een spuit.

Kwestie van een beetje op het bekje smeren zodat ze het aflikt. Als ze er trek in heeft dan gaat ze waarschijnlijk wel eten. 


We zullen dat straks eerst nog eens proberen, wellicht dat het werkt.

Bedankt allemaal!!


 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanmorgen bij de DA geweest voor controle, aangezien ze toch nog steeds vrij rode urine heeft. Vanmorgen wilde het eten ook niet echt op gang komen. Nu na de Emeprid begint ze weer redelijk wat te eten aan hooi. Groenvoer gaat er nog makkelijk in. Gisteren kwam het eten ook moeilijk op gang, maar daarna bleef ze lekker dooreten.

Bij de DA voelde het buikje goed en zag het er allemaal rustig uit, maar in de urine zat toch nog bloed en ontstekingwaardes, vandaar dat we naast de Emiprid en Metacam ook nog Sulfatrim moeten geven. Ze is verder wel levendig en alert.

Dus het is nog even spannend of we de komende dagen een echte verbetering gaan zien.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, Boefje zei:

Ah wat vervelend. Nog even doorzetten dus. Hopelijk gaat het allemaal goed en is ze snel weer beter. De arme snoes. 


Dat hopen we ook, op zich is ze nog wel zindelijk, verder niet nat van achter. Het eten gaat redelijk, groenvoer geen probleem (maar wel bang voor diarree), hooi en brokjes gaat gedurende de dag nog wel met beetjes erin. Keutels zijn nog steeds netjes.

Zijn er nog dingetjes waar we extra op kunnen letten qua eten, kruiden? (ze krijgt nu timothy hooi, komkommer, wortelloof, wortel (beetje), bleekselderij, selderij (beetje), witlof, radijslof en andijvie).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op zich is het niet raar hoor dat op en af biks eten. Ze heeft nog pijn. En pijnstilling werkt ook uit op een gegeven moment. Geef je nu wel 2x daags? Dat is voor een konijn belangrijk. Zolang de ontsteking niet weg is zal dat eten nog wel zo blijven gaan denk ik. Zolang het fabriekje het maar blijft doen. Eten poepen en plassen. Verder in de gaten houden dat ze niet onderkoeld raakt. Koude oortjes en plek in het nekje  koud in combinatie met heel zielig erbij zitten is vaak een teken van onderkoeling. Wat ik dan altijd doe is een petflesje met heet water vullen in een oude sok doen en het konijntje bij me houden in een dekentje gewikkeld met de petfles. Oortjes vooral ook bedekken. Maar iedereen doet het anders. Maar dat hoeft niet te gebeuren. Dus een tip voor het geval dat. Wat verse kruiden en groenten klinkt het wel ok. Ik gaf nooit zoveel verschillende dingen omdat mijn konijn er gevoelig voor was. Maar als jou konijn er gewoon tegen kan en het ervoor zorgt dat ze blijft eten zou ik er vooral mee doorgaan. Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 24-12-2021 om 21:05, Kolino zei:

Wat gek, ik kom op 0,8ml per keer uit. Ik ken wel verhalen van dierenartsen die een hoger dosis voorschrijven, maar dan nog kom ik uit op 1,6 ml per keer. In het laatste geval geef je 1 mg per kg, ik dacht dat hier de max lag? Iemand anders die dit zeker weet? Die 0,8ml is een hele veilige dosis (0,5mg per kg) en is een dosering die normaliter gebruikt wordt. Het klopt dat metacam spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, het vertraagd de darmen. Nou ja, doe maar gewoon wat de dierenarts zegt. Het kan best zijn dat de dierenarts gezien de zwaarte van de ingreep en de pijn die dit veroorzaakt, voor een hoge dosis heeft gekozen. 


Sorry, het is een andere schaalverdeling op het spuitje, we geven nu op voorschrift van de DA voor 2,4 kg hond aan Metacam, komt overeen met 1,5 ml metacam.

Heb het gisteren nog bij de DA nagevraagd en er werd mij gezegd dat ze het altijd zo voorschrijven en het dan de hele dag goed werkt. Denk wel dat het langer dan 12 uur werkt, maar ik twijfel er inderdaad aan dat het genoeg is om 24 uur te werken, wellicht dat ze daarom de uren voor de nieuwe pijnstilling wat minder eet. Maargoed vannacht om half een (Pijnstilling 's morgens om half 10 gegeven) zat mevrouw toch nog redelijk wat hooi te eten. 

Zou het dan toch zijn om de darmen actiever te houden, op het moment dat het middel uitgewerkt is, en pijnstilling nog iets doorebt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig blijft het fabriekje het nog doen, ze eet regelmatig een beetje, plast en poept. Vanmorgen had ze veel warmere oortjes dan de afgelopen dagen gelukkig. De urine zag er vanmorgen ook niet meer rood uit, dus lijkt verbetering te komen.

Ze heeft altijd wel redelijk wat groenvoer gehad, dus dat scheelt wel. Nu liggen ze voor het eerst weer overdag buiten het hok in de ren (in huis) lekker dicht tegen elkaar aan.

Het rompertje is wel een minpunt, zit ze continue aan te trekken en knagen pff, zou ze 10 dagen om moeten houden vanwege de hechtingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ahh, kijk dat verklaart een hoop, 1,5 ml klinkt wel kloppend. Wel raar dat het maar 1 keer per dag hoeft, want daar is zoveel onderzoek naar gedaan. Het metabolisme van konijnen is sneller en pijnstilling is na 12 uur echt uitgewerkt.

 

Ik zou het rompertje ook eerder uit doen, het is natuurlijk wel zo dat ze beter aan de romper kan knagen dan aan de hechtingen, maar als het teveel stress oplevert is het ook niet echt bevorderlijk voor haar herstel. Ik had hier bijvoorbeeld wel een hechtingenknager, daar moet je wel alert op zijn, als je de romper uit doet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bij de Postwagen ook een keer pijnstilling gekregen voor 1 keer per dag. Dat trok ik ook in twijfel, en later bleek dat het inderdaad 2 x per dag moest zijn. Maar goed dat ik zo eigenwijs was... Ik zou die dosering ook nog even checken door te bellen, desnoods naar een andere praktijk. Truitje zou ik ook uittrekken hoor. Met de sterilisatie hebben al mijn voedsters nooit een rompertje aangehad en ze zijn allemaal netjes van de hechtingen afgebleven. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog even na zitten denken, maar volgens mij is 1kg hond gelijk aan 1mg, oftewel afgerond 0,67ml. Wat ik al zei je geeft maximaal 1mg per kg. Dus het maximum voor jou ligt bij 1,6ml = 2,4 hond. Het klopt wel, maar de dosis is wel het maximale. Ik geef zelf liever de helft, verdeelt over 2 keer per dag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels toch weer contact gehad met de DA van de Postwagen over de dosering Metacam. Hun geven aan dat er enkele jaren geleden een onderzoek is gedaan bij de Universiteit van Utrecht samen met de fabrikant en dat daaruit is gekomen dat deze dosering van 1 keer per dag het beste is (bij 2 x een lichtere dosering per dag heb je namelijk ook momenten dat de werking iets minders is). Een aantal weken geleden had ze ook nog contact gehad met Wilhelminapark in Utrecht en deze zijn inmiddels ook overgestapt op de 1 x per dag dosering en dan het maximale. Verder had ze onlangs nog met een pas afgestudeerde DA gesproken en deze gaf ook aan 1 x per dag is beter. Dus hou me daar dan toch aan vast.

Het rompertje uitdoen vond ze voor nu nog geen goed idee, risico dat ze aan de hechtingen gaat zitten is te groot. En de onze is inderdaad een knagertje. Ik kijk het nog een paar dagen aan en kijk dan verder. Ze eet (beetjes verspreid over de dag), drinkt, plast en poept nu redelijk en is sinds vandaag meer in de ren te vinden dan in hun hok. Ze moet het nog even volhouden pfff, maar waarschijnlijk maak ik me ook veels te druk om vanalles.

Ze is natuurlijk al 7,5 jaar en dan zal zo'n operatie best heftig zijn, als ik dan nu al zie hoe levendig ze soms kan zijn. D'r vriendje is ook erg lief voor haar😍



 

aangepast door Lianne74
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef ook altijd twee keer per dag, maar alle goede dierenartsen die ik gesproken heb adviseren 1x per dag. Misschien zijn ze dus toch teruggekomen van de 2x per dag. Volgens mij is 1 mg/kg idd de maximale dosis, maar mijn dierenarts gaf aan dat ze in Engeland op 1,5 mg/kg zitten en dat dat ook goed onderzocht is. De kans op problemen door die dosis scheen heel klein te zijn. Voor korte tijd maak ik me niet zo druk om de maximale dosis die we in NL hanteren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dosering klopt sowieso, dat heb ik je voorgerekend 🙂 1 keer per dag is nieuw voor mij, maar goed als dat de nieuwe inzichten zijn, dan kun je het beste dat volgen. Hopelijk mag ze er met een paar dagen weer vanaf. Het is niet gek dat je je druk maakt, het is niet niks, eerst de blaasproblemen, toen ook nog baarmoederproblemen en een dame die ook niet meer de jongste is, ik zou hem ook knijpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, heb wel vertrouwen in de DA wat betreft de Metacam, dus hou het toch bij de 1 x per dag (toch een paar keer gevraagd of het klopte, vandaag dan dus het duidelijke antwoord). 

De Emeprid willen we morgen gaan afbouwen naar 2 x per dag (gelukkig nog geen diarree ervan). Even kijken hoe het dan gaat, de ren ligt nu overal vol met hooi, zodat ze het overal tegenkomt en dan steeds een paar sprietjes er van eet, het voor d'r bekje houden werkt ook. 😃

Dankje, is altijd fijn om er met mensen over te praten met begrip en gevoel voor konijnen.



 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .