Ga naar inhoud

Onmogelijke keuze


Anne1996

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal, sorry voor het lange verhaal maar ik moet dit even kwijt ik voel me echt zo rot.. 

 

2 maanden geleden is mijn konijntje Thea geholpen aan blaaszand. Dit is uiteindelijk verholpen maar de problemen waarvoor ze geholpen werd bleven. Thea is al 6 maanden niet meer zindelijk en plast overal door het hele hok. 2 maanden na de operatie voor het blaaszand merkte ik dat het slechter met haar ging. Haar complete onderkant (buik en billen) waren zeik nat van de urine. Ze plast nu op de plekken waar ze zit of ligt, en blijft er dan in zitten of liggen. 
 

Vorig weekend ben ik naar de spoed dierenarts geweest. Ze vertelde me dat Thea ongeneselijk ziek is, haar nieren werken niet meer goed wat betekend dat ze veel drinkt, veel plast en geen controlere heeft over haar blaas. Bijna al haar waarden waren slecht. Door een nacht een vocht infuus te hebben gehad gingen haar waarden iets omhoog maar niet voldoende. De dierenarts gaf me een keus. Direct laten inslapen, of thuis aankijken hoe het met haar gaat in haar eigen omgeving. 
 

eenmaal thuis maak ik Thea helemaal schoon met water en baby zeep, en droog haar daarna goed. De volgende dag merk ik dat Thea weer zeik nat is en weer maak ik haar schoon, en dit gebeurde de volgende dag weer. Thea eet en drinkt, maar minder dan normaal. Ze is constant bezig met zichzelf proberen te wassen wat niet lukt omdat ze er niet bij kan. Ze wipt constant van het ene naar het andere pootje (het lijkt alsof ze niet op het natte wil zitten wat begrijpelijk is) de helft van de tijd verstopt ze zich in het huisje of in een hoekje en de andere helft ligt ze bij mijn andere konijntje of is ze aan het eten. De dierenarts van het ziekenhuis gaf me aan dat ze geen pijn heeft maar irritatie. Dit is de reden dat ik ervoor gekozen heb haar mee naar huis te nemen. Net mijn eigen dierenarts aan de telefoon gehad en ze gaf aan dat het gedrag wat ze nu laat zien, verteld dat ze wel pijn heeft.

 

nu moet ik een besluit gaan nemen en ik typ dit huilend en met onwijs veel pijn in m’n hart want Thea is echt mijn kleine meisje. Moet ik haar pijnstillers geven, onderhuidse infusen toedienen etc. Of is het beter voor het beestje om haar in te laten slapen. De dierenarts heeft me verteld dat ze nooit meer beter zal worden. 
 

Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik ben echt gebroken. 

aangepast door Anne1996
  • Verdrietig 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap dat je het er moeilijk mee hebt. Mijn eerste vraag is eigenlijk of je dierenarts voldoende verstand heeft van konijnen, of dat het zin heeft om nog met haar naar een ander te gaan. Ik heb namelijk een konijn met nierfalen die het al 1,5 jaar goed doet op medicatie (Semintra). Het is niet gezegd dat het voor jouw konijn ook de oplossing is, maar bespreken kan nooit kwaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat je in elk geval kan doen is een goed vetbed (een dikke van goede kwaliteit, eentje die je op 90 graden kan wassen) bestellen. Vetbedden blijven van boven droog terwijl de urine er doorheen loopt. In alle eerlijkheid, als de nierwaarden echt heel slecht zijn dan voelt ze zich waarschijnlijk ook ellendig en je moet ook niet denken dat het met een vetbed opgelost is. Het is puur symptoombestrijding. Maar als je wel nog voor een second opinion wil gaan dan is dit goed om alvast te proberen. Leg er wel een dikke handdoek onder om de urine op te nemen anders wordt het een bende.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je konijn heeft last van urinebrand, dat kan behoorlijk zeer doen. Ik zou niet iedere dag wassen maar wel dagelijks droog maken en eens in de paar dagen wassen en de haren wat bijknippen (wel voorzichtig, want de huid van een konijn is heel teer!) Tegen de urinebrand zou je wat sudocreme kunnen smeren, of wordt dat tegenwoordig niet meer aangeraden?

 

Wat ook vaak samen voorkomt zijn nierproblemen (nierfalen onder andere) en E.C. Alleen daar lees ik in je verhaal niks van terug. Is dat wel ter sprake gekomen tijdens de consulten? Anders zou ik hier zeker even naar informeren.

Ik wilde @Marjoleinkal taggen om te vertellen welke medicatie ze geeft, want ik was de naam weer vergeten 😉 Lijkt me wel een goede om dat middel met je dierenarts te bespreken. Je wilt toch alles goed tegen elkaar afwegen.

 

Als de waarden echt heel erg slecht zijn doe je er denk ik beter aan om je konijn in te laten slapen, ik denk ook wel dat je uitzicht wilt hebben op verbetering. Ik voel met je mee, want ik weet hoe moeilijk het is als je alles voor je beestje zou willen doen en dat je het liefste wilt dat het allemaal weer goed komt. Helaas lukt dat niet altijd en dan is het fijn om je beestje een lijdensweg te kunnen besparen.

 

Even nog een vraag, woont ze binnen of buiten? Als ze buiten woont zou ik haar per direct naar binnenhalen, een zeiknat konijn wil je met deze temperaturen natuurlijk niet buiten hebben.

aangepast door Kolino
  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik heb geleerd is dat je een konijn met urinebrand beter niet kan wassen, maar dat je met name de haren rondom de urinebtand weg moet trimmen. Met wassen schijn je de urinebrand verder te verplaatsen. Ik zou het bij eenmalig wassen houden en dan de vize haren wegknippen of trimmen. Dan sudocreme erop (weinig en deppend aanbrengen ipv smeren) of dermiel of zoiets erop.

Sterkte. Het klinkt alsof je konijn veel klachten heeft. Voor de tijd die ze nog heeft (kijk naar haar kwaliteit van leven en stel dat voorop) zou ik zeker een goede pijnstiller en evt cerenia tegen de misselijkheid aanbieden. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel allemaal voor jullie berichten. Ik ben bij het dierenziekenhuis in Arnhem geweest. Ik hoor van meerdere personen dat een second opinion een goed idee is, ik heb ook een advies gekregen over een dierenarts die erg goed is voor dit soort problemen. Ik ga met Thea daar naar toe en kijk wat hun zeggen. Ik hou jullie op de hoogte, nogmaals bedankt voor jullie berichten ❤️❤️

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thea is altijd een binnen konijntje geweest dus ze heeft het wel lekker warm. De dierenarts heeft het niet over urinebrand gehad, wel over nierfalen. Ze laat haar urine lopen omdat ze er geen controle over heeft omdat haar nieren niet goed werken. Dus eigenlijk hetzelfde als @Marjoleink beschrijft in haar verhaal. Ze hebben me naar huis gestuurd (dierenziekenhuis Arnhem) zonder enige medicatie of pijnstilling onder het nom kijk maar hoe ze het thuis doet. Ik ga toch voor die second opinion en dan ga ik over die medicatie beginnen die hierboven beschreven word. Is het handig als ik zelf haar haartjes kort knip voor het weekend of zal ik wachten tot ik bij de dierenarts ben geweest? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doordat ze de urine laat lopen komt dat in de vacht en op de huid, dat levert irritatie op, dat noemen ze urinebrand. Ik stel me altijd voor dat het zou moeten voelen als schaafwondjes waar je alcohol overheen gooit, als ze er weer overheen plassen.

 

Of je nu knipt of nog even wacht, dat ligt er een beetje aan hoe nat ze is. Als ze echt heel nat is zou ik niet wachten met knippen, omdat korte haartjes weer sneller opdrogen.

 

Weet je zeker dat je tot na het weekend wil wachten? Het kan best snel gaan met nierfalen, hoe eerder je een passende behandeling vindt, hoe beter, denk ik.

 

Bij nierfalen zou ik overigens ook het dieet aanpassen, calciumarm, als het even kan. Calcium belast de nieren nog meer, dus kies voor groentes met weinig calcium en bijvoorbeeld timothy hooi. Kijk ook even naar de calciumwaarde van de brokken die je geeft (<0,6%).

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kolino dankjewel voor je reactie 🙏🏼
 

O zo nou dan ben ik bang dat ze daar wel last van heeft ja.. ik ben nu onderweg naar de dierenarts gespecialiseerd in konijnen voor een second opinion (Godzijdank had hij een plekje voor me na heel veel aandringen ).Met al jullie adviezen opgeschreven op een blaadje. Ik wil vandaag nog een oplossing die voor Thea het beste is en het fijnst.

 

thea heeft sinds de behandeling voor blaaszand speciaal hooi en speciale calcium arme brokken van selective. Kwa groen voer is het witlof, soms wat wortel en sinds 2 dagen een stukje appel (dit kreeg ze in het dieren ziekenhuis). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .