Ga naar inhoud

Een wondje door het likken


Sanne018

Aanbevolen berichten

Heey allemaal, ik heb een dringende vraag.. 

 

Ik heb 2 hele lieve konijnen die van jongs af aan bij elkaar zijn (broer en zus) en ook echt niet zonder elkaar kunnen. Ze zetten geen stap zonder de ander en zijn super lief voor elkaar! 

 

Nu likt het vrouwtje heel erg veel op dezelfde plek bij het mannetje waardoor die plek kaal is.. ook ontstaat er een wondje Dit wordt met de dag erger. 
Vanuit het vrouwtje is het lief gedrag en het mannetje laat het toe en deinst er ook niet voor weg.. 

 

Wat kan ik doen? 
Apart zetten is echt geen mogelijkheid..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend! Had je deze informatie op de website al gevonden?

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gedragsproblemen-bij-konijnen

 

 

Quote

 

Konijn trekt overmatig haar uit (bij partner)

Naast schijnzwangerschappen zijn er helaas meer redenen waarom konijnen haar uit trekken, soms echt tot in extreme vormen. Niet altijd het eigen haar, maar soms ook bij de partner. Helaas komt deze vraag regelmatig terug op het forum, maar laat niemand weten of en hoe het probleem is opgelost later. Mocht je er dus wel achter komen, laat het even weten, wie weet kunnen we daar andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten helpen! Hieronder in ieder geval de oorzaken en oplossingen die bij ons bekend zijn.

 

Dit kan komen door:

  • Schijnzwangerschappen (ook rammen kunnen dit soms hebben)
  • Stress
  • Pijn
  • Parasieten
  • Gedragsproblemen. Het gedrag kan soms net na een koppeling voorkomen, maar vaak mindert het dan wel als ze langer samen zitten. Verder kan het door verveling komen, en kan het dwangmatig gedrag worden.
  • Problemen in de opname van voedingsstoffen / voedingsproblemen (vitamine tekort of overschot, te kort aan zonlicht),
  • Schildklierproblemen en andere problemen in de hormoonhuishouding. Het schijnt bijvoorbeeld dat dit gedrag bij konijnen die baarmoederkanker of melkkliertumoren hebben, wel eens als één van de eerste signalen te zien is.

Wat kun je doen?

Zorg dat de basis goed is: voldoende permanente leefruimte, voldoende schuilplekken en echt een veilig verblijf waar de konijnen zich prettig voelen, met voldoende uitdaging (graafmogelijkheid, voldoende sloopspeeltjes, regelmatig iets te doen en te ontdekken geven), een goed van karakter passend konijnenmaatje, en goede voeding. Let vooral ook op dat je niet te eenzijdig voert met altijd dezelfde brok en altijd hetzelfde hooi. Hoewel dat wel de basis is, hooi en een brok, zijn vers kruiden en groenten zeer goed voor een gevarieerde, gezonde voeding, kies voor een gemengde hooisoort en geef afwisselend wat knaaghout.  En wissel niet van territorium maar zorg voor een veilig, prettig permanent verblijf voor de konijnen met voldoende ruimte.

Castratie kan helpen om de hormonale oorzaak grotendeels weg te halen, maar het gedrag komt ook voor bij koppels waarvan beide konijnen gecastreerd zijn. Een konijnen gedragstherapeut inschakelen kan handig zijn als je vermoed dat het een oorzaak is die niet medisch is, maar in het gedrag ligt.

Bloed prikken en laten testen is een optie, daaruit kunnen schildklierproblemen, hormoonproblemen en vitamine tekorten of overschotten duidelijk worden. Nadeel is wel dat er weinig bekend is bij de meeste dierenartsen over juiste waardes voor konijnen en hoe alles op te lossen is.  Dierenartsen zijn vermoeden wij op dit gebied nog niet gewend aan konijnenbaasjes die dit soort dingen uitgezocht willen hebben, dit is dus meestal wel iets wat je zelf moet voorstellen.

Helaas weten wij dat er mensen zijn die hun konijnen hebben moeten scheiden en de konijnen aan andere partners hebben moeten koppelen, of in sommige gevallen zelfs alleen hebben moeten huisvesten,  omdat het te extreem werd en echt tot bloedende wonden kwam, die maar niet de tijd kregen om te genezen. Dat is natuurlijk de laatste stap die je wil nemen.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .