Ga naar inhoud

Koppelen van een koppel met 1 ander konijn


VerzinZelfMaar
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoihoi, een vriend van een vriend heeft een koppel konijntjes waarvan 1 is overleden en vraagt of ik deze erbij wil. Als eerste heb ik naruutlijk gezegd dat het zo simpel niet werkt, maar ik zou graag jullie mening/ tips horen voor specifiek het koppelen van dit ene eenzame konijntje met mijn enorm hechte koppel (enorm hecht, want toen ik 2 tellen later was met de gangdeur open doen na het eten (eten apart want Dotje eet teveel en Droppie te weinig) vliegt Dot op Drop af en ploffen ze sen neer alsof ze elkaar jaren hebben gemist) het enige wat ik weet is neutraal terrein, dus echt alles is welkom.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou er zelf niet voor kiezen. Mijn ervaring is dat in een drietal er altijd een buiten de boot valt, zeker als je begint met een tweetal dat al zo hecht is. En als het helemaal mis gaat, kan het ook nog zoveel onrust geven binnen je koppel dat ze niet meer bij elkaar kunnen. 

Als je dit echt wilt zou ik je aanraden om de koppeling te laten doen door een konijnenopvang die ervaring heeft met groepskoppelingen.  Zij zien sneller of het wel of niet goed gaat.

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

Bedankt marjolein, 

Jou bericht wordt zeker meegenomen in de beslissing. Niet om betweterig over te komen, maar zijn er dingen waar ik op moet letten om een risk vs reward te berekenen? Alle drie konijnen zijn bijvoorbeeld freeroamers. En mijn konijnen zijn mijn eerste konijntjes en in het begin heb ik veel fouten gemaakt, ik moest het ook alleen doen (mijn ouders bijvoorbeeld vonden dat konijnen op je bord horen en vooral niet in je woonkamer😢) maar ze hebben me alles zo snel vergeven, zulk geduldig karakter. 

 

Ik zou het zo zonde vinden als het eenzame konijntje naar de opvang zou moeten, en het ziet er niet naar uit dat haar baasjes haar toelaten een vriendje uit te zoeken om mee naar huis te nemen, ze willen haar echt ergens anders een forever home geven. 

aangepast door VerzinZelfMaar
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me aan bij Marjolein. De kans dat je een gezellig drietal krijgt met een willekeurig konijn erbij zou wel een enorme gelukstreffer zijn, aangezien drietallen meestal niet geweldig gaan en dit ook nog een willekeurig konijn is, niet op karakter gematcht met het koppel.

Ik zou het ook een opvang laten doen als je dit doorzet. Je hebt zoals je zelf zegt geen ervaring met koppelen, dan is het niet aan te raden dit zelf te doen. Als je ervoor open staat (en deze drie elkaar de hersens niet inslaan) zouden ze er een groepje van kunnen maken door er nog een goed passend konijn bij te koppelen. Viertallen werken beter dan drietallen. Maar niet elk konijn is geschikt voor een groepje en het klinkt alsof jouw konijnen dolgelukkig zijn als koppel. Ik vraag me af of je ze er een plezier mee doet. Aan de andere kant weet je het alleen door te proberen, maar realiseer je wel dat dat gevolgen kan hebben. 

 

Het is niet zielig als het eenzame konijn naar een opvang moet. Een goede opvang zorgt juist voor een geweldig forever home. Doe wel even wat research en breng het niet naar het eerste het beste asiel om de hoek, maar naar een goede gespecialiseerde konijnenopvang. 

 

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb toevallig pas ook een drietal geprobeerd te maken van mijn drie overgebleven konijnen, en hoewel het misschien wel had gekund, het was bij mij niet zo dat ze elkaar echt niet mochten en/of gingen vechten, was het geen gelukkige oplossing, ook een duidelijk buitenbeentje dus. In het verleden was mijn ervaring dat ook, dus ik zou een drietal niet adviseren, net als de dames voor mij. 

 

Aangezien koppeltjes veel rustiger zijn voor konijnen dan groepen heb ik niet voor een groep van 4 gekozen, maar voor twee tweetallen als alternatief. Ik weet niet of dat ook een optie is? 

 

Ik denk dat het grootste risico is dat je gaat stoken in een gelukkig huwelijk van je eigen koppeltje, dat door de komst van een konijn er bij, de rangorde verschuift en zij niet meer met elkaar op kunnen schieten, die kans is er wel. Doe dit dus alleen als je genoeg ruimte, geld en zin hebt in eventuele reserve oplossingen. Zoals dus aparte koppels, extra konijnen enz. 

 

Hier staat ook veel uitleg over groepskoppelingen: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnengroep-koppelen

 

Anders is het alternatief dat het konijntje via een opvang herplaatst wordt, en dus ook gewoon een fijne, gelukkige toekomst met ruimte, goede zorg en een goed passend maatje tegemoet gaat. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf regelmatig drietallen gehad en dit ging eigenlijk altijd wel goed. Maar die zijn bijna altijd uitgezocht in een opvang en niet willekeurig bij elkaar gezet. Als je het per se wil proberen zou ik het inderdaad ook laten uitbesteden. Maar dit is niet jouw konijn en een vriend van een vriend ben je niets verschuldigd dus ik zou ook voorstellen het konijn naar een opvang te brengen.

aangepast door IreneM
  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

Aan Evee: het koppeltje is van mezelf, en een half koppel (andere overleden) van een vriend van een vriend. Zij willen haar niet houden (moet niet per direct weg hoor, en tis nu ook een beetje vaag aant worden, zeker met die eerste vriend als boodschapper😒), en ik heb een appartement, woonkamer 20m2, dus groot genoeg voor 4, maar geen manieren om die 2 koppels fatsoenlijk te scheiden, plus dan moet er nóg een konijn bij. 

 

Aan Irene: het is natuurlijk aan hun om te kiezen voor een opvang an niet aan mij, maar het beestje is gewend aan freeroamen in huis, en een opvang heeft niet zon grote ruimte voor 1 beestje, dus daar zou ik bij mijn Dot en Drop ook niet willen (ff voor de duidelijkheid: ze gaan nooit weg hoor, zij hebben hun forever home sws) 

 

En ik heb meerdere keren gelezen 'koppelen op karakter': dat is dus juist wat ik wil proberen, ik wil ze niet dwingen, als het niet kan ben ik verantwoordelijk voor mijn, en alleen mijn, konijnenkinders, dus zullen ze voor het andere konijntje zelf een oplossing moeten zoeken

aangepast door VerzinZelfMaar
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker dat artikel, en alle reacties heeft me wel redelijk bezorgd gemaakt, ik vond het zielig voor het eenzame konijntje, en dacht ik heb de ruimte, dus als Dot en Drop haar aardig vinden mag ze komen, maar er zit zoveel risico aan: mijn hart zou breken in duizend stukjes als mijn lieve Dotje en Droppie geen verliefd koppel meer zouden blijven als het mislukt, en ik las in dat artikel dat er bij een groepje altijd kans blijft dat het uit elkaar valt. En ik ben zelf een stresskip, heb autisme, en een studie geneeskunde, dus aan zo'n stressvol proces gaan we hier niet beginnen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zonder je te willen beledigen, er kunnen altijd dingen in je leven gebeuren waardoor je je konijnen af moet staan. Het stoort mij soms dat mensen roepen dat ze nooit zullen afstaan.

Het leven kan soms onverwachte wendingen hebben. Wat als je werkloos raakt, schulden krijgt en je huis uit moet, en je alleen naar een plek kan waar huisdieren niet mogen? Kies je dan voor leven op straat met konijnen, of herplaats je ze? Wat als je ernstig ziek word en verlamd of in coma raakt? Wat als je een kind krijgt en het kind extreme allergie of astma heeft en echt niet met konijnen samen kan leven, kies je dan voor het herplaatsen van je konijnen of herplaats je je kind? Wat als je komt te overlijden? En er zijn natuurlijk ook minder extreme varianten te bedenken. Soms is het echt beter om te kiezen voor afstaan, dan uit liefde vasthouden. Dierenliefde alleen is in mijn ogen niet genoeg om vast te houden aan een dier, terwijl je niet alles kan bieden wat dat dier nodig heeft. Dat is egoïstisch, en juist niet vanuit het oogpunt van het dier handelen. Ik zou ook mijn dieren niet willen afstaan, maar ik realiseer mij dat die kans er wel is. Ik ben zo iemand die zelfs alle naaste familieleden al een document heeft gestuurd met wensen voor mijn huisdieren, als ik er niet meer voor kan zorgen of niet meer ben. Zodat ik weet dat als het op het punt in het leven beland dat dit niet meer een keuze voor mij is, ze ook goed terecht komen. Overigens hoop ik nog lang te leven samen met mijn huisdieren hoor!

 

En nee, in een opvang kunnen ze niet los rond lopen, maar een opvang is tijdelijk, een tussenstop. Als het goed is het konijn binnen een paar weken al herplaatst naar een plekje met wel voldoende ruimte. Zeker als je kiest voor een opvang met wat strengere adoptievoorwaarden, is de kans dat ze goed terecht komen bij de nieuwe baasjes gelukkig ook zeer en zeer groot.

 

Ja, er zijn opvangen waar konijnen niet al te best zitten, die niet vaccineren en castreren, of zich opvang noemen terwijl ze fokken. Er zijn zeker slechte opvangen waar konijnen niet beter af zijn. Maar er zijn hier ook genoeg opvangen die de zaken wel op orde hebben, die zelfs voor in een konijnenopvang ruime verblijven hebben, goede medische zorg, goede kennis van konijnen en een goed adoptiebeleid. Een goede konijnenopvang is voor de meeste konijnen geen slechte tussenstop, maar juist een goed zorg-hotel waarna ze herplaatst worden naar het gouden mandje.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, wat een emotioneel bericht, dat was niet mijn intentie, ook ik heb het goed geregeld voor mijn beestjes: huiskonijnen kunnen 12 jaar worden, ik zit in eerste bachelor geneeskunde, 6 jaar studie en 6 jaar voor een (leuke) specialisatie, tot die tijd heb ik mijn apartementje, en (helaas) studielening. Ook ga ik niet al studerend aan kinderen beginnen. Ik plan alles tot op de letter of de cent, ik ben 20 jaar en gezond, ik weet natuurlijk wel dat niets zeker is in het leven, maar ik probeer wel te genieten van mijn beestjes, want alles wat ik heb kunnen regelen is geregeld, en dan probeer ik verder niet te denken aan alles wat nog niet aan de orde is. 

 

 

En ik snap dat een opvang een goede plek is voor bunnies, maar het eenzame konijntje hoeft niet vandaag weg bij wijze van spreken, ze hebben voldoende tijd om zélf nog een goed huisje te zoeken, dat bedoelde ik, ik zou er echt wel 3x over nadenken of het echt niet anders kan voor mijn koppeltje. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om weer even uit de emotie te komen hier een artikel dat Evee geschreven heeft over groepskoppelingen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnengroep-koppelen

We zeggen trouwens niet dat je het niet moet doen hoor. We willen wel duidelijk maken dat er wat haken en ogen aan zitten. En als je er goed over hebt nagedacht, en je wilt het toch doen, dan kun je hier ook gewoon terecht voor advies.

En koppelen is heel spannend, ik doe het bij voorkeur niet zelf. Ik heb vorige week een konijn laten koppelen bij een opvang, dat ging 3 dagen goed en toen ging de ram lelijk doen tegen mijn voedster. Op dat soort momenten ben ik blij dat ik die stress niet zelf heb. Met ram nummer 2 ging het wel goed, dus die woont nu bij ons.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, het artikel was al gestuurd en heb ik al bekeken, en door die haken en ogen, het feit dat het geen crisis is, en dat het 3e konijntje niet van mij is heb ik besloten om als onervaren baasje hier niet aan te beginnen, ,eker niet als er andere opties (te zoeken) zijn.

Dankjewel voor alle berichtjes!

 

 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien zou de vriend van je vriend kunnen vragen bij de opvang of ze het konijn wel op de website willen zetten, maar dat hij het pas gaar brengen als er serieuze belangstelling voor is. Ik weet niet of ze dat doen hoor, maar vragen kan altijd. Dat is in mijn ogen (en in de ogen van veel andere Bunnybunchers) een veel betere optie dan bijvoorbeeld marktplaats. Dan heb je namelijk echt geen idee waar het diertje terechtkomt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .