Ga naar inhoud

Grazen in het gazon


hneel
 Delen

Aanbevolen berichten

Ik lees hier dat groenvoer maar beperkt gegeven mag worden, maar onze konijntjes mogen ook regelmatig (onder toezicht) in de tuin rondlopen. En dan gaan ze natuurlijk ook grazen in het gras (en wat daar nog meer tussen groeit zoals klaver, paardebloem etc. het gazon heeft laten we maar zeggen betere tijden gekend). 

Kan dit kwaad? Dit lijkt me toch juist het meest natuurlijke? 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is vooral belangrijk dat ze ongeveer dezelfde hoeveelheid groenvoer krijgen. Mogen ze dus elke dag een aantal uur gras eten, dan is dat geen probleem. Wisselt het van een aantal dagen geen gras naar een volle dag los op het gazon, dan kunnen ze daar darmklachten van krijgen. Dat moet je dus langzaam opbouwen, zodat de darmen eraan kunnen wennen (anders kunnen ze last krijgen van diarree of gasvorming). Houdt hier vooral in de lente rekening mee. In de winter hebben ze waarschijnlijk minder op het gras kunnen zitten vanwege het slechte weer, en juist in de lente is het gras extra eitwitrijk. Bouw het dan weer rustig op.

 

Voor andere soorten groenvoer, zoals witlof, andijvie, etc. is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden. De hoeveelheid die ze hiervan eten moet niet ten koste gaan van de hoeveelheid hooi die ze eten, dat is het hoofdvoer. Gras is inderdaad het meest natuurlijke voedsel voor konijnen, maar omdat grote hoeveelheden vers gras niet te realiseren is voor de meeste konijnenbaasjes, wordt dat vervangen door hooi. Daarnaast kun je met hooi meerdere grassoorten voeren, terwijl een gazon vaak te eenzijdig is. Als je een nieuwe soort groenvoer introduceert, bijvoorbeeld spinazie als je dit nog niet eerder hebt gegeven, begin dan met een klein stukje en bouw het langzaam op. Als je ineens te veel van een nieuwe groente geeft, dan kan dat ook darmproblemen geven.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou denken dat dat natuurlijk is, maar zoals jonge konijntjes opgroeien leren ze niet om vers gras te eten, maar hooi en brokken. De darmen zijn daar dus ook op ingesteld. Als je ze op gras wil laten, moet je dat dus echt opbouwen in kleine stapjes, net zoals de rest van het verse groenvoer. 

 

En let ook even goed op wat voor gazon je hebt, is het bemest? Is het bespoten? (grasmatten zijn vaak bemest en bespoten, en zouden dus in het ideale geval 3+ jaar moeten liggen voor je de konijnen er op laat).

 

En bedenk je ook dat de gazonnetjes die wij hebben vaak maar uit één tot drie soorten grassen bestaan, dus niet echt veelzijdige voeding. Het hoofdvoeding van konijnen is dus zeker wel grassen, maar niet altijd maar dezelfde soort. Paardenbloem en madelief is dus helemaal niet zo erg in het gazon, klaver is wel iets wat je beter met mate kan geven. 

 

Hier staat uitleg over vers groenvoer voeren aan konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .