Ga naar inhoud

Nestje in de tuin gevonden


Gall
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoi, 

 

Wij zijn een paar maanden geleden verhuist, en onze Lilly heeft een mooi groot konijnenhok buiten in de tuin. Omdat ze zo alleen zat, hebben we in de dierenwinkel een vriendinnetje erbij gekocht een maandje geleden. Eenmaal thuis, ging het nieuwe konijntje flink tekeer bovenop Lilly! Omdat we bang waren dat het toch geen voedster was, hebben we dit konijntje ook gelijk weer weg gedaan. 
 

Ondertussen zijn we druk bezig geweest met het klussen in onze nieuwe woning. Zo hadden we een aantal blauwe vuilniszakken met gips in de tuin gezet, om later naar de stort te brengen. 
 

Lilly loopt graag los in de tuin, en als onze boxer hond er niet is (is overdags altijd met de baas mee naar z’n werk) mag Lilly lekker los huppelen. 
 

Gisteren gingen we de zakken verwijderen, en we vonden een nestje onder de zakken.. schrokken ons rot haha. 
We denken dat het nestje ongeveer 1 week oud is. 
 

Ze heeft het nestje dus niet in haar eigen hok gelegd, maar in de tuin… en nu was het een open plek. 
 

Savonds hebben mijn vriend en ik de ren die om Lilly haar hok staat, verplaatst naar de plek van het nestje, en hier wat stenen naast gelegd en een plank bovenop. Dit leek me een beter idee, dan het nestje te verplaatsen. 
 

Mama Lilly heeft het nestje niet verwaarloost, sterker nog, ze gaat er regelmatig naartoe. Op gisteren (noodsituatie) na, laat ik het nestje volledig met rust. 
 

Denken jullie dat dit juist is zoals wij het nu opgelost hebben? Of het nestje beter in het hok verplaatsen?

 

ps: de ren kan dicht, en de boxer is een schijter, ofterwijl hij is al bang voor alleen de ren, en zal dus niks doen. 
 

Ik zou graag ook wat reacties ontvangen met wat nu verder met de baby konijntjes. Ik las al wel dat ze met 8 weken weg mogen, maar kan je bijv een voedster houden? Of beter niet moeder dochter? 

En wanneer beginnen ze uit het nest te huppelen? Mag je ze dan ook oppakken als het zo ver is om ze te laten wennen?

En gaan ze dan vanzelf met mama Lilly mee in het konijnenhok? Want dat is helemaal aan de andere kant van de tuin… 

 

Ik heb foto’s gemaakt van hoe wij het nestje hebben beschermd dmv de ren eromheen gemaakt. Dit moest ook wel, de plastic zakken vol met puin konden niet blijven, en dat lijkt me ook niet echt goed voor baby’s…  het lukt me alleen nog niet om foto’s toe te voegen, weet iemand hoe ik dit kan doen? Alvast bedankt voor de hulp!

aangepast door Gall
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh jee, dat is echt niet wat je verwacht! Slim dat je er meteen een ren omheen hebt gezet. 

 

De draagtijd van een konijn is ongeveer 30 dagen dus dan zou je kunnen uitrekenen hoe oud ze zijn. Vanaf 3 weken zou je het nest eventueel kunnen verplaatsen, tot die tijd kun je proberen het zo beschut mogelijk te maken. Is het stevig genoeg zo, kan het bijvoorbeeld niet inzakken als de moeder op de plank springt? Anders zou je bijvoorbeeld zo'n huisje zonder bodem eroverheen kunnen zetten:

 

Screenshot_20210922-201626_Chrome.jpg

Geef ook wat extra stro, zodat de voedster het nestje goed kan toedekken, de nachten zijn al erg koud.

 

Informatie over wanneer de kleintjes gaan lopen, en hoe je het beste voor de moeder zorgt, kun je vinden in dit artikel: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje

 

Waarschijnlijk zijn de bestanden te groot en lukt het daarom niet om de foto's te plaatsen, misschien lukt het wel om er een screenshot van te maken, dat is vaker kleiner dan het fotobestand zelf.

 

Over de jonkies als ze ouder zijn: ze kunnen met 8 weken weg bij de moeder, maar zijn dan nog te jong om gekoppeld te worden aan een volwassen konijn. Het beste kun je rond die tijd naar een dierenarts gaan om de geslachten te laten bepalen, en ze dan in twee groepjes houden, broertjes en zusjes apart. De broertjes kunnen samen blijven tot de balletjes zijn ingedaald en ze gecastreerd kunnen worden, gemiddeld tussen de 12 en 16 weken. Na de castratie zijn ze nog 14 dagen vruchtbaar, dus op de 15e dag en als ze minimaal 16 weken zijn, kunnen ze gekoppeld worden aan een volwassen dame. De zusjes kunnen vanaf 16 weken gekoppeld worden aan een volwassen gecastreerde ram, of aan een broertje vanaf de 15e dag na zijn castratie als ze als koppel een nieuw huisje vinden. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een toevoeging: als ze ongeveer 14 dagen zijn komen ze uit het nest. Voorzichtig aan je laten wennen, bijvoorbeeld door ze eten aan te bieden, kan wel. Oppakken is nooit een goed idee, dat vinden konijnen doodeng.

Als je een jonkie wilt houden dan inderdaad een ram, zoals @happy211 zegt. Maar het gaat niet automatisch goed omdat het moeder en zoon zijn, zo werkt het niet bij konijnen. Als de ram volwassen wordt is er altijd de kans dat het alsnog botst met moeders. Wat je ook zou kunnen doen is de jongen naar een opvang brengen als ze minimaal 8 weken zijn, en Lilly laten koppelen aan een volwassen heer.

Moeder heeft nu extra biks en water nodig omdat ze zoogt.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .