Ga naar inhoud

Advies nodig over vechtende gecastreerde ram en nieuwe voedster!


Mnnlzr
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen, ik heb jullie advies echt nodig.

 

Iets langer dan een jaar geleden hebben wij twee konijnen aangeschaft. Een voedster en een ram. Sinds we de ram gecastreerd hebben lopen ze beide vrij in de gehele tuin. Ze lekken elkaar constant, liggen altijd samen en komen dus eigenlijk super goed overeen. Echt twee verliefde konijntjes. Ze zijn ontzettend lief en nieuwsgierig en komen altijd naar ons toe. Nochtans zijn ze niet altijd even aaibaar. Maar daar hebben we geen probleem mee.

 

Een maand geleden hebben we ons een nieuw konijntje aangeschaft. Een voedster die ondertussen al zes maanden was. We gingen normaal gezien geen nieuw konijntje meer kopen, maar door verschillende redenen deden we dat wel. Allereerst omdat ze ontzettend tam en lief is, ze wil constant geaaid worden en wil constant bij ons zijn. Ten tweede was het een konijntje die al 6 maanden aan het wachten was op een baasje. Als we haar niet hadden meegenomen ging ze teruggebracht worden naar de kweker… Ten derde hadden we wat opzoekingswerk gedaan en overal stond geschreven dat de koppeling met de andere twee konijntjes geen probleem zou moeten opleveren zolang ze alle drie genoeg ruimte zouden hebben. En dat hebben ze ook bij ons want ze kunnen alle drie los lopen in onze volledige tuin. Dus we kochten de nieuwe voedster van 6 maanden. 
 

We hadden haar eerst een week in een apart ren gestoken zodat ze de omgeving en de andere twee konijntjes gewoon zou komen. Na een week lieten we haar ook vrij in de tuin bij de andere twee konijntjes, maar al snel zagen we dat onze nieuwe voedster en

onze gecastreerde ram echt niet overeenkomen. Ze vochten constant en verwondden elkaar. Dus we hadden ze al snel weer uit elkaar gehaald. Dit is iets wat we totaal niet verwacht hadden. We verwachtten eerder dat er een probleem zou kunnen zijn tussen de twee voedsters, niet tussen de gecastreerde ram en de nieuwe voedster.

 

We hebben de nieuwe voedster ondertussen een maand en we hebben in het midden van de tuin een scheiding gemaakt. Aan de ene kant zit het koppeltje en aan de andere kant zit de nieuwe voedster. Het gaat zo wel heel goed en ze zijn alle drie ontzettend gelukkig. Soms maken ze elkaar wel eens wild aan de scheiding of spartelen ze met hun pootjes tegen elkaars neusje, maar dat is niet zo erg want ze zijn gescheiden van elkaar en kunnen elkaar geen pijn doen. Maar helaas heeft onze gecastreerde ram onlangs over de scheiding kunnen springen en hebben ze weer gevochten… dat had ons terug aan het denken gezet.
 

Onze droom was eigenlijk om alle drie de konijntjes vrij te laten rondlopen in heel de tuin. We zouden liever geen scheiding zetten. We willen ze alle drie de volledige vrijheid geven. Is er misschien een manier om onze nieuwe voedster en onze gecastreerde ram toch te laten overeenkomen? Misschien kunnen we ze herkoppelen op een neutraal terrein binnenin ons huis? We weten het momenteel echt niet meer. Het enige wat we weten is dat we alle drie de konijntjes enorm graag zien. Ze gedragen zich ook alle drie heel lief en nieuwsgierig tegenover ons en individueel zijn ze ook heel gelukkig. Ze maken constant vreugdesprongetjes, voelen zich heel veilig en zijn erg op hun gemak. Het koppeltje scheidt zich wel meer van ons af maar dat is ook normaal omdat ze constant met z’n tweetjes samen willen zijn. Onze nieuwe voedster spendeert haar tijd vooral bij ons, ze knuffelt en lekt ons enorm graag. We willen ze alle drie heel graag houden. Eentje wegdoen is dus geen optie.
 

Kan iemand misschien advies geven over hoe we onze gecastreerde ram en onze nieuwe voedster kunnen laten overeenkomen? Wij weten het momenteel echt niet meer en we willen ze liefst mogelijk alle drie de konijntjes samen laten vrij rondlopen in onze volledige tuin.

 

Alvast bedankt iedereen! Hopelijk kan iemand ons helpen en vinden we een oplossing…

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij een koppeling spelen twee factoren een belangrijke rol: karakter en territorium.  Bij de eerste koppeling heb je de nieuwe voedster geïntroduceerd in het territorium van jouw bestaande koppel. Helaas was jouw ram het daar niet mee eens, en zag hij haar als een bedreiging.  Ook na de scheiding, wist hij eigenlijk niet goed hoe de verhoudingen lagen. Er was nog steeds een vreemd konijn bij zijn territorium, maar hij kon niet bij haar om te laten zien wie de baas was. Dit kan erg frustrerend zijn, en helaas was dit bij jouw ram het geval en sprong hij over het hek heen.

 

Als je koppelt op neutraal terrein, dus wast ze allemaal nog niet zijn geweest, dan haal je de factor territorium weg, en kunnen de konijnen echt kijken of de karakters bij elkaar passen. Helaas is er dus altijd een kans dat twee (of meer) konijnen qua karakter niet bij elkaar passen en dat de koppeling niet zal lukken. 

 

Je zou kunnen proberen om de voedster aan jouw koppel te koppelen op neutraal terrein, maar binnen is helaas geen goed idee. Ze moeten op neutraal terrein totdat het samen goed gaat, en dat kan soms wel een aantal weken duren. Ze zijn nu bezig om hun wintervacht aan te maken, en bijv. 3 weken binnen kan daarvoor problemen geven. Een schuur of onverwarmde bijkeuken zou wel kunnen. 

 

In dit artikel lees je alle tips over hoe je een koppeling het beste aan kunt pakken: https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen. In het boek 'een konijn erbij' van Bernice Muntz staat een hoofdstuk over groepskoppelingen. 

 

Je kunt er ook voor kiezen om hulp in te schakelen van iemand die meer ervaring heeft met (groeps)koppelingen, bijvoorbeeld via een opvang. Daarvan kun je hier een lijst vinden: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst. Mocht het echt niet lukken, dan kun je via hen eventueel ook een nieuw maatje vinden voor jouw nieuwe voedster of een nieuw huisje voor haar vinden, zodat ze niet alleen hoeft te blijven. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .