Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Hi!

 

Wij hadden tot de zomer van 2018 nog twee konijnen, maar helaas is het (overigens gecastreerde) mannetje genaamd Snuffel destijds overleden. We hebben nu alleen nog het vrouwtje over dat Snuffie heet.

 

Soms lijkt ze wat eenzaam al geven we haar veel aandacht, ze komt altijd naar je toe wanneer je buiten bent en ze mag door de hele tuin lopen en is ze eigenlijk 24/7 buiten haar hok, behalve wanneer ze gaat eten. 

 

Snuffie is zo'n 7 jaar oud, is het erg als ze nog lang alleen blijft? Zou het bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om haar bij een konijn van een bevriend iemand te laten en zou het erg zijn als ze dan bijvoorbeeld babykonijntjes krijgt?

 

Met vriendelijke groet,

Peter

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hallo Peter,

 

Konijnen zijn echt sociale dieren, die echt een maatje nodig hebben. Het is heel fijn dat ze van jullie zo veel aandacht krijgt, maar helaas is dat niet genoeg. De manier waarop wij mensen aandacht geven aan een konijn is heel anders dan hoe ze dat onderling doen. Wij likken de konijnen niet  wij hebben geen vacht en lange oren waarmee we kunnen communiceren, we gaan in koude winternachten niet naast ze liggen voor warmte. Daarom kan een mens eigenlijk nooit een maatje vervangen. 

Daarbij kunnen konijnen wel 10 jaar of ouder worden. Ze zit nu al 3 jaar alleen, als je besluit haar alleen te laten, dan is er een kans dat ze neer jaren zonder maatje heeft doorgebracht dan met. En ze is zeker nig niet te oud om te koppelen.

Zie ook deze artikels over waarom konijnen een soortgenoot nodig hebben: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijn-samen-alleen

 

Voor je tweede vraag: kun je haar koppelen aan het konijn van een kennis en of het erg is dat ze dan een nestje krijgt.

Of je haar kunt koppelen aan dat rammetje ligt aan de konijnen zelf, die bepalen op karakter of ze elkaar als maatje willen. Er is wel een goede manier waarop je dit kunt proberen, o.a. op zo neutraal mogelijk terrein om territoriaal gedrag tegen te gaan. Die tips, en welk gedrag je kunt verwachten, lees je hier:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

Maar op de vraag, is het erg dat ze dan een nestje krijgt, is het antwoord: ja, om verschillende redenen. Het is niet verstandig om te fokken met konijnen waar je de stamboom niet van kent, omdat je niet weet welke genetische afwijkingen de konijnen kunnen doorgeven. Het gebeurd vaker dat nestjes van particulieren afwijkingen hebben, zoals erg vergroeide tanden. En een nestje is echt niet zo leuk als het lijkt, er kan zo veel misgaan met moeder en de jonkies. Daarbij is Snuffie nog zeker niet te oud om de rest van haar leven alleen te zitten, maar wel voor een nestje. Vergelijk het met een vrouw van middelbare leeftijd, er zitten meer risico's aan. 

Daarnaast helpt een ongecastreerde ram niet als maatje voor haar. Die denkt maar aan 1 ding, en dat doet hij met zijn hormonen. Hij zal haar eigenlijk constant zwanger willen maken. Als dat is gelukt, dan moeten ze apart tot het nestje 8 weken oud is. En als ze dan weer bij elkaar kunnen, begint alles van voor af aan. Veel te zwaar voor jouw voedster, en de ram blijft nog eenzaam. 

Als je deze konijnen wil koppelen, dan moet de ram sowieso gecastreerd worden, waarna je pas in de 3e week na de castratie kunt gaan koppelen (ze zijn nog 14 dagen vruchtbaar, dus vanaf dag 15 na de castratie is het veilig).

 

Nog een reden waarom nestjes niet verstandig zijn, is omdat er al een enorm konijnen overschot is in Nederland. Opvangen die gespecialiseerd zijn in konijnen zitten overvol en hun wachtlijsten puilen ook uit, onder andere met konijnen uit particuliere nestjes. Opvang Knijn en ko uit Bavel heeft de afgelopen week oproepen gedaan voor pleeggezinnen, omdat ze de komende tijd minstens drie volledige nesten binnenkrijgen van ieder 6 tot 9 jonge konijnen, waar de eigenaars geen nieuw huis voor konden vinden. Dit zou ook het geval kunnen zijn voor jouw nestjes, en als je wel een goed huisje voor de jonge konijnen kunt vinden, betekent dat dat konijnen uit de opvang weer langer moeten wachten op een nieuw baasje.

 

Konijnenopvangen doen goed werk, helpen je met de koppeling, plaatsen sowieso alleen gecastreerde rammen, alle konijneb worden door een dierenarts nagekeken, en in de meeste gevallen zijn de konijnen ook volledig gevaccineerd. Dit is ook een zeer goede optie om een maatje te vinden voor Snuffie. Onze lijst met konijnenopvangen vindt je hier: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

 

 

Het is een heel verhaal geworden, maar we helpen je graag. Laat het vooral weten als je nog vragen hebt.

  • Mee eens! 5
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja het zou erg zijn als ze babykonijnen krijgt, omdat ze daar te oud voor is. Een konijn van een jaar of 7 is vergelijkbaar met een mens van 55-60 jaar. Die krijgen ook geen babies meer, en als ze dat nog zouden kunnen geeft dat zeer veel risico. Echt niet doen dus. En waarom? Zodat ze een maatje heeft? Maar de kans is klein dat een jong bij haar kan blijven. Konijnen kennen geen familieverbanden zoals wij mensen en van nature blijven nestgenoten en moeder/kinderen niet bij elkaar, om inteelt te voorkomen. Je haalt je er een hoop stress mee op de hals en onzekere toekomst. 

 

Daarbij zijn er al zo verschrikkelijk veel konijnen in Nederland dat op dit moment de konijnenopvangen het totaal niet aan kunnen. Ik zou voor jouw dame een afspraak maken bij een goede konijnenopvang waar ze kan gaan daten met gecastreerde rammetjes, en op die manier een vriendje kan vinden waar ze een goede klik mee heeft, en dus echt gelukkig mee is. 

  • Mee eens! 4
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik kan je zeker aanraden om bij een konijnen/knaagdieren opvang in de omgeving te kijken. Vaak kunnen zij je konijn dan koppelen aan een maatje. Je brengt je konijn erheen en na een paar dagen kun je konijn en nieuwe konijn als setje weer ophalen. Super handig en zo leuk voor je konijn. Haar nu nog jaren alleen laten is wel sneu. 

  • Mee eens! 3
Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .