Ga naar inhoud

Konijn wil niet meer goed eten


Ramonster
 Delen

Aanbevolen berichten

Een heel verhaal, hier komt ie:

Zo'n 3 weken terug viel het ons 's avonds ineens op dat Woezel (mannetje, ±7 jaar) niks had gegeten die dag en niet had gekeuteld. Nadat het ons ook opviel dat hij wel heel erg stil zat en geen interesse had in z'n favoriete snacks waren we langs de dierenarts gegaan.

Deze kon aan de buitenkant niet veel bijzonders zien en kon ook geen trommelzucht o.i.d. vaststellen.

Uiteindelijk met pijnstillers/cisaral/dwangvoer weer naar huis gegaan.

De dagen daarna werd het niet beter; eten/drinken/keutelen deed hij nog steeds niet.

Weer naar de dierenarts: onder lichte narcose waren er haakjes op de kiezen te zien, daar is hij meteen aan geholpen. De dierenarts betwijfelde het echter of dit de oorzaak van zijn toestand was.

De dagen daarna werd het nog steeds niet beter. Aangezien hij ook niks dronk had de dierenarts hem op de vrijdag extra vocht gegeven zodat hij iig in het weekend genoeg had.

Die zondag, net nadat we bijna hadden besloten hem te laten inslapen, begon hij ineens wat brokjes te eten.

Het was lang niet zoveel als normaal, maar het was iig iets.

Die dag daarna begon z'n darmstelsel ook weer tekenen van leven te geven: na aardig veel diarre begonnen er weer kleine/misvormde keutels te komen.

Echter bleef het hier bij: hij at nog lang niet genoeg brokken/hooi uit zichzelf. Echter was hij wel gulzig als het om 'lekkere' dingen ging (knaagstokjes, bloemblaadjes, groentes). Drinken deed hij gelukkig wel weer goed.

Qua gedrag werd hij ook wat actiever, maar nog lang niet zoals normaal.

Na een week konden we haast geen verandering meer zien, dus weer langs de dierenarts gegaan. Deze wist echter ook niet meer waar het nog aan kon liggen. Als laatste poging hadden we antibiotica (enrobactin) meegekregen.

 

Ondertussen zijn we bij vandaag aanbeland.

Hij is nog steeds heel tam: ligt veel in z'n hok en eet max zo'n 10g brokken uit zichzelf per dag. Ook hooi eet hij nog veelste weinig.

Maar: knaagstokken, kleine stukjes groente en bloemblaadjes eet hij nog wel fanatiek op. Als we hem echter daarna 'foppen' en hem een brokje geven neemt hij hem wel aan maar spuugt hem daarna meteen uit. In die 3 weken is hij van 1.9kg naar 1.6kg gegaan, de laatste 7 dagen is zijn gewicht echter wel redelijk stabiel.

 

We weten nu niet wat we ermee moeten. We zijn nu 3 weken bezig, zou dit nog weer goed kunnen komen of is het einde verhaal?

Aan de ene kant willen we er alles aan doen om hem beter te krijgen, maar aan de andere kant willen we ook niet dat we hem alleen maar een lange lijdensweg insleuren, 7 jaar is immers ook wel een respectabele leeftijd.

 

Wat zouden jullie in ons geval doen?

aangepast door Ramonster
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Ramonster wijzigde de titel naar Konijn wil niet meer goed eten
37 minuten geleden zei Ramonster:

waren we langs de dierenarts gegaan.

Deze kon aan de buitenkant niet veel bijzonders zien

Wat een nare situatie! 

Er kunnen meerder oorzaken zijn, maar wat ik mij afvraag: is er iets van een echo gemaakt of een röntgen genomen? 

Zeker bij konijnen die al niet snel laten merken dat ze ziek zijn, is het vaak nodig om echt goed onderzoek te doen voordat de oorzaak gevonden is. 

 

In het gehele verhaal lees ik nergens dat er gedacht is aan een verstopping? Zeker dan is dwangvoeren niet het beste wat je kunt doen. Al is dat natuurlijk altijd beter dan helemaal niks ondernemen. 

Misschien dat je het gewoon vergeten bent erbij te schrijven hoor, maar ik vraag het mij gewoon af. 

 

Betreft het eten van de brokjes en het hooi: 

Ik heb helaas weinig tips voor je. Welke brokken geef je? 

Voor het hooi zou je eens kunnen kijken of je tijdelijk wat kruiden door het hooi kunt mengen. Dit zet soms ook nog eens aan tot het extra eten van hooi. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn eerste gedachte is toch ook om gebitsfoto's & buikfoto's te laten nemen om meer duidelijkheid te krijgen. Zonder oorzaak, is het lastig om advies te geven over wat je moet doen. 

 

Ik zou toch nog eens heel kritisch naar de voeding kijken: 

 

Wat bedoel je met knaagstokjes? Bedoel je dan knaaghout? Of echt van die snoepdingen die je in de kooi kan hangen met plakzooi, noten en zaden? Dat laatste is heel slecht voor konijnenbuikjes en kan echt problemen geven. 

 

10 gram brok is weinig, maar ook niet extreem. Er zijn bunnybunchers die op 7 a 8 gram brok per kg zitten, brok dus echt maar minimaal voeren en dat is prima. Jij zit op 5 gram, dat is wel wat weinig, maar zolang er nog een beetje brok in gaat is dat prima. Als hij er goed hooi en groenvoer bij eet, zou dat geen probleem hoeven zijn. Welke soort/merk brok geef je?

 

En wat voor hooi? Ik zou zeker gezien de haakjes wel echt zoeken naar hooisoorten die hij goed eet, het liefst een beetje gemengde soorten zoals een weidehooi of kruidenhooi. Maar alles wat er in gaat is in dit geval mooi mee genomen. 

 

Welke soorten groenvoer geef je? Vooral bladgroenten, gevarieerd zijn het beste. Eventueel kun je ook vers gras aanbieden, mits hij het gewend is. Je kan beter kleine beetjes van gevarieerde soorten geven (bladgroenten, gras, kruiden) dan heel veel van hetzelfde. En fruit en suikerrijke groenten (paprika, zoete tomaten, wortel) zou ik niet geven. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al geprobeerd om een ander merk brokjes te geven? Voor de rest sluit ik me wat betreft de voeding aan bij eerdere reacties. Het klinkt voor mij niet als einde verhaal, zijn er nog andere dingen die opvallen naast problemen met de darmen? Hoe beweegt hij zich voort, als hij niet ligt. Hoe ligt hij erbij? Heb je het idee dat hij dan ongemak heeft?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou voor een second opinion naar een andere dierenarts gaan om uitgebreider te kijken naar wat de oorzaak kan zijn. Het lijkt mij dat hij alsnog pijn heeft ergens aan en dat hij daardoor niet genoeg wil eten. 

 

Heb je naar deze lijst gekeken naar een konijnkundige dierenarts bij jou in de buurt? 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de reacties allemaal!

Hij had altijd Welkoop Select, hier was hij tot hiervoor heeelemaal gek op. We waren hierop overgegaan nadat hij bij gemengd voer alleen het lekkere eruit haalde.

De dierenarts had andere brokken uitgeprobeerd: Welkoop Gemengd leek hij wat beter te eten, dus dat heeft hij nu. Het probleem blijft nu wel dat hij de lekkere dingen eruit snoept en de brokken zelf laat liggen.

We voegen nu ook deze mix toe aan zijn hooi, hier is hij ook helemaal gek van nu. Maar we hebben het idee dat hij vooral de lekkere dingen uit het hooi plukt en te weinig hooi zelf eet.

Verder geven we hem hooi met paardenbloem, dit at hij altijd best goed.

We gaven hem wel de 'ongezonde' knaagstokjes aangezien dat het enige was wat hij uit zichzelf wou eten (beter iets dan niets?). Deze geven we nu niet meer nu hij meer uit zichzelf eet.

 

Als hij beweegt ziet het er verder wel goed uit; hij lijkt net zo 'mobiel' te zijn als voorheen. We hebben wel het idee dat hij af en toe wat 'ongemakkelijk' ligt.

Ook ligt hij wat vaker 'languit' (benen gestrekt naar achteren). Dit deed hij eerder af en toe, maar nu wel vaker.

 

Er is bij de dierenarts geen echo/roentgenfoto gemaakt. Ik ga nog even navragen of dat kan/iets toevoegd. We blijven liever wel bij de huidige dierenarts, deze heeft ons altijd goed geholpen bij alle dieren die we hebben gehad 😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeker voor röntgenfoto's gaan en als daar niets uitkomt ook bloedonderzoek laten doen. En dan echt even uitgebreid foto's van het skelet, de buik en ook de kop zodat alles uitgesloten kan worden. Dat slome gedrag ken ik niet van haakjes. Het lijkt dan eerder of de haakjes veroorzaakt zijn door slecht eten en dat de echte oorzaak van het slechte eten iets anders is. Dat kan echt vanalles zijn, van blaasptoblemen tot nierproblemen tot skeletproblemen of hartproblemen. Zonder foto's ga je dat niet achterhalen denk ik. Kieswortelresten of andere problemen met de kieswortels zou ook kunnen en daar kom je waarschijnlijk alleen achter met foto's. Tumoren of abcessen zou ook nog kunnen... Er zijn zeker gebitsproblemen die je vanbinnen niet kan zien, maar wel met een foto zou kunnen zien.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

13 minuten geleden zei Ramonster:

We blijven liever wel bij de huidige dierenarts, deze heeft ons altijd goed geholpen bij alle dieren die we hebben gehad 😉

Snap ik, je dierenarts heeft in principe ook gewoon goed gehandeld wat betreft de darmproblemen. Bij darmproblemen is niet altijd een röntgenfoto nodig en wat dat betreft nu ook mosterd na de maaltijd. Voor andere problemen zou je dat nog wel kunnen doen.

 

Is er trouwens al een ontlastingsonderzoek gedaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het niet helemaal eens met "beter iets dan niets". Ik snap het idee wel, maar de knaagstokjes en het gemengde voer bevatten veel ingrediënten die niet zo goed zijn voor konijnen. Als je konijn daar gevoelig voor is, kan dat ook buikpijn veroorzaken. Ik zou er dan toch voor kiezen om stap voor stap over te gaan op een kwalitatief goede biks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap wel dat je bij je dierenarts wil blijven, maar ik krijg wel het gevoel dat hij misschien niet helemaal gespecialiseerd is voor konijnen. Gemengd voer is namelijk niet goed voor konijnen en kunnen daar ontzettend last van hun darmen krijgen. Ze gaan inderdaad selectief eten waardoor ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Een dierenarts die dit dus voorstelt is dus misschien niet degene die ik zou vertrouwen met zorg voor mijn konijn. Dit zegt natuurlijk niets over zijn kunde met andere dieren! Maar konijnen worden niet goed onderwezen tijdens de studie Diergeneeskunde en dus is het best belangrijk om een dierenarts te hebben die wel meer kennis heeft vergaard over konijnen. 

 

Wist je dat er heel veel informatieve artikelen zijn op BunnyBunch? 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/overzicht-van-alle-konijneninformatie

Een paar voor je uitgezocht.

Over voeding:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gemengd-voer-geperste-brokken

Over dierenartsen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Misschien veel nieuwe informatie, maar blijf vooral je vragen stellen! Wij proberen allemaal met je mee te denken in belang van je konijn! 

aangepast door Miekmoek
  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

De samenstelling van gemengd voer is niet zo heel anders dan dat van het (ik noem het maar even) enkelvoudige voer. Selectief eten zie je vooral als je teveel voer tegelijk geeft. Natuurlijk is het veel makkelijker om een b. ok te geven waarbij alle brokjes gelijk zijn, dan weet je precies wat je konijn binnenkrijgt.

 

Ik ken de welkoop select toevallig uit eigen ervaring, maar ik heb het maar 1 of 2 keer gehaald, mijn konijnen vonden het niet zo denderend en de hoeveelheid calcium is redelijk hoog. Daarnaast is het niet goedkoper dan science selectieve of beaphar care+ als je dat in een aanbieding haalt. In jouw geval zou ik care+ eens proberen. Dat is toch wel een brok voor lekkerbekkies, maar zo kan hij niet selectief eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nogmaals dank voor de reacties en tips!

Een update: we zijn vorige week weer bij de dierenarts geweest. Dit keer wel een andere dierenarts van dezelfde praktijk door vakantie van onze eigen dierenarts. Deze dierenarts zou ook meer gespecialiseerd zijn in konijnen/knaagdieren. Hij had hem nog even goed nagekeken, maar kon niks zorgelijks vinden/voelen (ook geen teken van verstopping).

Aangezien we z'n darmen wel konden horen borrelen af en toe heeft hij ons Emeprid meegegeven om uit te proberen.

Nu kan het toeval zijn, maar de dagen daarna leefde hij weer helemaal op. Hij sprong weer vanuit zichzelf uit z'n hok en rende weer achter ons aan en ging met z'n speeltjes spelen. Het was nog niet zoals vanouds, maar het was i.i.g. verbetering. Gisteren was alleen een uitzondering waar hij weer veel in z'n hok bleef zitten.

Wat nog niet helemaal lekker gaat is eten. Hooi en brokken eet hij nog steeds niet genoeg uit zichzelf, waardoor we nog wel af en toe wat critical care bijvoeren. Het gekke is alleen: waar hij eerder niks van dat dwangvoer moest weten, slurpt hij het nu uit zichzelf uit het spuitje.

Om het eten van hooi te stimuleren doen we af en toe wat kruidenmix door z'n hooi, maar dat heeft als gevolg dat hij vooral de kruidenmix eruit plukt en nog niet (veel) hooi eet.

Zou dit kieskeurige eetgedrag nou echt uit 'verwennerij' ontstaan zijn of zit daar wat anders achter?

Z'n gewicht is de laatste weken gelukkig wel stabiel, alhoewel hij nog steeds veel lichter is dan hij was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kieskeurig eetgedrag is meestal niet uit verwennerij is mijn ervaring. Ze hebben toch best wel een aardige dosis overlevingsinstinct, als iets voor ze te eten is, zullen ze het echt wel eten.

Natuurlijk kunnen ze wel iets selectief zijn, en kun je als baasje ook foute keuzes in voeding maken wat dat verergert. Maar als je gewoon een goede basis van een brok en hooi hebt zou elk konijn daar wel iets van moeten eten. Te veel brok zorgt meestal voor minder hooi eten, dus dat is soms wel even zoeken naar een balans. En ze hebben zeker wel voorkeuren voor wat ze het eerst eten en het lekkerst vinden. Maar een gezond konijn zou echt beide gewoon moeten eten. 

 

Kruidenmixen ruiken veel sterker dan het meeste hooi, het kan best dat hij door die lekkere geur bij de kruiden wel overgehaald word om te eten (ondanks ongemak of pijn) maar bij gewoon hooi niet

Er zit meestal echt wel ergens een oorzaak. Maar waar je het moet zoeken? Dat is meestal het lastigste om uit te vinden. Ze kunnen helaas niet praten en even te vertellen waar het door komt. 

Drinkt het konijntje wel genoeg? Zijn er inmiddels al foto's gemaakt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .