Ga naar inhoud

Hoe maak ik mijn konijnen tam?


Iris85

Aanbevolen berichten

Hallo😁 ik ben nieuw hier en ben van plan 2 konijntjes aan te schaffen. Vandaar dat ik alvast een soort studie volg op alles wat met het konijn te maken heeft. Vraagje; Hoe kun je een konijn knuffelen als je het niet op schoot hebt? Tam maken doe je toch door het 2 maal per dag op te pakken en eten uit je hand te geven? Trainen dat ze op hun naam reageren ga ik ook direct mee starten. De naam roepen en dan een snoepje geven. En voor 16 weken moeten de voedster en ram gesteriliseerd worden toch? Excuus voor mijn vele vragen 😊 

 

Groetjes Iris 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je je er alvast in verdiept. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van konijnen, en het is jammer als je daarachter komt wanneer je ze al hebt.

Konijnen tam maken doe je zeker niet door ze op te pakken, dat vinden ze namelijk doodeng. Beter kun je bij ze gaan zitten zodat ze aan je kunnen wennen. Daar heb je heel veel geduld voor nodig (en snoepjes). En dan nog zal het ene konijn wel naar je toe komen en het andere niet. Ik heb 2 konijnen die graag geaaid willen worden, 2 die het tolereren, en een waarbij je het echt niet in je hoofd moet halen. Dat is niet afhankelijk van het ras of de opvoeding, maar puur van het karakter. Als je dat belangrijk vindt, zou ik je aanraden om twee konijnen uit te zoeken bij een goede konijnenopvang, waar ze de karakters van de konijnen kennen. Eigenlijk is dat sowieso wel mijn advies. De meeste kans op een stabiel koppel heb je met een ram en een voedster. Neem je jonge konijnen, dan moeten ze als ze 10 weken zijn uit elkaar, omdat se dan vruchtbaar worden. 2 a 3 weken later kun je de ram laten castreren, en na minimaal 14 dagen kun je ze opnieuw koppelen. Dan hebben ze dus een maand alleen gezeten. Vervolgens gaan ze puberen, krijgen een eigen mening, en dan moet je nog maar afwachten of ze het dan nog met elkaar kunnen vinden. Neem je konijnen die al door de puberteit heen zijn, dan heb je al dat gedoe en die kosten niet.

Sterilisatie van de voedster hoeft niet, wordt wel vaak gedaan vanwege de kans op baarmoederkanker, maar dat kan ook later nog.

  • Mee eens! 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom op BunnyBunch @Iris85! Een moderator zal inderdaad een nieuw topic voor je openen, maar zal alvast je vragen beantwoorden.

 

Hoe kun je een konijn knuffelen als je het niet op schoot hebt? Tam maken doe je toch door het 2 maal per dag op te pakken en eten uit je hand te geven?

=> een konijn is een prooidier en pak je dus nooit(!) op en laat je altijd met 4 pootjes op de grond staan. Ze verstijven van angst of ze spartelen ontzettend van angst en je kan ze dit niet afleren. Oppakken is alleen soms medisch noodzakelijk. Knuffelen doe je dus ook als het konijn lekker op de grond ligt of als die zelf op je schoot is gesprongen. Maar let wel op; meeste konijnen zijn helemaal geen knuffelkonijnen! Als je echt een knuffeldier wil, heb je een hond of kat nodig, of een pluche knuffel. 

Tam maken doe je wel door eten uit je hand te voeren en door rustig op de grond in de ren te zitten. Als jouw konijnen je vertrouwen, kan je soms tijdens het eten geven een aaitje tussendoor geven. In het volgende artikel kan je meer lezen over het tam maken van konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

 

1 uur geleden zei Iris85:

Trainen dat ze op hun naam reageren ga ik ook direct mee starten. De naam roepen en dan een snoepje geven. 

Kan je wel doen hoor, maar bij mij reageren ze allebei op het woord "lekkers" of iets wat erop lijkt. Als je 2 konijnen neemt, is het wel lastig om het onderscheid tussen de 2 namen te leren. Maar ik wens je succes! Er is hier wel iemand op BunnyBunch wiens konijnen op hun namen reageert, dus het kan zeker! 

 

1 uur geleden zei Iris85:

En voor 16 weken moeten de voedster en ram gesteriliseerd worden toch?

Een ram moet zeker gecastreerd worden, maar is al met 10 weken vruchtbaar en moet dus dan al gescheiden worden van de voedster. Een voedster hoeft niet per se gecastreerd te worden (dan worden baarmoeder en eierstokken verwijderd) maar de meesten kiezen daar wel voor omdat je dan baarmoederkanker voorkomt en de scherpe randjes van hormonaal gedrag eraf haalt. Maar eigenlijk is het beter als je je niet eens zorgen hoeft te maken over castratie, want het is vele malen beter om een bestaand koppel konijnen te adopteren bij een goede opvang! In de opvang zitten heel veel leuke konijnen die met smart zitten te wachten op een lief baasje. Mijn konijnen zijn daar ook van en zijn de liefste beestjes van de wereld! Daarnaast weten opvangen ook welk karakter konijnen hebben en of ze dus wel of niet bij je passen. Van babykonijntjes kan helemaal niets gezegd worden van hun karakter en konijnen zijn niet kneedbaar. Het is niet dat als je een baby konijntje veel knuffelt dat hij later een knuffel konijn wordt. Ik zou dat dus zeker aanraden en hoop dat je het zal overwegen. 

 

Veel informatie in één keer, maar hopelijk heb je de tijd om je eens goed in te lezen en te kijken wat voor jou de beste optie is. 

 

Er is op BunnyBunch oook heel veel informatieve artikelen die je kan lezen. Zal er een paar hieronder linken. 

 

Stel gerust meer vragen als je ze hebt! 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

 

aangepast door Miekmoek
Link naar reactie
Delen op andere sites

Waaauw!!! Bedankt voor alle reacties! Ik leer zoveel over het konijn door de info op dit forum. Dit weekend gaan we beginnen met de ren en beslissen we welk nachthok we gaan bestellen. Het boek high five met je konijn is onderweg naar mij. Die zal ik de komende tijd gaan lezen. De tips en jullie raad zal ik zeker ter harte nemen. Groetjes Iris 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is op zich best een goed konijnenboek, high five, ik heb het ook in de kast staan. Maar in niet alles kan ik mij vinden wat er in staat. Toen Bernice het schreef was ze erg nieuw in de konijnenwereld, en kwam ze vooral vanuit het honden-trainen. En het boek is inmiddels ook al aardig verouderd (is het niet al 10+ jaar uit? en volgens mij is er maar 1x een herdruk geweest en is dat ook al 6-7 jaar geleden). Niet dat het een slecht boek is, maar het nadeel van een boek drukken is dus dat je niets meer kan aanpassen na afloop, als je er achter komt dat bepaalde dingen toch niet kloppen, of inmiddels achterhaald zijn. Even als tip dus om het te lezen met een kritische blik.  De basis van hoe trainen werkt enz. klopt nog wel hoor, dus als je het daarvoor koopt is het zeker wel zinvol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 26-6-2021 at 22:20 zei Iris85:

Trainen dat ze op hun naam reageren ga ik ook direct mee starten. De naam roepen en dan een snoepje geven.

 

Als ik de naam roep, is er zeeeeeeer weinig reactie. Bij 1 konijn heb ik aangeleerd dat ik op de grond kan tikken en dan komt ze. Soms. 

De andere weten heel goed waar de snoepjes staan en komen gelijk aan als ik ook maar in de buurt van de pot kom. 

Wel heb ik met 1 tragettraining + clickertraining kunnen doen. 

 

Maar verwacht er niet al te veel van hoor. Sommige konijnen hebben echt een totaaaaaal dingen wil. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen zijn toch oost-indisch doof? Even een tip als je je konijnen een naam geeft, kies voor 2 totaal verschillende klanken, anders wordt het heel moeilijk voor ze om te leren wie je bedoeld. Ze weten toch niet wat je zegt, maar klanken en klanktoon begrijpen ze wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey goed dat je je van tevoren er zo in verdiept! 

Je kunt het beste bij je konijnen in de ren gaan zitten. Dan komen ze vanzelf uit nieuwsgierigheid bij je kijken. Laat ze eerst aan je snuffelen en probeer als dat goed gaat ze wat lekkers uit de hand aan te bieden. Zo gaan ze jou met iets positiefs associëren. Daarna zou je ze voorzichtig kunnen proberen te aaien. Niet alle konijnen houden hiervan. Mijn twee mega schattige konijnen die ik kapot zou willen knuffelen houden er iig niet van 🤦‍♀️ Desondanks geniet ik er enorm van om ze te zien rondrennen en springen. Mijn ene konijn zoekt ook wel contact met me, springt op schoot, klimt tegen me op en ik heb hem geleerd naar zijn naam te luisteren en kusjes te geven voor een snoepje, wat hij nu heel schattig iedere keer doet op de hoop voor wat lekkers. Ook is hij altijd heel blij als ik in de ren zit, dan rent en springt hij om, over en onder me en maakt allemaal binkies. Je kunt er dus zonder aaien ook echt wel een band mee opbouwen. Soms als hij een zeldzaam momentje heeft mag ik hem ook aaien en dat voelt als een hele overwinning. Mijn andere konijntje is extreem angstig, maar duldt me inmiddels ook, zonder angstig weg te rennen. Ik mocht haar laatst zelfs aaien.

Oppakken werkt vaak averechts. Ze moesten bij mij recentelijk naar de dierenarts waarbij ik er 1 in de reismand gelokt heb en de andere (de schuwe) gepakt heb. Nou, ik ben weer terug bij af, ze moet niks meer van me weten en rent er hard vandoor als ik alleen al naar buiten kom 🤦‍♀️ Dus als je vertrouwen wilt winnen moet je dat zoveel mogelijk mijden.

Mocht je aanhankelijke konijn zoeken die van aaien houden zou ik ook zeker naar een opvang gaan. Daar zijn de karakters al bekend en kun je dus niet alleen op uiterlijk kiezen maar ook op karakter. Plus je geeft een beestje een tweede kans en doet iets goeds 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Een beetje een late reactie, je zult inmiddels wel konijnen hebben. Maar inderdaad, oppakken is niet slim. Je moet in het begin echt heel veel geduld hebben en niets forceren. Als je een keer een konijn bang maakt duurt het lang voor ie je weer vertrouwd.

 

Maar toen ik mijn huidige konijnen kreeg waren ze vrijwel niet gesocialiseerd. Ze renden al weg als ik maar in de buurt kwam. Ik vroeg me af hoe ik daar ooit een band mee kon krijgen. Na een week wennen aan de nieuwe omgeving (en mij in de buurt) wisten ze al dat ze voer kregen als ik de kooi open deed en kwamen ze naar me toe. Maar zodra ik een onverwachte beweging met mijn handen maakte waren ze weg. Ik heb ze daarna een week lang steeds uit mijn hand laten eten zonder ze verder aan te raken. Na ongeveer weer een week legde ik mijn andere hand naast ze als ze uit mijn hand aten. Ook toen renden ze in het begin weg maar na een dag of twee accepteerden ze die andere hand. Toen legde ik die hand een beetje tegen ze aan, wat ook weer in angst resulteerde. Na een tijdje accepteerden ze dat ook. Op die manier bouwde ik het langzaam op tot ik ze gewoon kon aaien tijdens eten, en later kon dat ook zonder eten.

 

Nu, bijna een jaar verder kan ik er 'alles' mee doen. Ze komen vanzelf bij me. Maar ik pak ze nog steeds niet op. Het is ook belangrijk dat een konijn wel weg kan. Dus niet vasthouden of opsluiten. Hij moet zelf kunnen kiezen.

 

Een konijn moet sowieso 'in the mood' zijn om geaaid te worden. Ze lopen ook vaak weg. Meestal accepteren ze het gewoon terwijl ze bezig zijn, maar soms vinden ze het fijn en gaan dan plat liggen en sluiten hun oogjes, worden dan ook heel warm😇, likken soms mijn hand. Na een tijdje herken je ook wel wanneer ze wel of niet geaaid willen worden.

 

En inderdaad, als je het 1x verprutst, duurt het lang voordat je weer vertrouwen hebt. Daarom ben ik ook niet zo happig op naar de dierenarts gaan of in een nieuw verblijf zetten, want dan moet je ze 'verraden': ze vertrouwen je en dan stop je ze in een reismand en vervoer je ze.

aangepast door Marcovka
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .