Ga naar inhoud

Onverwacht nestje na 33 dagen


Aanbevolen berichten

Hoi, 8 weken geleden is onze voedster doodgegaan.  33 dagen geleden hebben we een andere 3 jaar oude voedster van een boerderij in de buurt gehaald. Onze ram komt bij de opvang vandaan en daar is hij gecastreerd.  Onze dierenarts heeft dit bevestigd.  Echter vanmorgen lag er ineens een babykonijntje in het hok. Dan moet de voedster dus zwanger zijn geweest toen we haar kochten of de castratie van de ram is niet goed gegaan (dit was in januari en onze vorige voedster is niet zwanger geworden, ze was al wel oude dame). Onze twijfel komt doordat het vandaag precies 33 dagen is dat we haar hebben....

 

Graag ook advies hoe oud het konijntje moet zijn voor de ram er weer bij mag.  Of mag hij helemaal niet bij het babykonijntje?

Link naar reactie
Delen op andere sites

de ram moet altijd weg totdat de babybunnies groot zijn, en het lijkt alsof je twijfelt of je rammetje wel goed gecastreerd is? daar heb ik geen verstand van, maar dan zou ik hem er zeker niet bij zetten totdat dat verder is uitgeplozen, voordat je over een maand weer met een nestje zit. ik hoop dat je er al iets aan hebt

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Met 8 weken mag het jong bij de moeder weg, en dan pas kan de ram er weer bij. Anders bestaat de kans dat hij het jong iets aandoet, opzettelijk of per ongeluk.

Als je twijfelt is het wel verstandig om je ram te laten controleren. Als de castratie niet goed is gegaan dan kun je over 5 weken nog een nestje verwachten. 

Weet je heel zeker dat het maar een jong is? Meestal zijn het er meer. Zeker met dit weer wil je niet dat ergens dode konijntjes blijven liggen, dus ik zou toch even voorzichtig maar grondig kijken.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga hem inderdaad maar laten controleren,  ondanks de eerdere bevestiging van mijn dierenarts.  

En het zijn er inderdaad 3! Er lagen er 2 in een ander hoekje van het nachthok. Die zijn ook een stukje kleiner. Heb ze bij elkaar in het nestje gelegd. 

Bedankt voor de tip. Dan houd ik de ram langer apart ( er staan heel verschillende dingen op internet hierover).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog even een tip: zorg dat je het nest zo veel mogelijk met rust laat en raak bij voorkeur de jongen niet aan. Dit i.v.m. de kans dat de voedster de jongen dan zal verstoten. Over het algemeen is het zo dat als er jongen buiten het nest liggen, de voedster dat zelf doet omdat er iets mee aan de hand is. Kan ook zijn dat er iets mis is gegaan, maar ik zou wel voorzichtig zijn dus met verplaatsen. Het is wel belangrijk dat de jongen veilig liggen en niet kunnen vallen natuurlijk, dus eventueel kan je het nachthok of een trappetje afsluiten als dat nodig is en er is dan voldoende ruimte voor de voedster over.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Raadsel is opgelost. Hij is niet gecastreerd zag mijn dierenarts (gebeurt aanstaande dinsdag). De opvang heeft een fout gemaakt,  maar na contact met hen, helpen ze heel goed met meedenken en oplossen.  Mijn vorige voedster was waarschijnlijk te oud, waardoor er geen kleintjes kwamen. Nu gaan we genieten van de kleintjes zolang ze er zijn 😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

Reken er dan wel op dat er nog een tweede nest gaat komen, lees je alvast in hoe je dat het beste kan aanpakken, en zorg voor voldoende huisvesting. Je moet de jongen uit nest 1 dan apart zetten van zowel vader als moeder, maar nog wel bij elkaar. Moeder zit dan bij nest 2. En vader zit apart tot alle nestjes en jongen weer minstens 8 weken zijn (en tot hij gecastreerd is en niet meer vruchtbaar is). 

 

Informatie staat in dit artikel, bij "een tweede nest, direct na het eerste nest"

https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .