Ga naar inhoud

Niet eten, medicijnen proberen?


Miekmoek

Aanbevolen berichten

Saar (voedster, 1 jaar oud) eet sinds vanochtend niet meer, geen groente, hooi of biks. Zelfs fruit of een hapje Olvarit wortel wil ze niet. Ik heb al de dierenarts gebeld en we hebben een afspraak om half 2. Ik heb van toen Billy (haar maatje) niet meer wilde eten vanwege wormbesmetting nog Novacam, Ciseral en dwangvoeding liggen. Ik weet dat ik dwangvoeding sowieso niet mag geven omdat ik niet weet of ze gewoon lege darmen heeft of een verstopping. Maar kan ik wel Ciseral en Novacam geven? In de hoop dat ze dan weer gaat eten en dat ik de dierenarts kan afzeggen?

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 minuut geleden zei Punky punk:

Beterschap voor Saar en succes bij de DA! Wat doen Ciseral en Novacam?

Novacam is pijnstilling en Ciseral is darmstimulerend. Maar ik hoop advies te krijgen van wat mensen die hier veel verstand van hebben of ik dit beter wel of niet kan proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist zei Miekmoek:

Novacam is pijnstilling en Ciseral is darmstimulerend. Maar ik hoop advies te krijgen van wat mensen die hier veel verstand van hebben of ik dit beter wel of niet kan proberen.

Ja hoor, dat snap ik. Ik vroeg het me gewoon even af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe dat wel als ik zie dat een konijn zich niet lekker voelt. Mar als een konijn helemaal niks eet is dat wel een teken dat er echt iets aan de hand is. Dat los je niet op met een keer medicatie geven, dus als ik jou was zou ik toch gewoon gaan. Je zou even met de dierenarts kunnen bellen over alvast medicatie geven, dan kunnen ze je ook de juiste dosering vertellen.

Sterkte!

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Plasjes zijn logisch als ze zich niet lekker voelt, dat komt mij wel bekend voor bij buikpijn. Voelen ze zich niet in staat om naar de wc te lopen. 

Ik startte zelf wel altijd met de medicatie die je noemt, plus emeprid (metocloral) als je dat hebt. Mijn ervaring is dat hoe sneller je er bij bent hoe sneller ze er weer bovenop zijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik dus inderdaad veel ervaring heb met deze problemen en mijn konijnen altijd op dezelfde manier behandeld werden door de dierenartsen. Toen ik een aantal keer een fortuin kwijt was geweest aan behandelingen die ik zelf ook thuis kon doen heb ik de dierenarts vaak overgeslagen. Ik belde wel en kreeg dan telefonisch dezelfde tips. Ik ging dan alleen nog naar de dierenarts in situaties waarin ik ze er zelf niet vlot bovenop kreeg. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach, wat sneu en vervelend. ☹️ Hoop dat het meevalt! Pijnstilling geef ik meestal al wel als ik het in huis heb, omdat ik uit ervaring weet dat een dosis bij Lewis genoeg kan zijn om de buikpijn te verhelpen en hem weer aan het eten te krijgen. Als je het niet zeker weet, dan zou ik het in overleg met de dierenarts doen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het met Eefje eens. Ik heb ook veel ervaring en behandel ook altijd zelf met pijnstilling, cisaral emeprid. Ook voel ik de darmen en weet ook vaak precies waar het probleem zit. Of het om een verstopping gaat of gas of maagproblemen en hoeveel er in de darmen zit. Ik masseer voorzichtig. Je moet wel weten hoe en wat. Als je te hard masseert kneus je organen. En dat plassen heeft Noellie dus ook. Nu ik hoor dat anderen dat ook hebben denk ik ook niet echt meer aan blaasontsteking. Beterschap met je nijntje. Ik hoop dat hij ze zich snel beter voelt. En ik denk dat een bezoekje aan dierenarts geen kwaad kan aangezien darmproblemen ook door een andere kwaal veroorzaakt kan worden. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank allemaal! Na overleg met dierenarts al wel Ciseral gegeven, Lonneke van de Konijnenherberg liet daarna weten ook alvast wat metacam ook geen kwaad kan. Maar had Saar toen net Ciseral gegeven en weer teruggezet, dus wilde haar niet weer stress geven voor de metacam. Ging toch al bijna naar de dierenarts. Ben daar nu aan 't wachten. Hou jullie op de hoogte. Buikje voelde trouwens normaal aan, niet hard of opgezwollen of iets.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, net pas terug van de dierenarts. Gelukkig had onze eigen konijn kundige dierenarts dienst. Ze kon niets vinden waardoor Saar is gestopt met eten, geen verstopping gevonden alleen lege darmen. Maar ze was wel lichtjes uitgedroogd en had lage temperatuur. Ze heeft infuus gehad en pijnstilling en emipred en cisaral infectie. Emipred hebben we ook meegekregen, cisaral hebben we dus nog. Ook meer dwangvoeding voor als ze niet gaat eten, maar er is net al een stukje venkel in gegaan. Dus denk dat ze over een uurtje wel weer wat meer zelfstandig gaat eten en dat dwangvoeden niet nodig is. We gaan het zien! 

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hopelijk knapt ze nu snel op. Fijn dat ze in ieder geval al iets heeft gegeten, hopelijk weer een begin!


Ik begin al snel met Meloxidyl en Cisaral. Maar ik heb helaas jaren ervaring met een konijn wat regelmatig last van gas had (en heel soms nog wel eens heeft als hij de brokjes pikt van zijn vrouwtje). In het begin ging ik altijd naar de dierenarts, maar op een gegeven moment heb je zoveel ervaring, dat je weet wat je moet doen op het moment dat je het ziet.

Soms hielp alleen pijnstilling al als het net begonnen was. Dan was hij ook een uur later weer beter.

Soms was hij al verder heen en temperatuurde ik hem omdat ik onder-temperatuur vermoedde. Dan zat hij soms met pijnstilling en Cisaral wel meer dan een halve dag binnen op een warme kruik en gaf ik regelmatig buikmassages.
 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja heel gek dat ze niets konden vinden. Vond ze zelf ook gek. Ze was lang bezig geweest (mocht er niet bij zijn ivm corona) maar ze heeft iig echt wel goed gezocht en veel dingen uitgesloten. Maar nu net weer wat groente gegeten, allebei niet zoveel, maar denk dat ze nog van slag zijn sowieso van de dag. Dus ik laat ze lekker met rust. Vanavond nog maar weer wat groente en biks geven en Saar krijgt dan nog Cisaral en Emipred. Novacam hoefde niet, want die heeft da al gegeven en werkte tot morgenochtend. Dus we mochten haar morgenochtend bellen om te overleggen of het morgen nog nodig was of niet. Maar hoop dat ze vanaf morgen gewoon weer de oude is! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt goed dat ze alweer eet! Misschien zat er toch een prop en was die er al uit toen ze bij de dierenarts kwam? Heb je iets geks in het toilet gevonden? Bij verstopping kon ik meestal wel identificeren in het toilet wat de boosdoener was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

36 minuten geleden zei Eefje:

Heb je iets geks in het toilet gevonden?

Net gekeken, maar zitten alleen maar mooie ronde hooi keutels in.. Weet natuurlijk niet of die van Saar of Billy zijn, maar iig niets geks. Net weer wat blaadjes groente gegeten. Vooral basilicum en peterselie, witlof wil ze niet echt. Ik denk dat ik om de paar uur wat groenvoer geef. Ze houdt nog steeds snel op met eten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou niet te snel stoppen met pijnstiller hoor. Dat is het laatste waar ik mee stop. Als ze weer goed eet. Bouw darmmidden af en als alles goed blijft gaan stop ik met pijnstiller. Een leeg buikje is ook gevoellig voor gas. Soms is het maar weinig gas en voelt zelfs een dierenarts het niet. Ik moet wel eens een flink poos masseren voor ik ineens een gasbelletje voel. Dan is het 'ah daar is die dan' en dan hoor je ineens wat borrelen enz. Soms komen er dan ineens op andere plekjes ook gas los. Beterschapjes met Saar. Hoop dat ze snel weer op knapt. 

aangepast door Boefje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .