Ga naar inhoud

Konijn eet slecht en waggelt


Han

Aanbevolen berichten

Beste allemaal,

Brownie, mijn Franse Hangoor voedster van 6,5 jaar eet sinds afgelopen weekend bijna niks. Ook zit ze alleen maar stil in een hoekje. Maandag bij de da geweest, die dacht gas rond de maag te voelen, dus behandeling gestart met pijnstilling (metacam), maag/darm stimulant (emeprid) en laxeermiddel. Verder dwangvoeren uiteraard. Het enige wat ze uit zichzelf nog eet zijn groenten en heel af en toe een sprietje hooi. Gisteren nog geen verbetering, dus weer naar de da geweest. Die voelde geen gas meer rond de maag, maar wel verder naar achteren in de darmen. Dat was dus op zich een goed teken omdat het richting de uitgang beweegt. Ook nog cisaral drops meegekregen.

Inmiddels valt het me op dat Brownie als ik haar terug zet in haar hok (na dwangvoeren/medicijnen) steeds instabieler is. Ze valt dan vaak half om. Als ze door haar hok scharrelt waggelt ze ook. Ik heb het idee dat ze weinig kracht heeft in haar achterpoten. Dus net de da weer gebeld, en ik moet vanavond weer langs komen, zodat ze verder kunnen kijken wat het zou kunnen zijn. Evt EC of iets anders. En om te kijken 'of het nog wel zin heeft om hiermee door te gaan' 😞 Ik dacht zelf ook al aan EC, maar hoopte eigenlijk gewoon dat het zou komen omdat ze slap en suf is van de medicijnen en weinig eten. Maar dat leek de da onwaarschijnlijk. Haar kop staat gewoon recht, ze is wel iets afgevallen (van 3.9 naar 3.7 kg) maar niet extreem. Ze drinkt bijna niet, maar krijgt denk ik voldoende vocht binnen via groenten en dwangvoer. Ze plast wel gewoon, en keutelt ook al is het wat weinig en zijn ze klein.

Wat denken jullie als je dit zo leest? Zijn er nog andere mogelijke oorzaken dan EC? Kunnen ze tijdens een consult ook echt zien dat het EC is, of is dat dan alleen een vermoeden? En hoe lang kan je een konijn überhaupt op dwangvoer in leven houden?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je de informatie over EC al gelezen op BunnyBunch? Bij EC is het verstandig het behandelplan van dierenkliniek Wilhelminapark te volgen, want daar zit de meeste kennis en ervaring op konijnengebied. Misschien dat je het behandelplan aan je dierenarts voor kunt leggen? In onderstaande informatie vind je ook de link naar dat behandelplan. Hoe sneller het gestart wordt des te meer kans op succes heb je. Sterkte, het is een rotziekte. 


https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het klinkt inderdaad als EC. Joke had het linkje al geplaatst hierboven zag ik. EC blijft eigenlijk altijd bij een vermoeden, er is geen manier om dat met 100% zekerheid vast te stellen. Omdat behandeling voor de hoofdzaak bestaat uit het toedienen van een ontwormingsmiddel (met fenbendazol), word er dus meestal gekozen om bij twijfel te starten met behandeling.

 

Hoe lang je een konijn op dwangvoer in leven kan houden, tja dat kan lang zijn, mits ze er genoeg van binnen krijgen. Vaak werkt het trouwens wel om het zonder dwang aan te bieden, dus niet met een spuitje in de bek te doen, maar op een schoteltje of lepeltje aan te bieden zodat ze het op kunnen slobberen. Als ze zelf groenvoer eet, is echt het met dwang dwangvoeren voor de darmwerking zelfs niet eens direct nodig. Alles wat ze eet, als er maar regelmatig wat in gaat, al is het maar een beetje groenvoer.  

 

Beterschap in ieder geval!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts dacht toch wel aan EC, dus ik heb in ieder geval de panacur meegekregen (met dezelfde dosis als het Wilhelminapark dus de eerste 2 weken de dubbele dosis). Deze da was niet gespecialiseerd in konijnen, maar degene die dat wel is daar kan ik maandag pas terecht. Ik heb nog gevraagd naar de dexamethason en vitamine B injecties, dat deden zij niet standaard maar dat ging ze met de andere da overleggen (waar ik maandag naar toe ga).

Maandag was er overigens ook nog syfilis bij haar geconstateerd (lichte zwelling en roodheid rond geslachtsdeel en anus en wat witte puntjes), waarvoor ze een duplociline injectie heeft gehad en die moet nog minimaal 2x herhaald worden.

Dat arme beest wordt helemaal volgepompt met medicijnen... maar ondanks dat ze wiebelig is en soms half omvalt is ze nog heel alert dus ik heb het idee dat Brownie er gewoon voor wil gaan! Ik ook uiteraard, maar ik vind het echt zielig om haar zo te zien..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte. EC is echt een heel naar beeld om te zien, dat klopt. Het is bij EC als ze verder nog blij zijn en goed eten vaak ook een kwestie van een lange adem hebben, echt even volhouden. Soms zie je pas na een paar weken wat resultaat. Inderdaad sneu dat het beestje volgepompt wordt met medicatie... Maarja, als het helpt en ze ermee bovenop komt is dat het denk ik wel waard. Als baasje is het lastig om ermee om te gaan vind ik. Volgens mij ben je er nog best vroeg bij! Heb je toevallig ook metacam (pijnstiller en ontstekingsremmer) meegekregen? Dat is wel wenselijk bij EC omdat het veel pijn kan doen en je de ontsteking op het zenuwstelsel wil remmen. Dat mag niet icm dexamethason trouwens, maar zou je misschien wel voor het weekend kunnen inzetten als je nog niet weet of ze een dexamethason injectie krijgt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De injecties is vooral bij verlammingen noodzakelijk, als het alleen waggelen is, weet ik ook niet of ik direct voor de dexamethason injecties zou kiezen.  Panacur is de basis, en verder is het dus kijken welke symptomen er zijn, en wat daarvoor de best passende behandeling is. En een pijnstiller (+ontstekingsremmer) kan ook vaak veel verschil maken in levenslust en activiteit van het konijn.

 

Syfilis is ook een ziekte die opduikt bij lage weerstand, EC ook. Arm konijntje. Jullie treffen het niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het inderdaad ook metacam meegekregen, daar zit ze al sinds maandag aan.

Het eten gaat nog steeds met ups en downs, de ene keer leg ik wat groenten in haar hok en is het na 2 uur weg, de andere keer ligt het er nog gewoon. Ik zag vandaag wel meer keutels in het hok, en ze zijn een stuk zachter dan voorheen. Vanavond zat er ook wat slijm tussen. Hopelijk pakt ze het eten komende dagen wat meer op, want heel lang kan dit zo niet doorgaan lijkt me. Naast wat groenten die ze zelf eet geven we haar 3x per dag wat dwangvoer (75 ml in totaal), wanneer ze haar medicijnen krijgt.

Ik weet dat het even kan duren voor de medicijnen aan slaan, maar als ze niet wil eten dan houdt het een keer op.. vind het alleen heel lastig om te beslissen hoe lang we ermee door moeten gaan en wanneer het tijd is om haar te laten gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Moeilijk hè, als je konijn ziek is. Bij EC kan het echt wel drie weken duren voor je verschil merkt, dus hou vol. Let ook op dat ze voldoende de kans krijgt om zelf te eten. Het nadeel van dwangvoeren is dat je konijn daardoor geen honger meer heeft. Ik gaf pas dwangvoer als ze de gewone maaltijden liet staan. En voor de nacht, maar dat was meer voor mijn eigen gemoedsrust, omdat je dan niet in de gaten kunt houden of ze eet.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

9 hours ago zei Han:

 

Ik weet dat het even kan duren voor de medicijnen aan slaan, maar als ze niet wil eten dan houdt het een keer op.. vind het alleen heel lastig om te beslissen hoe lang we ermee door moeten gaan en wanneer het tijd is om haar te laten gaan.

 

Zelf heb ik toen besloten om hem een maand echt vol alle kansen te geven. Dat is lang genoeg om de opties die er zijn uit te kunnen proberen en het effect te zien, maar ook niet zo lang dat het uitzichtloos lijden is. Als er na die maand geen duidelijke vooruitgang zou zijn had ik hem laten inslapen. Maar gelukkig kwam er bij Joris in week 3 goede vooruitgang en was het in onze situatie dus niet nodig. Maar er zijn die eerste weken echt hele ellendige momenten geweest, het is best intensief, de zorg bij EC, voor konijnenbaasjes. Het breekt je hart om ze zo kwetsbaar  te zien. 

Iedereen staat er overigens verschillend in hoor, hoe ver en hoe lang je doorgaat. Het verloop van de ziekte is ook verschillend, als je het echt niet meer vind kunnen, is het altijd mogelijk om de beslissing tot inslapen eerder te maken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 2 jaar geleden een konijn met EC gehad dat volledig verlamd was aan zijn achterpoten. Na 3 dagen kon hij zelfs niet meer zonder steun liggen. Hij at nog hartstikke goed, maar ik heb toen toch besloten om hem in te laten slapen. Met de kennis en ervaring van nu had ik dat niet gedaan en was ik nog een maand door gaan behandelen, omdat je dus vaak pas na een paar weken effect ziet. Het is echt moeilijk om te zien, maar zelfs in de opvang heb ik de konijnen die er heel ernstig bij lagen behoorlijk goed zien opknappen. 

De keuze kan je alleen zelf maken en is altijd goed. Weet in ieder geval dat hoe uitzichtloos het ook lijkt nu, er zeker de eerste weken hoop op herstel blijft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 1 keer een konijn gehad met EC. Ik ben iets langer doorgegaan, 2 maanden volgens mij. Uiteindelijk heb ik hem in laten slapen, omdat er geen verbetering was. Hij kon wel korte periodes staan, maar niet meer lopen. Omdat hij nog wel goed at en dronk ben ik wel wat langer doorgegaan, maar ik weet niet of ik dat nu weer zou doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .