Ga naar inhoud

Hoeveel voer geven? Baby konijntjes


Wilma1979

Aanbevolen berichten

Het belangrijkste is dat je door een dierenarts het volwassen gewicht van de konijntjes laat bepalen. Dat is de basis voor de berekening voor hun dieet.

Hooi is het belangrijkste, een volwassen konijn moet per dag hun eigen formaat in los hooi eten.

Voor brokken staat altijd een advies op de zak, bijv. 20gr brok per kg lichaamsgewicht. Daarbij ga je dus uit van hun volwassen gewicht. Worden je konijnen dus uiteindelijk 2kg, dan zou je 40gr brok per dag per konijn kunnen geven.

Als je onbeperkt brok voert, zullen ze meer brok en minder hooi eten. Die balans is erg belangrijk.

Vaak merk je dat 20gr brok per kg wat aan de hoge kant is, doordat ze bijvoorbeeld hun blindedarmkeutels laten liggen of weinig hooi eten. Dan kun je wat gaan minderen, bijvoorbeeld naar 18gr of 15 gr per kg volwassen gewicht.

 

Wat bij jonge konijnen ook nog belangrijk is, is dat je langzaam de groente kunt gaan opbouwen. Begin bijvoorbeeld met witlof of andijvie, die worden vaak door konijnendarmen goed verdragen, en begin met een stukje van een postzegel. Gaat dit goed, blijven de keutels er goed uit zien, dan kun je de volgende dag een iets groter stukje geven. Blijf dit eerst doen met 1 groente tot je bijvoorbeeld een heel witlofblad kunt geven, en stap dan over op een andere soort groente en begin dan weer met een klein stukje. Als je dit opbouwt, kan het zijn dat je ook wat naar de verhouding van je brokken moet kijken. Als je meer groente voert, kun je iets minder brok geven, zodat de hoeveelheid hooi die ze eten gelijk blijft.

 

Zie ook dit artikel voor meer informatie: https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .